Krepitev sektorja biotehnologije sedaj tudi s pomočjo slovenske vlade in zavoda Biotech Hills

. .
10.09.2024 09:50

Za krepitev ekosistema na področju biotehnologije in želje po večjem sodelovanju med deležniki, sta Vlada Republike Slovenije in zavod Biotech Hills pretekli teden na Bledu, podpisala pismo o nameri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Cilj skupnih prizadevanj bo, da Slovenija postane najprivlačnejša destinacija v Evropi za raziskave in razvoj, proizvodnjo ter investicije v zagonska, majhna, srednja in velika podjetja na tem področju. Tovrstna pobuda za sodelovanje prihaja v času nujne potrebe po krepitvi konkurenčnosti, avtonomije in dodane vrednosti – ne samo v Sloveniji ampak v celotni Evropi.

Zavod Biotech Hills je poslovni pospeševalnik na področju biotehnologije, katerega ključni namen je povezovanje in krepitev biotehnološke industrije in slovenskega gospodarstva. Ustanovni partnerji Novartis d.o.o, Lek d.o.o., Labena d.o.o., AmCham Slovenija in Herman & partnerji d.o.o. ocenjujejo, da je za napredek na tem področju potrebno poenotenje in gradnja celovitega ekosistema.

Primarni cilj zavoda in vlade predstavlja povezovanje deležnikov in priprava strateškega načrta za razvoj biotehnološkega sektorja do leta 2030, kar bo ob podpori države omogočilo tudi ustrezno sodelovalno in zakonodajno okolje, ustrezno izobražene kadre za ustvarjanje višje dodane vrednosti in celostno podporno infrastrukturo. Ti ukrepi bodo dolgoročno večali konkurenčnost, s tem pa privlačnost za vlaganja v biotehnološke raziskave, razvoj in proizvodnjo.

Pismo o nameri je s soglasjem vlade podpisal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je poudaril, da »Vlada Republike Slovenije prepoznava pomembnost biotehnološke in farmacevtske industrije kot strateško pomembne panoge«. Ob tem je poudaril pomen iniciative za Slovenijo: »Skupaj s slovensko industrijo in slovenskimi družinskimi podjetji tlakujemo pot naši državi Sloveniji, da postane osrednje svetovno stičišče biotehnologije in farmacije ter razvojno–raziskovalna destinacija, ki bo vabila najboljše strokovnjake z vsega sveta. S tem Slovenijo kot visoko razvito državo z izobraženo delovno silo, z jasnimi cilji na področju raziskav in razvoja ter vizijo o napredni družbi in gospodarstvu strateško pozicioniramo kot regionalno središče na področju biotehnologije in biofarmacije.«

predsednika sveta zavoda Biotech Hills, mag. Roberta Ljolja in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han med podpisom pisma o nameri za krepitev ekosistema na področju biotehnologije

Da govorimo o pomembnem industrijskem področju z velikim potenciačlnom priča dejstvo, da biotehnološka panoga skupaj s farmacijo že danes prispeva več kot 6 odstotkov slovenskega BDP in skupno zaposluje več kot 50.000 ljudi. Gradijo se novi obrati, izvoz panoge presega 30 odstotkov celotnega izvoza Slovenije, obstoječe investicije v farmaciji pa več kot 180 milijonov eurov letno. Tudi  Število biotehnoloških patentnih prijav v Sloveniji letno narašča za 15 odstotkov, Slovenija pa je po proizvodnji zdravil že danes prva med državami v CEE regiji z dvakrat višjo dodano vrednostjo na zaposlenega od slovenskega povprečja.

Po mnenju predsednika sveta zavoda Biotech Hills, mag. Roberta Ljolja, podpisano pismo o nameri zagotavlja močno podporo ter  tudi zavezanost države, da gre pri biotehnologiji za strateško pomembno panogo, ki ima velik razvojni potencial. »Verjamemo, da lahko do 2030 skupaj povečamo promet za nekaj 100 milijonov evrov, zaposlimo do 1000 visokokvalificiranih kadrov in dvignemo naš delež vplivanja na BDP s sedanjih 6 odstotkov na približno 9 odstotkov. Imamo super ekipo, ki jo bomo krepili s sklepanjem strateških partnerstev«, je povedal ob dogodku.

»Biotehnologija s farmacijo nudi edinstveno priložnost, da povežemo deležnike znotraj Slovenije ter  Evropi in svetu pokažemo, da je Slovenija poleg odlične geografske lege, njenih naravnih danosti in varnosti res najprivlačnejša destinacija za vlaganja podjetij tako v raziskave in razvoj, kot tudi v proizvodne kapacitete«, je povedal direktor zavoda, Nik Prebil. »S tem se krepi konkurenčnost, dviga prepoznavnost države in privablja večmilijonske investicije – s ciljem dosegati visoko dodano vrednost. Z zagonom zavoda je narejen prvi korak, sedaj pa bo čas za strateško načrtovanje in potem realizacijo predlogov tako z naše strani kot s strani vlade,« je dodal Prebil, ki verjame, da bodo s sodelovanjem zastavljene cilje tudi dosegli.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.