Krompir za zdravo kri, ožilje in srce

Simona Golob Polič
18.01.2018 15:11

Se še spomnite igorja? Zaradi škodljivcev je izginil z naših polj in krožnikov, je pa naša odlična sorta, ime je dobil po partizanu Tonetu Peternelu - Igorju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Adora, anuscka, lady christl, agata, marabel, natascha, arinda, elfe, franceline, frisia, desiree, rudolph, musica, jazzy, mozart, monte carlo, casablanca, barcelona, colomba, arizona, toscana, romano, el mundo, volare, ramos, red fantasy, excellency, riviera, bellarosa, kennebec, kresnik, cvetnik, bistra, KIS vipava, KIS kokra, KIS mura, KIS krka, KIS sora. To so sorte krompirja, tuje in slovenske - od zgodnjih, srednje zgodnjih, srednje poznih do poznih sort. Danes poznamo več kot tri tisoč sort krompirja, različnih struktur in barv. Se še spomnite igorja?

Igra narave

Tudi kuhan ohrani vitamin C

Igor je zaradi škodljivcev izginil z naših polj. Je naša sorta krompirja, ime pa je dobil po partizanu Tonetu Peternelu – Igorju. Je vzdržljiva, okusna sorta krompirja in dobro bi bilo, da bi ga spet vrnili na naša polja. Prva naša sorta krompirja je bil krompir matjaž, pri nas pa imamo registriranih 17 domačih sort.

Klasičen prizor

Zgodovinsko merilo za blagostanje

V Evropo so krompir pripeljali v 16. stoletju iz Amerike, izvorno pa prihaja iz Čila in Peruja, kjer so ga poznali že 2500 let pred našim štetjem. Krompir je pomenil skozi zgodovino merilo za blagostanje. Izrek, da ima nekdo krompir, še kako drži, ker tisti, ki je imel dovolj krompirja, je imel dovolj virov za prehrano. K nam je prišel po letu 1740, tedanja cesarica Marija Terezija je s krompirjem izboljšala prehrano prebivalstva. Krompir je bil najprej hrana revnejšega prebivalstva, v sredini 19. stoletja so ga sprejeli tudi višji sloji.
Krompirjeva plesen je bila kriva, da je na Irskem od lakote umrlo milijon ljudi, še en milijon pa jih je emigriralo v ZDA. Leto 2008 so Združeni narodi razglasili za leto krompirja. Največ krompirja pridelajo Kitajska, Indija, Rusija, Ukrajina in ZDA, kjer Američani samo za čips na leto zapravijo šest milijard dolarjev, 350.000 ton krompirja se na leto predela v čips. Na leto v Sloveniji pridelamo okoli 80.000 ton krompirja, porabimo pa 145.000 ton, približno 73 kilogramov na prebivalca na leto.
Krompir je koristen vir rudnin in vitaminov, užiten je tudi surov, pijemo sveže stisnjen krompirjev sok, ki je dober za prebavo in želodec, za zdravo kri in ožilje in proti raku. Krompir pomaga pri bolečinah v mišicah, visokem pritisku, kapeh, preprečuje širjenje metastaz.

Včasih ga je gospoda sadila zaradi lepega cvetja.

Čeprav redi, z njim tudi shujšamo

Krompir velja za živilo z visokim glikemičnim indeksom - ker vsebuje ogljikove hidrate, nas na hitro oskrbi z energijo, ki jo naše telo potrebuje za svoje zapleteno delovanje. Če ga pripravimo na zdrav način, pa lahko z njim tudi shujšamo, raziskava o tem je bila objavljena v reviji Journal of the American College of Nutrition.
Težava ljudi, ki mislijo, da krompir ni zdrav, ni v krompirju, temveč v njegovi pripravi. Krompir ima malo kalorij, veliko vitamina C, vitamin B6, ki ščiti možgane in živčni sistem pred boleznimi, deluje proti rakavim celicam in ščiti krvne žile. Bogat je s kalijem, manganom, bakrom in vlakninami. Krompir upravičeno prištevamo k zdravilnim rastlinam. Krompir ščiti proti raku, pred boleznimi žil. Najbolje je, da ga skuhate v vodi, kuhanemu dodate narezan peteršilj, malo hladno stiskanega oljčnega olja ali masla in malo himalajske soli. Mladega krompirja ne lupite, jejte pečenega z olupkom, pecite ga na papirju za peko - tako pripravljen krompir znižuje holesterol in ščiti pred rakom črevesja.
Krompir pomaga pri obremenjenem srcu, saj velike količine kalija v krompirju pospešujejo izločanje vode. V ljudskem zdravilstvu so glavobole in vročino zdravili z obkladki iz rezin surovega krompirja. Nastrgan surov krompir je v obliki obkladkov pomagal pri opeklinah. Pri ozeblinah pa so uporabljali kuhan, topel in zmečkan krompir v obkladku. Krompir spada med zelo zdrave jedi. V letu, ki se je šele dobro začelo, vam želim veliko krompirja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta