Leseno Melanio nadomestila bronasta

DR
16.09.2020 19:21

Z motorko izrezbarjeni kip prve dame ZDA so vandali julija požgali, a ga je pred dnevi nadomestila trpežnejša skulptura iz brona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bronasta Melania je na ogled od torka.
Reuters

Leseno rezbarijo Trumpove Melanie v modri obleki na Rožnem v občini Krško, ki so jo 4. julija letos, na praznik neodvisnosti v ZDA, požgali za zdaj neznani vandali, je nadomestil bronasti kip ameriške prve dame slovenskih korenin. Pri novem delu sta kot pri prvotnem kipu ponovno sodelovala ameriški umetnik iz Berlina Brad Downey, ki je kip naročil, in lokalni obrtnik Aleš Župevc, znan kot kipar z motorno žago Maxi, ki je tudi tokrat Sevničane povabil na ogled kipa. Postavili so ga na 2,8 metra visoko podlago, kjer je prej stala lesena skulptura, ima pa tudi podobno zasnovo, le da tokrat niso dodali barv. Kip ima ostre robove, obraz je težko prepoznati, dodali pa so še napis Ta kip je posvečen večnemu spominu Melanii, ki je nekoč stala na tem mestu.

Aleš Župevc in njegova Melania 
Reuters


Konceptualni umetnik je prepričan, da bo bronasti izdelek veliko težje uničiti kot lesenega, požig originala pa je označil za simbol političnih napetosti v ZDA in za izraz kritike do politike Donalda Trumpa. Downey se je hkrati branil pred obtožbami, da je požig lesenega kipa le del njegovega umetniškega ustvarjanja. "Kipa nisem zažgal, tudi naročil nisem nikomur, da to stori."
Zogleneli ostanki lesenega kipa, pod katerega se je podpisal Župevc, so bili poleti na ogled v nekdanjem skladišču soli Libertas v Kopru v okviru razstave del Brada Downeyja, poimenovane Fuck off Illusion. Na ogled sta bila tudi plastična replika kipa, kot je bil videti pred požigom, in ob tem še novi bronasti kip, ki je zdaj že na svojem stalnem mestu. Kustos Karlo Hmeljak je ob razstavi dejal, da kip predstavlja "več poosebitev kontradikcij, ki se imenujejo Melania", in da to "ni zadnje, kar bo Melania postala v prihodnosti". To pa so umetniški kritiki razumeli kot močan namig, da so v načrtu že nove umetniške interpretacije.
Župevc je ob otvoritvi kipa poudaril, da sta se z Melanio rodila istega leta in meseca v isti porodnišnici in da je po navdihu prvotno skulpturo izdelal iz lipovega lesa. "Prižgal sem žago in delal - tudi napake. Dokončal sem lase, oči in vse ostalo. Potem sem poklical brata in dejal mi je, da je to kopija naše natakarice. Tako je bilo," je v dokumentarnem filmu o procesu ustvarjanja razlagal rokodelec in se skliceval na Melanijino službo, preden je emigrirala v ZDA. Leseni kip, ki ga je Župevc ustvaril z motorno žago, obrusil z električnim orodjem in rezkal podobo mahajoče prve dame po fotografiji s soprogove inavguracije, so opisali kot rustikalen in naiven, z ekspresionističnimi potezami obraza.
A za mnoge bizarni umetnini so se domačini in ljudje na družbenih omrežjih posmehovali in podobo primerjali s Smrketo, strašilom in devico Marijo. Nekateri celo trdijo, da je bila edina podobnost med figuro in resničnim človekom upodobitev modrega volnenega plašča, ki ga je gospa Trump nosila 20. januarja 2017, ko je njen soprog prisegel kot 45. predsednik ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta