Luka Juhart na Rostrumu

mh
24.05.2018 15:45

Pridružuje se priporočenim skladateljem, kot so Matej Bonin, Vito Žuraj, Uroš Rojko, Lojze Lebič, Primož Ramovš

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Juhart
Andraž Korošec

S skladbo Unleashed se je akordeonist in skladatelj Luka Juhart na predlog programa Ars uvrstil v izbor priporočenih del prestižne mednarodne skladateljske tribune 85. Rostruma, najmočnejše evropske platforme za radijsko promocijo in širjenje sodobne glasbe. Na Rostrumu vsako leto s predstavitvijo najnovejših posnetkov sodobne umetnostne glasbe sodeluje 30 radijskih postaj. V Budimpešti so pred dnevi delegati tribune, predstavniki radiev, spoznavali 55 skladb, nastalih v zadnjih petih letih. Izbrali so najboljši deli v splošni kategoriji in v posebni kategoriji skladateljev pod 30. letom starosti, ob tem pa v vsaki kategoriji še deseterico priporočenih del.
"Juhart slovi predvsem kot izjemen interpret na akordeonu. V skladbi Unleashed, ki jo tudi sam izvaja, skupaj s skladateljem Urošem Rojkom na klarinetu, in v povezavi z Rojkovo skladbo Vox, odkriva svetove nenavadnih instrumentalnih gest, eksperimentalno nadgrajenih virtuoznih zvočenj, ki se sestavijo v strukturirano in hkrati živo, duhovito stvaritev," je po uspehu Slovenca dejal urednik Arsa in delegat Rostruma Gregor Pirš.
Juhart (letnik 1982) je glasbenik, akordeonist in pedagog. Po opravljeni Glasbeni gimnaziji v Mariboru pri Andreju Lorberju se je vpisal na Državno visoko šolo za glasbo v nemškem Trossingenu, v razred Huga Notha. Leta 2005 je opravil pedagoško diplomo, leto kasneje pa še umetniško. Podiplomski študij je nadaljeval v mojstrskem razredu Stefana Hussonga na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu. Je večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj. Že vrsto let se posveča sodelovanju s sodobnimi skladatelji, pri njih naroča nova dela, skupaj z njimi vstopa v ustvarjalne dialoge - z Urošem Rojkom, Klausom Huberjem, Vinkom Globokarjem. Sam ali v različnih zasedbah je pripravil 60 krstnih izvedb novih del. Ob svoja dela redno postavlja skrbno izbrano poezijo. Pri pisanju glasbe Unleashed ga je navdihnila poezija Srečka Kosovela.
Kot najboljše delo tribune so delegati v generalni kategoriji letos izbrali skladbo Quake za čelo in komorni orkester islandskega skladatelja Pálla Ragnarja Pállsona (letnik 1977). V kategoriji skladateljev, mlajših od 30 let, je z orkestrsko fantazijo Le café de nuit slavil Nizozemec Jan Peter de Graaf (letnik 1992).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta