Masaža je naložba za pozneje

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
01.01.2018 05:32

Storitve velnesa niso luksuz, temveč zdravstvena preventiva, kajti kdor se dobro počuti, ima dovolj energije za vsakodnevne obveznosti in zahteve sodobnega časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ob besedo wellness oziroma velnes, kot smo jo že poslovenili, hitro radi postavimo še besedo razvajanje. A velnes je več kot razvajanje in tudi velnes centri, ki rastejo kot gobe po dežju, niso namenjeni kakšni družbeni eliti. Sprostitev in zdravstveno preventivo ponujajo vsakomur, ki se zaveda pomena pravočasne skrbi za zdravje celotnega organizma, tako telesa kot duha.
V dobrem velnesu torej ne ponujajo zgolj klasične masaže in malce namakanja med mehurčki. Strankam lahko polepšajo dan in izboljšajo počutje, s tem pa že veliko pripomorejo k ohranjanju zdravja. Res pa je, da se velnes za stranko začne z vstopom v prostor, ob prvem stiku z receptorjem, poudarja Alenka Vrandečič, ena od začetnic zdravstvene preventive v severovzhodni Sloveniji. Preko podjetja, ki ga je ustanovila leta 1993, ko pri nas še nihče ni govoril o velnesu, si je prizadevala izobraževati bodoče maserke in maserje o pomenu celostne obravnave stranke. Kot medicinska sestra in poznavalka razmer pa tudi dosledna učiteljica iz rokava stresa podatke in nasvete, po čem se odlikuje dober velnes center ali lepotni salon.

Prvi stik je najpomembnejši

Alfa in omega je sprejem stranke, pravi Alenka Vrandečič, od očesnega stika, toplega stiska roke do vprašanja o njenih željah in potrebah. "Ni dovolj, da receptor sprejme telefonski klic in stranko pošlje v pravo smer. Tudi če sam ne dela s strankami, mora poznati vse storitve, ki jih ponuja. Vsaka stranka je namreč posebna in ponudbo je mogoče prilagoditi prav njej, ji na podlagi težav, ki jih opiše, zdravstvenega stanja in življenjskega sloga svetovati, katera storitev ji bo najbolj koristila. Receptor si mora v prvi vrsti prizadevati, da se stranka vrne," pojasnjuje sogovornica. Tovrstne podatke je mogoče pridobiti samo v pogovoru s stranko, treba si je vzeti čas zanjo in jo poslušati. To pa zmore samo nekdo, ki svoje delo opravlja s srcem.
Enako velja za delo s strankami v ožjem smislu, torej izvajanje masaž in drugih storitev. Med maserjem in stranko se vzpostavi pretok energije, pri katerem je (na obeh straneh) težko skriti napetost, slabo voljo, negotovost. "Maser vstopa v strankin intimni prostor, zato se mora obnašati visoko profesionalno. 'Prosim', 'hvala' in 'dovolite' so osnova njunega odnosa, na obeh straneh," meni Vrandečičeva. Zaupanje stranke lahko zmotijo že tako banalne zadeve, kot so čistoča prostora in pripomočkov, videz brisač in rjuh, da ne govorimo o higieni maserke. Neprimerni so dolgi nohti, frfotajoči lasje, kaj šele pirsingi in vonj po nikotinu. Stranki, ki prihaja prvič, je treba pokazati prostor za preoblačenje, odlaganje garderobe, jo po potrebi oskrbeti s perilom za enkratno uporabo. Paziti je treba, da je ne zebe, odkriti samo masirani del, sproti preverjati, ali ji je udobno in prijetno. Vse te malenkosti štejejo k dobri storitvi. "Sama masažo zmeraj začnem na hrbtu, da torej stranka leži na trebuhu in se je najprej dotaknem čez brisačo. Tako nevsiljivo odpravim njene dvome o meni, o sebi in prav čutim, kako se je sprostila," razlaga Alenka Vrandečič.

Maser kot psihoterapevt

Za dobro delo v velnesu, bodisi izvajanje masaž bodisi druge storitve, po prepričanju sogovornice ni dovolj nekajurni tečaj. Poleg same tehnike, ki obsega več kot malo gnetenja in gladenja, je potrebno znanje z zdravstvenega področja. "Stranke so ozaveščene, pa tudi radovedne, želijo vedeti, kako se kaka storitev izvaja in kako učinkuje." Izvajalci storitev morajo biti dobro izobraženi o svojem delu, da znajo vse natančno razložiti. "Menim, da stranke nikoli ne smemo pustiti same, prav tako je neprimerno, da bi med delom klepetali, niti s stranko, kaj šele po telefonu. Na njena vprašanja lahko odgovarjamo po končani storitvi. Zavedati pa se je treba, da stranke včasih poleg maserja iščejo še neke vrste psihoterapevta, ki se mu lahko zaupajo. Kdor si lahko vzame nekaj minut dodatnega časa za stranko, jo posluša in tudi sliši, bo zagotovo prispeval k njenemu dobremu počutju," nadaljuje sogovornica. Storitve velnesa so tako sčasoma postale del zdravstvene preventive, saj znatno prispevajo k ohranjanju zadostne ravni energije, ki jo potrebujemo za vsakodnevne delovne in domače obveznosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta