Mobilne aplikacije za popotnike: Pametna pomoč na poti

Gregor Grosman Gregor Grosman
16.10.2022 06:00

Predstavljamo vam nekaj aplikacij za mobilne telefone, s katerimi bodo vaša potovanja enostavnejša, udobnejša in bolj varna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ukrepe za omejevanje okužb s koronavirusom so v številnih državah opustili ali zelo sprostili, pred nekaj dnevi so denimo tudi Japonska, Hongkong in Tajska napovedale sproščanje omejitev za zajezitev epidemije covida-19. Sproščanje ukrepov je del prizadevanj oblasti za oživitev turizma. Ker se je v mnogih medtem prebudila želja po potovanjih, je prav, da si pogledamo nekaj aplikacij za mobilne telefone, s katerimi bodo vaša potovanja enostavnejša, udobnejša in bolj varna. Kako boste lažje komunicirali in morda zaradi izbire najbolj ekonomične poti tudi kaj malega prihranili.

Ko smo že pri prihrankih. V Google Zemljevidih je za vso Evropo na voljo nova funkcionalnost - ekološko načrtovanje poti. Poleg možnosti, da izberete najhitrejšo ali najkrajšo pot do cilja, ob upoštevanju aktualnih prometnih zastojev, se lahko sedaj odločite peljati po najbolj ekološki poti, ki obljublja najmanjšo porabo goriva in najnižje emisije ogljika. Cestni promet je po poročilu Statiste za leto 2022 največji vir emisij ogljika v Evropi.

PackPoint

Vsi vemo, da je dobra priprava pol uspešnega potovanja. A marsikdo se že pri pripravi prtljage za potovanje znajde v škripcih. Koliko nogavic vzeti na dvotedenski pohod? Koliko majic za teden dni dolgo poležavanje na plaži? Brezplačna aplikacija za Android in iOS PackPoint vam lahko pri tem pomaga. Uporabnik ali uporabnica - da, aplikacija upošteva tudi vaš spol - izbere trajanje, cilj in tip potovanja, torej ali gre za oddih ali poslovno pot. PackPoint bo sestavil spisek stvari, ki jih nikakor ne smete pozabiti. Na primer kamere za dopustovanje ali vizitk za poslovno srečanje. Pri predlogih za oblačila upošteva vremensko napoved na destinaciji, izbor oblačil bo prilagodil tudi glede na vašo pripravljenost na dopustu uporabiti pralnico. Izbrati boste morali aktivnosti, ki jih na potovanju nameravate početi: plavanje, tek, kolesarjenje, hoja v gore, kampiranje, poležavanje na plaži, zimski športi, se boste udeležili slavnostne večerje in podobno, pripravljen seznam stvari pa lahko seveda dodatno individualno prilagodite.

Hopper

Ko ste v postopku nakupa letalskih vozovnic, se splača naložiti mobilno aplikacijo Hopper. Spremlja namreč gibanje cen letalskih kart in vam svetuje, kdaj je pravi čas za nakup, enako velja za rezervacijo hotelskih sob ali najem avtomobila. Preprosto izberete datum potovanja, Hopper pa opravi analizo poti in vam svetuje, ali naj z nakupom pohitite, ker predvideva dvig cen, ali še malo počakate.

RoadTrippers

V Združene države Amerike Slovenci radi potujemo, v prostrani Ameriki se mnogi odločijo za tako imenovani road trip. Popotovanje z avtomobilom pa bo veliko večje doživetje z uporabo mobilne aplikacije RoadTrippers, s katero boste najlažje našli zanimivosti na svoji poti. Od neobičajnih reči do muzejev, zabavišč, dobrih restavracij. Aplikacija pokriva tudi Kanado in del Mehike, brezplačna različica pa ima omejeno število postankov, ki jih lahko izberete.

Kampiranje in glamping

Ljubitelji kampiranja in glampinga imajo na voljo več aplikacij, s katerimi lahko poiščejo najboljše kotičke za beg iz civilizacije ali razvajanje s pridihom narave. Med najbolj priljubljenimi je aplikacija Glamping Hub, ki ima v bazi tudi veliko unikatnih nastanitvenih kapacitet, uporabljajo pa jo predvsem tisti, ki radi prespijo v naravi, a za to sami nimajo primerne opreme. Harvest Hosts razkriva lastnikom avtodomov, kje lahko brezplačno prenočijo, v bazi so tako tudi možnosti prenočitev ob vinskih kleteh, pivovarnah, kmetijah, igriščih za golf ... Slabost aplikacije je, da je za njeno uporabo treba plačati 99 dolarjev, deluje pa samo v ZDA. Če se odpravljate kampirat v Avstralijo, Kanado, Francijo ali Veliko Britanijo, pa vam bo morda prav prišel Hipcamp. V aplikaciji lahko poiščete kraje, tudi zasebna zemljišča, kjer vam dovolijo šotoriti. Podobno uporabno vrednost ima Pichup, ki pokriva Severno in Južno Ameriko, Evropo, Veliko Britanijo, Avstralijo, Novo Zelandijo in nekaj držav Afrike.

Happy Cow

Vegetarijanci in vegani se pogosto ne morejo zanašati na dobre ocene restavracij, saj si jih te velikokrat prislužijo zaradi hrane, ki je omenjeni ne jedo. Aplikacija Happy Cow pa je na kožo pisana prav veganom in vegetarijancem ter vsem, ki uživajo v zdravi prehrani. V bazi ima informacije o restavracijah, kavarnah in trgovinah z zdravo hrano.

The Fork

Podobno kot OpenTable ali Resy vam bo za potovanja po Evropi prišla prav mobilna aplikacija The Fork, s katero lahko rezervirate mize v številnih restavracijah. Med njimi lahko brskate po različnih kategorijah, v bazi so restavracije v 4000 mestih v enajstih državah, seznam pa se nenehno širi. Posebnost rezervacij prek The Fork je, da boste v določenih primerih dobili popust na obrok, zbirate pa tudi točke zvestobe.

Profimedia

Rick Steves Audio Europe

Svetovni popotnik Rick Steve je svoje zvočne posnetke o potovanjih po Evropi zbral v aplikaciji. Če se odpravljate v katero izmed evropskih prestolnic, mu lahko prisluhnete in se skupaj z njim sprehodite do najbolj priljubljenih turističnih točk.

Hotel Tonight

Sanje za popotnike, ki so obtičali v mestu brez rezervirane prenočitve. Hotel Tonight omogoča rezervacijo sobe še za isti večer ali največ teden dni vnaprej, prenočitvene kapacitete pa so razvrščene v kategorije od najbolj luksuznih do najbolj osnovnih in s tem cenovno dostopnih. Aplikacija ima tudi svoj program zvestobe, ki za redne uporabnike pripravlja ugodnejše ponudbe.

Timeshifter

Bi se radi izognili težavam s časovnim zamikom, tako imenovanemu jet-lagu? Timeshifter uporabniku že pred potjo pripravi priporočila za spanje, ki temeljijo na nevroznanstvenih raziskavah o spanju in cirkadianih ritmih, pri tem pa upošteva starost in spol potnika in njegove običajne vzorce spanja. Prvi načrt, kdaj se svetlobi izogibati ali jo iskati, kdaj zadremati ali se truditi ostati buden, je brezplačen, za drugega boste morali plačati deset dolarjev, za neomejeno število priporočil v letu dni pa okoli 25.

XE Currency Converter

Mobilna aplikacija si shrani vrednosti valut in omogoča preračunavanje med njimi, tudi ko niste povezani s spletom. Tako boste zmeraj vedeli, ali je nakup v tuji valuti dobra ponudba.

GlobeTips

Različne države, različne napitnine. Če ne veste, koliko napitnine se spodobi dati v določeni državi, vam bo pri tem pomagala aplikacija GlobeTips. V bazi so zbrali informacije za več kot 200 držav.

Dodatna funkcionalnost je kalkulator za primer, ko želite znesek računa (vključujoč napitnine) razdeliti na več ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta