Na “Čik pavzi” z igralcem Bojanom Emeršičem

Vsebino omogoča Pfizer Vsebino omogoča Pfizer
16.11.2022 15:28

»U, kak kašelj, si ti v redu, si šel kaj k zdravniku?« nas v kratkem videu, ki so ga posneli na »čik pavzi« med predstavo, sprašuje igralec Bojan Emeršič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

»Saj vem, k zdravniku je zdaj težko priti. Ampak veš, kakšno možnost imaš zdaj? Da se prek interneta povežeš z zdravnikom! Vse mu lahko poveš, on pa bo tebi povedal in te napotil naprej, če bo treba. Zastonj je, anonimno je. Naredi to, dokler si še živ. Razmisli o tem.«

Video je nastal v okviru preventivne akcije Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, saj je pri zdravljenju pljučnega raka ključno, da se diagnozo postavi pravočasno, tako je možnost za ozdravitev veliko večja.

Glavni vzrok smrti med onkološkimi bolniki

Leta 2018 je za pljučnim rakom zbolelo približno dva milijona ljudi, torej za celo Slovenijo. To je še vedno eden najpogostejših rakov ter glavni vzrok smrti med bolniki z rakom v razvitem svetu in tudi pri nas. Po podatkih Registra raka Slovenije za leto 2019 je po pogostosti pri obeh spolih na drugem mestu, na leto pa zaradi pljučnega raka umre približno toliko ljudi kot zaradi raka dojk, prostate ter debelega črevesa in danke skupaj! To pomeni, da vsak dan zaradi pljučnega raka umrejo več kot trije Slovenci, na mesec pa več kot 100. Statistika bi lahko bila veliko boljša, če bi bolezen odkrili pravočasno. Znanost je namreč zelo napredovala na tem področju in danes imajo bolniki, če je rak odkrit v zgodnjem stadiju, veliko možnosti za ozdravitev. Kar sedem do devet od desetih bolnikov z omejenim rakom stadija I živi še pet let po diagnozi, pri bolnikih s stadijem IV oziroma metastatskim rakom pa le eden od desetih.

Ne zbolijo le kadilci

Aktivnosti v novembru, mesecu ozaveščanja o pljučnem raku, opozarjajo na dejavnike tveganja in spodbujajo prepoznavanje simptomov. Najpomembnejši dejavnik je še vedno kajenje, vendar ne zbolijo le kadilci. Pomembni so še ostali dejavniki, kot je pasivno kajenje ter izpostavljenost azbestu, radonu, pa težkim kovinam in njihovim spojinam, do katere prihaja pri nekaterih poklicih v rudarstvu, kemični in kovinski industriji, kmetijstvu, gradbeništvu itn. Drugi manj proučevani možni dejavniki tveganja so vnetje pljuč, brazgotinjenje po preboleli tuberkulozi in pojavnost raka v družini. Čeprav za rakom na pljučih zbolevajo predvsem starejši, običajno po 55. letu starosti, se bolezen lahko pojavi tudi pri mlajših.

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije

Simptomi zelo podobni drugim boleznim

Ker so simptomi zelo nespecifični in se pojavljajo tudi pri drugih boleznih, mnogi niti ne pomislijo na raka. Težave, ob katerih je treba pomisliti na raka pljuč, so na novo nastali ali spremenjen kašelj, težko dihanje, nepojasnjena bolečina v prsih, vratu ali ramah, nepojasnjeno hujšanje, hripavost, utrujenost in slabo počutje, krvav izmeček, pljučnica, ki ne izzveni, ali pa se ponovi. Ogrožene skupine, kot so aktivni in bivši kadilci, naj ob prvih simptomih raka ne odlašajo, temveč čim prej obiščejo svojega zdravnika, da bo lahko zdravljenje uspešno.

Izkašljana zgodba s srečnim koncem

Kako pomembna je pravočasna diagnoza, dobro ve Stanka Tokić, ki s svojo zgodbo širi zavedanje o pljučnem raku. »Pričelo se je s kašljanjem in kašlja je bilo vsak dan več. Zato sem odšla do svojega zdravnika, ki mi je predpisal antibiotik, ampak ni pomagal. Zato me je poslal k pulmologu, ki me je po preiskavah šokiral z diagnozo: pljučni rak,« se spominja Tokićeva. »Čez dober teden sem pričela z napornim zdravljenjem, kombinacijo kemoterapije in imunoterapije. In po nekaj mesecih sem tako premagala pljučnega raka.« Ključno pri tej bolezni je prepoznati prve simptome in pravočasno poiskati zdravniško pomoč. »Vsakomur, ki veliko kašlja, težko diha, ali nima moči, da bi se brez vmesnega počitka preoblekel, svetujem, da gre čim prej do zdravnika po diagnozo,« predlaga Tokićeva. »Zdravljenje je treba začeti takoj, bolezen pa pozitivno sprejeti.«

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.