Najbolj varna naložba, ki se sama poplača

Menite, da kaj takega na svetu ne obstaja? O, pa obstaja. Govora je o sončni elektrarni, ki z električno energijo oskrbuje celotno gospodinjstvo in lahko viške celo pošilja v omrežje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Iz ustvarjenih prihodkov ali prihrankov velja plačati še ustrezno zavarovanje in potem zgolj uživati, saj je povprečna življenjska doba sončne elektrarne okoli tri desetletja.

Vsekakor se velja naložbe v sončno elektrarno lotiti premišljeno, saj je to naložba na dolgi rok. Dolgoročni so tudi njeni učinki, saj imajo, kot že omenjeno, sončne elektrarne zelo dolgo življenjsko dobo. Takšno trajnostno naravnano pridobivanje električne energije je v času, ko energetska lakota sodobnih gospodinjstev zgolj narašča, zelo dobrodošlo. Vedno več gospodinjstev se namreč tudi vozi in ogreva na elektriko, ali pa bodo to počela v bližnji prihodnosti. Toplotne črpalke in še posebej električni avtomobili lahko porabijo veliko elektrike. Če jo pridelate sami, lahko občutno prihranite. In prihranili boste vedno več, saj je upravičeno pričakovati, da bodo cene energentov, tudi električne energije v prihodnje le še naraščale, pa ne zgolj na račun inflacije.

Kakšno sončno elektrarno izbrati?

Izbira je odvisna od potreb posameznega gospodinjstva, strokovnjaki pa so si enotni: zgradite največjo sončno elektrarno, ki jo objekt, obratovalno dovoljenje in vaša denarnica še dovoljujejo. Sicer je sončne elektrarne možno nadgrajevati, a je takšna nadgradnja dražja od že prvotno načrtovane večje elektrarne.

Še posebej, če razmišljate o ogrevanju na elektriko ali uporabi električnega vozila, bo nasvet strokovnjakov povsem na mestu. Čeprav sončna elektrarna ne potrebuje gradbenega dovoljenja, je pogoj, da je nameščena na legalno zgrajenem objektu – tudi na pomožnem objektu. Kot taka postavitev sončne elektrarne dovoljuje tudi delno samograditeljstvo (za priklop v elektroenergetsko omrežje mora poskrbeti pooblaščeno osebje), a to pride v poštev le za redke mojstre. Večina gospodinjstev se zato odloči za bistveno preprostejšo možnost postavitve sončne elektrarne na ključ.

Lokalno ali omreženo?

Sončne elektrarne so več vrst, lahko namreč poskrbijo za pokrivanje potreb objekta po električni energiji ali pa so povezane v elektro-distribucijsko omrežje, kamor oddajajo viške čez dan pridelane energije, ki jih potem gospodinjstvo lahko porablja cel dan ali celo proda operaterju (če jih ne porabi). Večina sončnih elektrarn po svetu je te vrste, zadnja leta pa so – predvsem po zaslugi subvencij države – v porastu tudi sončne elektrarne s hranilniki energije (beri: velikimi baterijami), ki še olajšajo lokalno porabo in omogočajo otočno delovanje.

Dobra novica je tudi ta, da je večina slovenskih streh primerna za namestitev sončne elektrarne, saj ni nujno, da je usmeritev strehe na južno stran, zelo dobro se obnese tudi postavitev solarnih panelov v smeri vzhod-zahod, saj daje enakomernejšo proizvodnjo električne energije tekom dneva (ob nekoliko manjšem izkoristku).

Shutterstock

Brez bližnjic: strokovna izvedba in zavarovanje

Prijazen nasvet: ne iščite bližnjic in postavitev sončne elektrarne zaupajte strokovnjakom. Investicijo, kot je sončna elektrarna, je pametno tudi zavarovati. Morda boste imeli na voljo zavarovanje v okviru projektne dokumentacije, a ker ima večina objektov, posebej stanovanjskih hiš že sklenjeno »zavarovanje doma«, najprej preverite, ali morda zavarovalnica ponuja ustrezno zavarovanje v sklopu le tega. Zavarovalnica Triglav omogoča, da sončno elektrarno zavarujete z dodatnim zavarovanjem sončnih elektrarn, ki ga priključite zavarovanju doma, ki ga že imate. Gre za resnično celovito kritje, saj zajema poškodovanje ali uničenje sončne elektrarne, finančno izgubo zaradi prenehanja obratovanja ter kritje odgovornosti iz naslova posesti sončne elektrarne. Za miren spanec vsekakor poskrbite, da so zavarovani vsi sestavni deli sončne elektrarne, kot so podstavki, podkonstrukcija, zaščitni elementi, ozemljitve, števci proizvedene električne energije, krmilne, kontrolne naprave in seveda inštalacije. Pa še nekaj: sončne elektrarne se ni treba bati, saj je v primeru nevihte ali požara ni potrebno izklapljati, v primeru kakršnihkoli težav se izklop zgodi samodejno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.