Ne bo umrl, ker je 'brezupen primer'

Simona Dijak
28.06.2017 14:14

Nekdanji gasilec, pirotehnik, pisec aforizmov ... Oskar Neuvirt skrbi za bogato zbirko 80-letne zgodovine kraja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gasilec, pirotehnik, pisec aforizmov, zanima ga zgodovina ... vse to je Oskar Neuvirt iz Malečnika, ki v svojem kraju v gasilskemu domu skrbi še za posebno zbirko. Uredili so namreč posebno spominsko sobo, v kateri predstavljajo Prostovoljno gasilsko društvo in zgodovino kraja. Neuvirt želi z muzejem ohranjati tehniško dediščino društva, ki so jo imeli do leta 2012 na različnih lokacijah. "Večino eksponatov so prispevali člani društva iz svojih zbirk, to pomeni, da muzej bogatijo le tiste stvari, ki so nam jih zapustile prejšnje generacije," je ob našem obisku energično razlagal Neuvirt in že kazal na vrček za jabolčno vino, ki ga ustvarja tudi sam in na katerega je zelo ponosen.

Na ogled tudi zbirka izumitelja čebelarskega panja

Na ogled je kar 470 gasilskih biltenov iz Slovenije in tujine. Posebnost med predmeti je madžarska ročna bomba, sicer hranijo kar nekaj bomb, mine in celo raketo proti toči, ki jo je Neuvirt sam deaktiviral ... Štirideset let je bil namreč tudi sam gasilec, ob tem pa še aktivni pirotehnik. "Raketa proti toči se je uporabljala še v začetku 90. let," pravi nekdanji pirotehnik in opisuje, kako so jo v starih časih prižgali z vžigalico.
Turistom in seveda tudi krajanom pa skupinam otrok prav tako rad razkaže največje malečniške znamenitosti, kot so cerkev svetega Petra, katakombe, križev pot na Gorco z Marijino cerkvijo, vodolska smreka, ki meri kar 42 metrov v višino, Knezarjeva lipa, staro 450 let, pa tudi izvir Rebra v Metavi. In te zanimivosti so tudi obiskane. Na križev pot se je lani po njegovih besedah podalo 450 ljudi. V muzeju pa je mogoče videti tudi zbirko velečebelarja in izumitelja čebelarskega panja Franca Kirarja iz Malečnika.

Preko fotografije spoznal svojega dedka

Sicer pa ima Neuvirt torej še več hobijev, med drugim piše aforizme, ki jim šaljivo pravi oskarizmi. Zelo rad analizira knjige in fotografije ljudi, preko katerih so kdaj posamezniki našli svoje prednike. "Zgodilo se je že, da je kakšen krajan na fotografiji iz muzeja prvič videl svojega dedka," se spominja.
Ogled malečniške spominske sobe je brezplačen in možen vse dni v letu, ob tem pa obiskovalcem ponudijo še vožnjo s tradicionalno ranco po reki Dravi. Obisk je treba le predhodno najaviti upravitelju muzeja ali predsedniku društva. Vse znamenitosti kraja in druge informacije so objavljene tudi na spletni strani Malecnik.si.
Neuvirtovih zanimanj in veščin kar ni konca. Je tudi poet, na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj pa prav tako piše o tem, kako ukrepati pri požaru. Želi si, da bi o kraju izšel zbornik. Prizadeva si tudi, da bi vse svoje znanje predal mlajši osebi, ki bi med drugim skrbela za razvoj muzejske sobe. Srečanje pa zaključi z enim od svojih aforizmov: "Če upanje umira zadnje, jaz ne bom nikoli umrl, sem namreč brezupen primer."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta