Odlična vadba za prožno telo, večno mladost in zen počutje

Urška Kereži
12.10.2017 13:46

Da našteto drži kot pribito, prisegajo Pink, Britney Spears in Mariah Carey.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Sagadin

Aerial yoga, ki jo je leta 1990 iznašel plesalec in akrobat Christopher Harrison, popularnost pa so ji prinesle akrobatske skupine, kot je Cirque de Soleil, bliskovito osvaja svet. In se, z neverjetno učinkovito, a zabavno kombinacijo meditacije, joge, plesa, pilatesa, vadbe z lastno težo ter fitnesa, hkrati bori tako proti težnosti kot težkim mislim in staranju.

Zakaj v zraku?

Ker so posledice tako rekoč čudežne praktično za telo v celoti - antigravitacija razbremeni sklepe, hrbtenica se spet potegne v pravilno obliko, nenehno držanje za tkanino krepi zgornji del telesa, vlečenje navzgor iz obrnjenega položaja pa trup. In kot druge oblike joge seveda povečuje še gibčnost, prožnost, ravnotežje in koordinacijo. A čudodelno ne deluje le na telo, temveč tudi na obraz, saj pospešuje naravne procese proti staranju. Obrat na glavo namreč poveča dotok krvi v glavo, kar na obrazu pričara takojšnji sijaj in mladost, ker se zategnjene obrazne mišice sprostijo, pa se življenju samodejno nasmehnemo.

Miha Sagadin

Lahkotno, a učinkovito

Zanka iz posebnega blaga (yoga hammock), ki je sposobna nositi težo 450 kg, omogoča izvajanje sicer precej težavnih položajev. Tako stoja na glavi, premet ali pozicija bojevnika postanejo mačji kašelj, čeprav razvijajo moč, občutek za telesni center in prostorsko inteligenco ter izboljšajo držo, saj okrepijo mišice, ki stabilizirajo telo, kar najprej opazimo pri vsakodnevnih opravilih. Lahkotnejše in učinkovitejše pa so tudi raztezalne vaje, ker del teže porazdelimo v blago. Zanka je tako vpeta v plezalno opremo, ki jo sestavljajo trakovi, vrvi in karabini. Da jo lahko, glede na višino vadečega, ustrezno nastavimo. "Večinoma je to ob boku, kjer deluje kot nekakšna gugalnica. Čeprav je pri mnogih položajih pomembna prav umirjenost blaga, ko sedamo vanj, zapuščamo tla in se začenjamo v svinčnico (vrvica z utežjo za določanje navpične lege) dvigovati kar se da umirjeno," razloži Marko Urbanek, akademski plesalec in pedagog v kulturi, ki program aerial yoge vodi v Mariboru.

Miha Sagadin

Od raztezanja do inverzij

Glede na položaje vaje razvrstimo po skupinah, nadaljuje Urbanek. "Ogrevanje pričenjamo sede, leže ali kleče na tleh, medtem ko sta roki z različnimi prijemi vpleteni v strnjeno blago. Nato si pot navzgor počasi gradimo tako, da se postavimo pred ali za zanko ter v blago polagamo tudi eno ali obe nogi oziroma hrbet, ki mu zanka daje podporo pod lopaticama. Sledijo vaje, pri katerih prvič zapustimo tla in hrbtenico podaljšamo v predklon čez zanko, kot vrhunec pa še takšne, med katerimi razprostremo blago v širini treh metrov in sedemo vanj," stopnjevanje napora opiše Urbanek.
In tako smo v izhodišču za "inverzije", po katerih je aerial yoga najbolj znana. To so vaje, pri katerih medenico in stegna ovijemo v blago in v zaklon spustimo zgornji del telesa v zelo prijetno veso, pri kateri se hrbtenica popolnoma sprosti in podaljša. Najtežje različice v zanki puščajo samo ramena, izvajajo pa se tudi takšne, pri katerih začenjamo stoje in se potem po blagu vzpenjamo višje. "Da je prehajanje med položaji lažje, uporabljamo lahkotne premete. Kar omogoča, da posamezne naučene elemente sestavimo v daljšo, povezano sekvenco, s tekočimi prehodi. Tako lahko tudi zaplešemo. Večina pa še zlasti obožuje igrivi del, ker se z nekoliko več poguma lahko preizkusijo v različnih trikih in pozicijah," pove Urbanek. Vadbo zaključimo s sproščanjem, ki daje nepozaben občutek - ležemo v razprostrto blago, se prijetno zibamo in sprostimo prav vsak del telesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta