Odstop! In pika

Urška Mlinarič
24.12.2020 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Šole v Sloveniji so prazne že dobra dva meseca. Smo edina država v EU, kjer pouk na daljavo poteka tako dolgo. Razloga za to sta znana: neustrezno vladno ravnanje, ki ni vključevalo resnih poletnih in tudi kasnejših priprav na odprtje šol, in nesposobnost ministrice za izobraževanje. Zadnja epizoda v tej sagi - zapoved ustavnega sodišča, da se morajo odpreti šolska vrata za otroke s posebnimi potrebami takoj po vstopu v leto 2021 - je zgolj še ena lekcija, ki jo je dobila ministrica, in nova potrditev vsem nam o nesposobnosti šolskih oblasti in celotne vlade, da bi otroci ponovno prestopili šolski prag. Upravičeno nas je lahko strah tega 4. januarja, ko naj bi, če bo seveda epidemiološka slika, kot nikoli ne pozabijo dodati vladajoči, ustrezna, naši najmlajši šolarji in otroci s posebnimi potrebami ponovno videli svoje razrede.

V teh dolgih desetih tednih, odkar so šole zaprte, oblast ni naredila nič, da bi šolam s finančnimi injekcijami omogočila, da bi se pripravile na novo odprtje. Ni jim omogočila, da bi nabavile enojne mize, poskrbele za boljše prezračevanje, omogočile dodatno zaposlovanje kadrov ali najem dodatnih prostorov, če bi razrede delili in zaposlovali. Oblasti tudi niso izdelale jasnih načrtov, kako zapirati oddelke, šole ob pojavu okužbe. Tisti poletni model pouka in načrt postopnega zapiranja je - kot že veliko svojih drugih covid načrtov - vlada poteptala, ko je v imenu navidezne enakopravnosti čez noč zaprla vse šole. Ministrica pa razen z leporečenjem v vseh teh mesecih ni pokazala, kaj šele dokazala, da ji je res mar za prihodnost otrok in mladine. Tako so tudi njene trditve o tem, kako da so šole za otroke s posebnimi potrebami zdaj organizacijsko pripravljene na odprtje, še toliko bolj, ker bodo zaposleni deležni tudi hitrih testiranj, na precej trhlih temeljih.

Resnično nas je lahko strah tega 4. januarja, pa če si še tako želimo, da bi naši otroci odšli v šole. Kajti vlada je, namesto da bi naredila vse, da bi se šole res odprle, v času pred prazniki na stežaj odprla vrata vseh trgovin. Samo božični čudež nas lahko reši pred januarsko epidemično katastrofo. A ko gre za interese, je že dolgo jasno, da je tej vladi bolj mar za kapital kot znanje in da se glas - če se v vladi sploh kdaj oglasi na temo izobraževanja - ministrice sploh ne sliši.

Da je zavozila in da se tega še kako zaveda kljub vsemu govoričenju, potrjuje njeno vabljenje vseh vpletenih v vzgojo in izobraževanje k podpisu izjave. Kot nekoč pionirčki naj bi ji ravnatelji, sindikalisti in predstavniki staršev prisegli, da bodo s podpisom požegnali vse njene zgrešene poteze in ji krili hrbet, ko bodo na površju izbruhnile vse posledice dolgotrajnega zaprtja šol. Poteza, ki žali človeški intelekt.

Zato, ministrica Kustec, uresničite novoletno željo številnih prebivalcev in odstopite. Zaradi tega šolarji ne bodo utrpeli nobene dodatne škode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta