Pasje življenje se vrača v Belo hišo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.11.2020 08:48

Zakonca Biden sta lastnika kar dveh nemških ovčarjev, Champa in Majorja. Sicer pa je zgodovina psov ameriških predsednikov zelo pestra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in njegov posvojenček Major
Reuters

Odkar je na čelu ZDA Donald Trump, v Beli hiši ni hišnih ljubljencev, čeprav so bili ti skozi zgodovino vedno ob prvih možeh Amerike. Leta 2016 mu je sicer Lois Pope, zaščitnik živali iz Palm Beacha, ponudil psička Pattna, imenovanega po znanem ameriškem generalu iz druge svetovne vojne, ki ga Trump sicer občuduje. Vendar Trump ni želel imeti štirinožnega prijatelja. Svojo nenakolonjenost do štirinožcev je izrazil tudi na nekem shodu, kjer je pred množico izjavil: "Kako bi pa bil videti med sprehajanjem psa po trati Bele hiše? Kako bi bilo to videti? Ob tem se ne počutim dobro." Pri čemer je delal grimase, kot da se mu psi gabijo.

Po Boju poimenov ali plišasto igračko

Veliko bolj naklonjen štirinožnim ljubljencem je novoizvoljeni predsednik Joe Biden, ki bo v Belo hišo kot prvi predsednik pripeljal psa iz zavetišča. Nemškega ovčarja, ki sliši na ime Major, sta namreč s soprogo Jill pred dvema letoma posvojila v zavetišču, ker naj bi bilo to všeč Američanom, so menili Bidnovi strokovnjaki. A Major ni edinec: zakonca Biden imata še enega nemškega ovčarja, Champa, ki je v družino prišel leta 2008, ko je Biden v času administracije Baracka Obame postal podpredsednik ZDA. Kupljen je bil pri rejcu iz Pensilvanije, ime pa sta mu izbrali vnukinji.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in njegov posvojenček Major
Reuters

Zanimivo je, da je pobudo za hišnega ljubljenca dal Obama, ki je svojima hčerkama v času naporne predsedniške kampanje obljubil, da jima bo po volitvah, če zmaga, kupil psa. Enako je moral svoji ženi Jill obljubiti Joe Biden, ker so si družinski člani Bidnovih že dlje časa želeli imeti kosmatinčka pri hiši. Obamovi so se odločili za kužka Boja in Sunny pasme portugalski vodni pes, ki sta bila med Američani izredno priljubljena. Bo, ki ga je družina Obama v dar prejela od senatorja Edwarda Kennedyja, je postal glavni junak v več otroških knjigah, po njem so poimenovali plišasto igračo, ki je bila je celo gostja v pogovorni oddaji Ellen DeGeneres.

Rooseveltovemu Falu postavili spomenik

Sicer pa je veliko ameriških predsednikov svojo priljubljenost pri ljudeh večalo s štirinožnimi spremljevalci. Predsednik Hoover si je ugled reševal z ovčarjem po imenu King Tut, Trumanov kokeršpanjel Feller je imel svojega psihologa, saj ni prenašal drugih psov v bližini. Veliko pozornosti so poželi Nixonovi irski seter King Timahoe, pudelj Vicki in terier Pasha, Carterjev mejni ovčar Grits, Busheva španjela Millie in Ranger, Clintonov labradorec Buddy ... John F. Kennedy je imel kar osem psov, najmanjšega od njih, Pushinko pa je prejel v dar od sovjetskega politika Nikite Hruščova.

Med pasje legende se je vpisal Rooseveltov škotski terier Fala. Ko se je Franklin D. Roosevelt boril za četrti predsedniški mandat, je na Aleutih v naglici pozabil na Falo, nato pa ponj poslal kar ameriškega rušilca. Ker so reševanje predsednikovega psa morali poravnati davkoplačevalci, se je predsednik znašel pod pravim plazom kritik. "Lahko kritizirate mene, mojo soprogo, družino, na mojega psa pa se ne spravljajte. Škot je in zaradi vseh teh natolcevanj o zapravljanju denarja bo postal besen," je v svojem govoru, danes bolj poznanem tudi pod imenom Fala, malo v šali, malo pa zares dejal Roosevelt, s čimer si je prislužil še četrti mandat. Fala je postal tako priljubljen, da so mu - kot edinemu "prvemu psu Amerike" - v Washingtonu postavili kip.

Roosevelt pa ni bil samo pasjeljubec, temveč je oboževal vse živali. Tako zelo, da je v začetku 20. stoletja na zelenici pred Belo hišo postavil pravi živalski vrt, v katerem so bivali kača, jazbec, zebra, hijena, lev in pet medvedov, svoj prostor pa so dobile tudi bolj domače živali: psi, mačke, konji, ptice, morski prašički in celo podgane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta