Pazite pri balzamih za ustnice, dražje še ne pomeni, da je boljše

M.R.
23.11.2017 11:02

Med 18 balzami za ustnice, ki so dostopni v Sloveniji, jih kar polovica vsebuje nezaželene sestavine. Višja cena ne pomeni boljšega in varnega izdelka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Balzam za ustnice 
Profimedia

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v sodelovanju s tujimi potrošniškimi zvezami objavila rezultate testa balzamov za ustnice. Ta je namreč eden najbolj razširjenih kozmetičnih izdelkov. Testiranih je bilo več kot 70 takšnih izdelkov, od tega jih 18 lahko kupite tudi pri nas. 
Uporaba balzamov za ustnice je priporočljiva predvsem pozimi, saj je koža na ustnicah tanjša in bolj občutljiva ter zato tudi bolj izpostavljena mrazu. Dobri balzami zaščitijo ustnice pred zunanjimi vplivi in na njih ustvarijo tanek sloj, ki preprečuje izhlapevanje vlage. 
Sicer pa je bil glavni del testa preizkus, ali določeni balzami vsebujejo mineralna olja, konkretno MOSH in MOAH. Za oba se namreč sumi, da sta zdravju škodljiva. "Pri izdelkih, ki so ta del testa dobro opravili, torej MOSH in MOAH niso vsebovali, smo nato ugotavljali, kako učinkovito vlažijo ustnice – čeprav to ni glavni cilj balzamov," je predstavila način testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije. 
Vsak izdelek je preizkusilo 30 uporabnic, ki so podale mnenje o uporabi, občutku na ustnicah, priročnosti embalaže, strokovnjaki pa so ocenili, ali so oznake skladne z predpisi, čitljive in razumljive. 
Ugotovili so, da izdelki, ki jih lahko kupite samo v lekarnah, niso bolj varni ali bolj kakovostni kot tisti, ki jih prodajajo tudi v drogerijah in trgovinah. Priporočajo tudi, da izberete balzam v tulcu, ki je bolj higienski kot pa v drugih oblikah. Če vsebujejo zaščitni faktor, je to dobrodošlo za uporabo na morju, pohodništvu ali smučanju. Pri tem pa opozarjajo, da v primeru, da je med sestavinami ethylhexyl methoxycinnamate, raje izberete drugi balzam.
Prav tako opozarjajo pred parfumiranimi balzami. ZPS priporoča, da se izogibate sestavinam kot so linalool, limonene, geraniol, citronellol, ki so pogosto tudi v balzamih za ustnice. Sicer pa je najbolje, če izdelek vsebuje rastlinska olja. Kritične pa so lahko še naslednje sestavine: cera microcistallina/microcistallina wax, ceresin, mineral oil, ozokerite, paraffin, paraffinum liquidum, petrolatum, hydrogenated polyisobutene, polyethylene, polybutene. Izogibajte se tudi propylu in buthylparabenu, ki ju v kozmetični industriji uporabljajo kot konzervansa, sicer pa se uvrščata med hormonske motilce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta