Pestro in razpršeno na 34. Drugi godbi

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
21.05.2018 23:24

Od četrtka do sobote v Piranu in Ljubljani. Koncerti 15 zasedb s člani z vseh šestih obljudenih celin in spremljevalni program

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kokoko! (DR Kongo)

Eden tudi v mednarodni strokovni javnosti najbolj cenjenih festivalov etnično navdahnjenih glasb sodobnega sveta se je v 33 letih s kakim koncertom že večkrat podal na izlet zunaj Ljubljane, kjer domuje. Lani so uvodni večer osrednjega sporeda Druge godbe (DG) pripravili v Piranu. In očitno se je tako obneslo, da so letos storili enako.
V četrtek, 24. maja, ob 19.15 bo na Tartinijev trg zavzela makedonska vokalno-instrumentalna trobilna zasedba Ljubojna. Ob 21. uri bo v nekdanjem skladišču soli Monfort nastopila v ZDA živeča sudanska retropop pevka Alsarah z zasedbo Nubatones. Ob 22.45 bo sledil koncert angažirane ameriško-avstralsko-turške zasedbe Dirtmusic. Iz Ljubljane v Piran in nazaj se bodo lahko zainteresirani imetniki festivalske vstopnice brezplačno peljali z avtobusom.
Ljubljanski del koncertnih dogodkov se bo začel v petek ob 18.30 v UC Švicarija, kjer se bo predstavila egiptovska underground glasbenica Nadah El Shazly. V Katedrali (veliki dvorani) Kina Šiška bosta ob 20. uri nastopila v Sloveniji živeči iranski raper Naji (s pravim imenom Iman Sharyari) in njegov domači gost Miha Blažič N'toko. Uro kasneje bo sledil francosko-afrokaribski soul v izvedbi skupine Ibeyi, ki jo vodita v Parizu rojeni dvojčici kubansko-venezuelskih staršev Lisa-Kainde in Naomi Diaz. Ob petkih pozno zvečer se festivalsko dogajanje s koncerti bližje nekomercialni, a toliko bolj zanimivi in inovativni glasbi že po tradiciji preseli v alternativni kulturni center Metelkova. Tam bo v Gala hali ob 22.45 nastopil južnoafriški glasbeno-performerski kolektiv The Brother Moves On. Uro kasneje bo Chanel Zero gostil bolj "jazzy" zvenečo francosko zasedbo Chromb!, ob 0.30 se Afrika vrača v Gala halo z nastopom urbane etno skupine Kokoko! iz DR Kongo, ob 1.15 pa prihaja v Channel Zero portugalsko-britanska zasedba Fumaca Preta.
V soboto ob 19.30 bo v Vodnikovi domačiji zaigrala tuareška ženska zasedba Les Filles De Illighadad iz Nigra (večer kasneje, ob 20. uri, bo koncert ponovila še v Layerjevi hiši v Kranju). Ob 21. bo v Katedrali Kina Šiška nastopila britanska intro-trance zasedba The Animal Spirits, ki jo vodi didžej in producent James Holden. V Komuni (mala dvorana) Kina Šiška bo ob 22.15 nastopila skupina Olfamoštvo, cvetober mlade generacije slovenskih improvizatorjev. Ob 23.15 bo v Katedrali stopila na oder skupina Los Piranas, ena vodilnih zasedb nove kolumbijske glasbe. Za didžejevsko-rapovski zaključek do poznih ur bo nato skrbel še dvojec BeatMyth (Igor Vuk in N'toko).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta