Plaže, gore, hrana, zabava. To je Kreta

Barbara Repovž Barbara Repovž
29.06.2022 05:00

Raj za ljubitelje peščenih plaž, raziskovalce neokrnjene narave in poznavalce minojske kulture. Peti največji otok v Sredozemskem morju in največji grški otok v Egejskem morju, tudi najbolj naseljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znamenita plaža Vai leži na severovzhodu otoka.
Barbara Repovž

Kdor stopi na ta razgibani otok, kmalu ugotovi, da je Kreta praznik čutov. Divje naravne lepote in tisočletja kulture, zgodovine in vrhunske kuhinje. Tapiserija dolgih čudovitih plaž, goratih predelov in nasploh veličastne pokrajine, ki nam ponuja živahna mesta in sanjske vasice, kjer domačini delijo svojo tradicijo, slastno kuhinjo in velikodušnega duha.

Jutranji vrvež na tržnici v Heraklionu
Barbara Repovž
Obmorsko mesto Ierapetra, ki leži na jugovzhodnem delu otoka 
Barbara Repovž

Knosos – najstarejše mesto v Evropi

Na Kreti boste našli nekaj najpomembnejših grških znamenitosti. Med njimi je vsekakor Knosos, arheološko najdišče iz bronaste dobe, z ostanki najstarejšega mesta v Evropi. Leta 1878 ga je odkril grški arheolog Minos Kalokairinos, leta 1900 pa je izkopavanja prevzel Britanec Arthur John Evans, ki je v 35 letih rekonstruiral palačo. Ta je bila pred 4000 leti gospodarsko, politično in versko središče minojske civilizacije. Legenda pravi, da je tam nekoč prebival sam kralj Minos s svojo pošastjo Minotavrom.

Knosos - ostanki najstarejšega mesta v Evropi 
Barbara Repovž
Na beneški trdnjavi Koules iz 16. stoletja
Barbara Repovž

Notranjost otoka je zelo razgibana

Ceste vas vodijo mimo neskončnih nasadov pomarančevcev, limonovcev, vinske trte, sivke, na otoku raste več kot 30 milijonov oljk. Kreta je znana tudi po siru, ki ga pokusite na solatah in v pitah, ter različnih vrstah sadja in zelenjave. Gostoljubni domačini vas lahko peljejo nabirat polže, ki jih nato skuhajo v božanski omaki iz različnih zelišč, ki rastejo na otoku.

Za večerjo se pripravljajo polži v zeliščni omaki.
Barbara Repovž
Letovišče Agios Nikolaos s številnimi kavarnami in restavracijami.
Barbara Repovž
Pogled na mesto Sitia 
Barbara Repovž
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta