Pogosto usodna cesta Celje-Laško

Rozmari Petek Rozmari Petek
09.08.2017 18:43

Na eni relaciji dve smrtni žrtvi, izmed njiju petmesečni dojenček, in dva nepojasnjena vzroka nenadnega zasuka na drugo stran vozišča so razlog, da so policisti tukaj poostrili nadzor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na relaciji Celje-Laško je včeraj mrgolelo policijskih patrulj Prometne postaje (PP) Celje in PP Laško, promet pa so nadzorovali tudi s helikopterjem.
Rozmari Petek

Na cesti Celje-Laško je danes mrgolelo policistov, prometne prekrške pa je beležil še helikopter. Za tako imenovano verigo radarjev (tiste s "težko nogo" so lahko radarji tudi trikrat posneli) so se celjski policisti odločili zato, ker na tej relaciji opažajo poslabšanje prometne varnosti. Pravzaprav na celotnem območju, za katero je pristojna Policijska postaja Celje (torej vključno s Koroško), opažajo poslabšanje prometne varnosti. "Tako rekoč v enem tednu smo beležili tri najhujše prometne nesreče s smrtnim izidom (zadnja se je prav na tej relaciji zgodila ta teden, v njej je življenje izgubila 27-letnica, op. p.). Tudi skupna varnost se je poslabšala, letos je bilo 13 mrtvih, v istem obdobju lani jih je bilo 12. Posebej izstopajo ranljivi udeleženci v cestnem prometu, tako so umrli trije motoristi, dva pešca in en kolesar," je opisal policijski inšpektor Edi Baumkirher.

Policijski inšpektor Edi Baumkirher: "Skupni imenovalec dveh prometnih nesreč je vožnja po predpisih, potem pa nenadoma sledi zavijanje na nasprotno vozišče, kjer zunaj naselja pri omejitvi 90 kilometrov na uro prihaja do izredno velikih trčenj."
Rozmari Petek

Kritične vse (pre)obremenjene ceste

Čeravno so vzroki prometnih nesreč precej standardni, to so neprilagojena hitrost, napačna smer vožnje, izsiljevanje prednosti, prehitevanje, sta se na relaciji Celje-Laško zadnji smrtni nesreči zgodili na praktično enak način. "Skupni imenovalec teh dveh prometnih nesreč je vožnja dokaj ali povsem po predpisih, potem pa nenadoma sledi zavijanje na nasprotno vozišče, kjer zunaj naselja pri omejitvi 90 kilometrov na uro prihaja do izredno velikih trčenj," pravi Baumkirher. Na vprašanje, ali je skupni imenovalec ceste smrti še kaj drugega, Baumkirher odgovori, da je podobno kritičnih cest v regiji še veliko, vsem pa je skupno to, da so najbolj obremenjene. "Obenem imamo na teh cestah izredno raznolike udeležence v prometu. Največja pomanjkljivost tako je, da po njih vozijo denimo tudi kolesarji, ker ni kolesarske steze do Laškega."

Slaba infrastruktura

Kritične so tako vse ceste, ki so zelo frekventne, obenem pa so na cestišču vsi možni udeleženci v prometu. Takšna je cesta Celje-Laško, na kateri se je promet, predvsem tovornih vozil (dnevno jih pelje okoli 400) v zadnjih letih še povečal. "Naj naštejem še nekatere druge: Celje- Šmarje pri Jelšah, Celje-Slovenske Konjice, Celje-Vransko, Arja vas-Velenje in naprej Slovenj Gradec-Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec-Dravograd, Slovenj Gradec-Mežica. Priznati je treba, da je tudi infrastruktura določenih cest slaba. Pet let se praktično niso vzdrževale, se pa zadeve sedaj vendarle premikajo na bolje. Ogromno je že tudi krožišč in novih kolesarskih stez."

Odsek Celje–Tremerje, kjer se je zgodila zadnja tragična prometna nesreča
Rozmari Petek

Nujna koncentracija med vožnjo

Vzrokov, da nekdo, ki sicer vozi po predpisih, naenkrat zavije na nasprotni vozni pas, kar je stična točka obeh tragičnih nesreč na relaciji Celje-Laško (pred meseci je na isti relaciji v prometni nesreči življenje izgubil komaj petmesečni otrok), je lahko veliko, doda sogovornik. "Nenadno zavijanje na levo je lahko posledica povsem banalnih zadev. Dovolj je pogled na desno, morebiti na zadnji sedež, kjer sedi otrok, ali pogled na radijski sprejemnik, navigacijo, mobilni aparat, vse to so lahko smrtno nevarne zadeve, četudi gre le za delček sekunde. Te zadnje prometne nesreče kažejo prav na te stvari. Včasih pa je razlog tudi nenadno poslabšanje zdravstvenega stanja, denimo slabost." Zato policijski inšpektor posebej poudarja, da je koncentracija med vožnjo izrednega pomena in ob tem upoštevanje vseh cestnoprometnih predpisov. "Znaki, predvsem omejitve hitrosti, ne stojijo zaman."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta