Polito pivo in obliž na rano za Olimpijo

Miha Dajčman
26.05.2021 20:49
Z zmago Olimpije proti Celju v finalu pokala se je na Bonifiki končala klubska nogometna sezona na slovenskih igriščih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med burnim slavjem so člani Olimpije celo poškodovali stekleni pokal.
Miha Dajčman

Prihod v Koper je v torek pozno popoldne spominjal na brezskrbne nogometne čase. V okolici stadiona Bonifika so bili razposajeni navijači in policisti, lokali so bili odprti in lepo zapolnjeni, s strani koprske promenade ob obali se je vil dim pirotehnike, Green Dragons, navijači Olimpije, so ob spremstvu policije vpili: "Hočemo pokal!" Po večini države je deževalo, le v Kopru je bilo vreme prijetnejše, a samo do 20. ure, ko se je ulilo in je narava poskrbela, da je bila igralna površina primerna za dinamičen obračun. Na eni strani stadiona so bili celjski privrženci, na drugi ljubljanski, dvoboj si je ogledalo tudi nekaj nevtralnih gledalcev. Pred tekmo smo se pogovarjali z domačini, ki bodo v naslednjih dneh stiskali pesti za obstanek Kopra v prvi ligi, opazili smo tudi nekatere trenerje in nogometaše slovenskih prvoligašev, ki so bili na tekmi "v civilu".

Brezidejno, a učinkovito

Olimpija je lovila sedmi pokalni naslov, tretjega v zadnjih štirih letih in odkar ima klub novo davčno številko, Celjani so desetič igrali v finalu tekmovanja, pred tem so ga osvojili le leta 2005. In tako je tudi ostalo, "večni pokalni poraženci" so utrdili ta status, čeprav so bili večji del obračunu napadalnejši. V zaključkih akcij so bili varovanci Agrona Šalje, ki je v finišu sezone lanske državne prvake rešil pred dodatnimi kvalifikacijami za obstanek, premalo konkretni in natančni. Ekipa Gorana Stankovića je bila večji del tekme znova brezidejna, a z zmago z 2:1 so zmaji naposled rešili sezono, v kateri so imeli še mesec pred koncem prvenstva veliko prednost za osvojitev naslova državnih prvakov in ga zapravili po nizu kar sedmih tekem brez zmage.

"Olimpija je v tekmo vstopila bolj lačno kot mi, v nekaterih situacijah smo bili preveč sproščeni, kar nas je kaznovalo, da smo prejeli prvi gol," je po tekmi dejal Šalja in spomnil na 32. minuto, ko je Radivoj Bosić podal v kazenski prostor Celja, Žan Zaletel pa žoge ni izbil in Đorđe Ivanović je bil sam pred Matjažem Rozmanom ter v drugem poskusu dosegel 12. gol v sezoni. Grofje so se nato zbrali, a gola niso dosegli v prvem delu, jim je pa to uspelo že v drugi minuti drugega polčasa, po podaji Žana Benedičića je bil uspešen Ivan Božić. Olimpija je hitro odgovorila, na silo in s srečo je Ivanović žogo spravil do Nika Kapuna, ta pa je v 53. minuti postavil končni izid tekme. "V nadaljevanju smo imeli priložnosti, a nismo zadeli in čestitamo lahko Olimpiji," ni bil pretirano razočaran Šalja. Je pa priznal, da je Celje zadnje tekme igralo bolje kot Olimpija, na stadionu Z'dežele so jih dober teden pred tem premagali s kar 4:0, bolj atraktivni so bili tudi v torek na Bonfiki, a po mnenju trenerja je bilo v njegovi ekipi izražene premalo želje. Grofi so tako zapravili priložnost, da bi igrali v kvalifikacijah za konferenčno ligo, v mednarodnih tekmovanjih bodo slovenski nogomet ob Muri, Mariboru in Olimpiji zastopali še Domžalčani.

Pivo za trenerja

"Pokal je obliž na rano. Tekma je bila težka za glavo, vedeli smo, kakšen je bil vložek, ponosen sem na fante," je dejal Goran Stanković, preden ga je skupina nogometašev na tiskovni konferenci ob prepevanju skladbe, nastale južno od Kolpe, zalila s pivom, kot je to tradicija po osvojitvi lovorik. Nejc Vidmar je, ko so Celjani izenačili, že razmišljal o zadnjem krogu lanske sezone prve lige, ko so rumeno-modri zmajem preprečili slavje. "Rekel sem si, da se to ne sme ponoviti. Hvala bogu smo s fanti stisnili in zasluženo osvojili pokal, čeprav tekma z naše strani ni bila najboljša," je razlagal vratar Olimpije, ki mu v naslednjih dneh poteče pogodba. "Komentar tekme? Rezultat je najbolj pomemben, zmaga, s tem namenom smo prišli v Koper. Je bilo pa težko. Proti koncu smo trpeli in zdržali ter pokazali karakter. Pokal je naš, za navijače," je poudaril Timi Max Elšnik in razkril, da so imeli z navijači v preteklih dneh nekaj posrednih in tudi direktnih razprav.

Čeprav je za Olimpijo turbulentna sezona, predvsem v zaključnem delu, je Stanković, ki je v Ljubljani pozimi zamenjal Dina Skenderja, verjel, da bodo njegovi varovanci naredili vse za lovoriko. "Res so bili za nami težki trenutki. Spomnil bom, da je odšlo 14 igralcev, ko smo začeli. Sestaviti smo morali nov mozaik in ključen je bil karakter fantov. Fantom je bilo hudo, da niso osvojili prvenstva, so pa zato v finalu pokala izvlekli zadnje atome moči," je ekipo pohvalil Stanković, ki želi po kratkem premoru nadaljevati na klopi Olimpije, da bi nadgradil zgodbo, a pravi, da to ni v njegovih rokah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta