Prenavljate kuhinjo? Tukaj je nekaj nasvetov

Tina Recek Tina Recek
03.10.2018 08:33

Prenova kuhinje je odlična priložnost, da jo prilagodimo trendom, svojemu življenjskemu slogu in telesni višini ter si tako olajšamo delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Od časa do časa se lotimo prenove kuhinje, bodisi ker jo je načel zob časa ali preprosto, ker smo se je naveličali. Ne glede na to, kaj je pripeljalo do odločitve za novo podobo kuhinje, je lahko to odlična priložnost, da si v njej olajšamo delo, pri katerem ne bomo toliko preobremenjevali hrbtenice in se sklanjali, če to ni potrebno.

Celostna prenova namesto delne

Monika Erjavec iz Kuhinj Erjavec svetuje, da ko se odločimo za prenovo kuhinje, razmišljamo celostno. Delne prenove so namreč lahko precej drage in manj učinkovite. Ob celotni prenovi lahko kuhinjo povsem prilagodimo našemu življenjskemu slogu, navadam, trendom. Pri tem smo pozorni ne le na to, da je kuhinja lepša in modernejša od prejšnje, ampak tudi bolj funkcionalna in ergonomična. Da to dosežemo, v kuhinji med drugim upoštevamo delovni trikotnik. To je, kot pravi Ejavčeva, zelo preprosto. Iz hladilnika vzamemo hrano, jo operemo, pripravimo, skuhamo in serviramo. Med hladilnikom in vodo je priporočljivo, da imamo nekaj tako imenovane umazane površine, delovno površino, na katero postavljamo živila, jih nato umijemo, med koritom in kuhališčem pa naj bo čim več delovne površine.

Prikladnost kuhinje je izjemno individualnega značaja že zaradi različnih okusov ter nakupovalnih in prehranjevalnih navad stanovalcev.
Shutterstock

Domiselna rešitev

"Izjemnega pomena je v kuhinji tudi višina delovnega pulta. Za vsakogar obstaja individualna in idealna višina delovne površine, ki v kuhinji omogoča delo, prijazno hrbtenici. Ta višina je med desetimi in petnajstimi centimetri pod višino pokrčenega komolca," izpostavi Breda Godler Gajer iz podjetja Kuhn'ca.

Zdržijo tudi do 80 kilogramov

Nepogrešljive v sodobni kuhinji so viseče omarice in omarice z izvlečnimi predali. Slednji po besedah Miletiča zdržijo tudi do 80 kilogramov teže ne glede, ali so široki 30 ali 100 centimetrov. Če smo se v stari kuhinji morali sklanjati pri peki, nam bo v prenovljeni kuhinji hrbtenica hvaležna, če bomo pečico postavili na višino delovnega pulta (91 centimetrov od tal). Zraven pečice naj ne postavimo hladilnika, ta naj stoji stran od nje, in če imamo kuhinjo v obliki črke L, naj bo v kotu. Družbo mu lahko dela pomivalni stroj, širine 45 ali 60 centimetrov, umestimo pa ga v bližino pomivalnega korita.

Izdelajte načrt kuhinje z izvajalcem ali arhitektom. Sami mogoče ne boste najbolj optimalno prestavili inštalacij in boste imeli kasneje dvojno delo, kajti vsak prostor ima določene omejitve in temu se moramo prilagoditi.
Shutterstock

Da ne bomo imeli dvojnega dela

Prenova kuhinje lahko obsega prestavljanje inštalacij. V tem primeru Monika Erjavec poudarja, da izdelamo načrt kuhinje z izvajalcem ali arhitektom. Če delamo to sami, mogoče ne bomo najbolj optimalno prestavili inštalacij in bomo imeli kasneje dvojno delo, kajti vsak prostor ima določene omejitve in temu se moramo prilagoditi. V večjih prostorih, ki so združeni z bivalnim delom, je otok najbolj zaželena, moderna in tudi funkcionalna rešitev. Danes velikokrat na otok umestimo kuhališče, saj v kuhinji ne samo delamo, ampak se tudi družimo in zabavamo. "Zelo pogosta napaka pri otočnih kuhinjah se izkaže ravno postavljanje inštalacij. Predvsem vode, odtoka in nape," opozori Erjavčeva. Glede odvoda zraka doda: "Čim krajša je pot od nape do odvoda, bolj bo napa učinkovita. "Po navadi se odvod težko prestavlja, zato v primerih, ko bi stranka želela imeti na primer kuhinjo z otokom, kjer je kuhališče, odvod zraka pa tega ne omogoča, priporočam napo z ogljenim filtrom. V tem primeru mora stranka vzeti v zakup, da bo napa manj učinkovita. Ker je v večini novogradenj rekuperacija - prezračevalni sistem, ne smejo imeti odvoda, tam prav tako namestimo napo z ogljenim filtrom."

Montažo pohištva in gospodinjskih aparatov zaupajte izkušenim monterjem oziroma električarjem, da ne bi po nepotrebnem izgubljali živcev, s tem pa tudi časa, saj je tovrstno delo zahtevno in vsekakor ni namenjeno laikom.
Shutterstock

Če je premajhna, jo razširimo

"Če je kuhinja premajhna in če imamo možnost, prenovo izkoristimo za razširitev," predlaga Godler Gajerjeva in prida, da obstaja kar nekaj trikov, kako v majhni kuhinji pridobiti več prostora. To lahko storimo tako, da zapolnimo kuhinjske kote, izkoristimo višino prostora do stropa, namestimo pečico v visoko omaro, izberemo kombinirane, večfunkcijske aparate. Poleg tega za majhen prostor izberimo svetle barve in čiste linije, ki bodo prostor optično povečale in mu dale svežino.
Prav tako ne bo odveč, če uporabimo kuhinjski otok namesto jedilne mize ali obratno, jedilno mizo uporabimo kot dodatni delovni pult.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta