Preozke spodnjice ubijajo spermije

NR
14.10.2018 05:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pravica do izbire

Rezultati ameriške študije, objavljene v znanstveni reviji Human Reproduction, kažejo, da imajo moški, ki nosijo boksarice, v primerjavi s tistimi, ki nosijo ozke tako imenovane slip spodnjice, večje število in večjo koncentracijo spermijev z boljšo gibljivostjo. Skupina znanstvenikov pod vodstvom Lidie Minguez-Alarcon s harvardske šole za javno zdravstvo T.H. Chan v Bostonu je izvedla študijo spermijev na 656 moških z normalno telesno težo, v starosti od 18 do 65 let, katerih partnerke so se na omenjeni šoli zdravile zaradi neplodnosti. Ugotovili so, da je bila pri moških, ki pogosteje nosijo boksarice, koncentracija spermijev za 25 odstotkov višja od koncentracije v skupini udeležencev, ki nosijo navadne slip spodnjice. Razlog za to je nižja temperatura okoli testisov, saj je že nekaj časa znano, da je za uspešno proizvodnjo spermijev potrebna približno štiri stopinje Celzija nižja temperatura od povprečne telesne temperature.

Preveč na toplem

Preveč ozke spodnjice stisnejo testise in jih držijo preblizu telesa, zaradi česar se posledično proizvede manj spermijev. Testisi se pri tem grejejo, kar negativno vpliva na razvoj zdravih spermijev in na njihovo koncentracijo. To je potrdil tudi Richard Sharpe, zaslužni profesor na Univerzi v Edinburgu, ki se ukvarja z raziskavami v Centru za reproduktivno zdravje. Sharpe ni sodeloval v ameriški študiji.
Z ugotovitvami ameriške študije se strinja tudi profesorica endokrinologije na oksfordskem Centru za diabetes, endokrinologijo in metabolizem Ashley Grossman. Istočasno znanstveniki po svetu opozarjajo na pomanjkljivosti študije, zaradi katerih bi lahko bile ugotovitve vprašljive. Če so udeleženci študije v bolnišničnih ustanovah dali vzorce spermijev in krvi za analizo, potem so bili odgovori o spodnjem perilu osebni in so verjetno nezanesljivi. Prav tako znanstvenikom očitajo, da ni šlo za klinično preiskavo, ki predstavlja zlati standard vseh vrst zdravstvenih raziskav, temveč je šlo za statistično pomembne korelacije, ki lahko kažejo zgolj na mogoče vzroke. "Neplodnost zagotovo ni le ženski problem. Reprodukcija je vendarle timsko delo. Vseeno smo prepričani, da bomo morali še nekaj časa preučevati plodnost moških," je povedal avtor študije dr. Jorge Chavarro. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta