Pri Korčuli plavala strupena tropska riba

STA, Va
17.08.2023 11:40

Vse bodice na rdečemorski plamenki so strupene. Pik je zelo boleč in lahko povzroči tudi resne posledice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inštitut za oceanografijo in ribištvo Split/Facebook

Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo je opozoril na vse večje število teh strupenih rib v Jadranskem morju. Letos so rdečemorsko plamenko večkrat videli plavati v južnem Jadranu, v torek pa so jo ulovili blizu Račišća na Korčuli.

To vrsto rib so v Jadranskem morju prvič opazili leta 2019, najseverneje pa so jo našli pri Visu leta 2021. Glede na dinamiko in trende širjenja toploljubnih vrst zaradi segrevanja morja je pričakovati, da se bodo pojavljale vse pogosteje, opozarjajo na inštitutu.

Rdečemorska plamenka je invazivna indijsko-pacifiška vrsta, ki škoduje lokalnim ekosistemom. Hrani se z avtohtonimi vrstami rib in je znana po hitrem širjenju v naseljenih območjih Sredozemlja.

Strupeno ribo je pogosto mogoče opaziti v bližini podvodnih grebenov in v manjših globinah, ki so dostopne podvodnim ribičem in rekreativnim potapljačem. Sicer je užitna in odličnega okusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta