Pri Zagrebu porušili legendarni motel, ki v času nekdanje Jugoslavije ni privabljal zgolj turistov

M.R.
23.08.2024 10:55

Na Hrvaškem so porušili znameniti motel Plitvice, ki je stal ob avtocesti Obrežje-Zagreb-Lipovac in je desetletja gostil turiste ob prihodu in odhodu iz Zagreba. Namesto motela naj bi postavili bencinski servis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Motel je stal v bližini cestninske postaje Lučko.
Matija Stepišnik

Motel Plitvice je bil znan tudi po stekleni brvi, ki je pešcem omogočala, da so lahko k motelu prišli tudi z druge strani avtoceste, a so tudi to že porušili, okoli sto metrov severno pa naj bi glede na predviden projekt postavili novo v vrednosti dobrih 7,5 milijona evrov, poroča Jutarnji list

Motel je bil znamenito delo zdaj že pokojnih arhitektov Zdravka Bregovca in Ivana Piteše in je predstavljal svojevrsten hram jugoslovanskega dizajna 80. let prejšnjega stoletja. Poleg motela, ki je bil zgrajen leta 1984, so bili še bencinski servis, dva gostinska lokala in restavracija. To je bilo v tistem času prvo in edino počivališče na hrvaških avtocestah. 

Zgradili so ga Nacionalni park Plitvice, Ina-Trgovina in nekdanja hrvaška samoupravna interesna skupnost za ceste. Čeprav je bilo sprva zamišljeno, da bo šlo za običajno počivališče, je motel precej hitro postal kraj za slavje ob različnih priložnostih, kot so poroke. Precej hitro se je razširil tudi glas o dobri jagnjetini. 

V motelu so gostili tudi košarkarje KK Zadar, ko so ti leta 1986 presenetljivo osvojili naslov prvaka tedanje Jugoslavije. Košarkarji naj bi v žaru veselja izpraznili tudi več gasilnih aparatov. 

Na koncu so v motelu nastanili begunce iz Ukrajine

V zadnjem času pa motel ni več gostil tako slavnih imen. Večinoma so ga obiskovali le še turisti, so pa v njem večkrat snemali serije in filme, saj je motel obdržal duh socializma. V njem so tako med drugim posneli nekaj epizod "Črno belega sveta" in "Dnevnik velikega Perice"

V času epidemije koronavirusa je kompleks služil kot svojevrstna karantena za šoferje tovornih vozil, restavracija Plitvička kuča je bila takrat zaprta in je po koncu epidemije niso več odprli. Po izbruhu vojne v Ukrajini so prostore preuredili za sprejem žensk in otrok, ki so bežali pred vojno, in so lahko bivali v njem do začetka preteklega leta. 

Kompleks je sedaj porušen, začela se je že druga faza obnove na tem delu avtoceste, a številni v sebi še vedno nosijo čudovite spomine. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta