Pridružite se kolesarski avanturi v Sveti Nedelji to nedeljo!

Občina v notranjosti Istre ponuja obiskovalcem številne možnosti za odkrivanje naravne in kulturne dediščine, v katero sodita tudi tradicionalna hrana in vina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolesarska steza „Po sledeh rudarjev in kamnitih skulptur“
Noel Miletić

V vzhodnem delu osrednje Istre, na planoti nedaleč od Labina, leži občina Sveta Nedelja. Bližina morja in zelenje gozdov sta trdna temelja, na katerih gradijo kakovostno življenje tamkajšnji prebivalci, z veseljem pa v goste povabijo tudi obiskovalce. In ti imajo pri njih veliko priložnosti za doživetja, od raznovrstnih aktivnosti v naravi, ogleda arhitekturne dediščine do enološko-gastronomske ponudbe, s katero se lahko pohvalijo.

Med vodo in vinom

Pohodnike denimo vabijo na pohodniško pot „Kalića i bukalete“, kar lahko prevedemo kot „Izviri in bokali“, ki je speljana med redkimi izviri vode na tem kraškem območju.

Noel Miletić

Hrana je tukaj pripravljena iz svežih, lokalno pridelanih sestavin, med katerimi so obvezni oljčno olje, siri, sveža zelenjava in začimbe, vse skupaj pa je obdelano z veliko dobre volje in ljubezni. K hrani pa seveda sodi vrhunsko lokalno vino, pridelano na rdeči istrski zemlji. Številni vinarji so prepoznali pomen ohranjanja starih avtohtonih sort trte in tradicionalnega istrskega vina.

Ob deset kilometrov dolgi poti pa poleg naravnih lepot najdete tudi kulinarične postojanke, na katerih lahko pokusite posebnosti domače kuhinje.
Noel Miletić

Po sledeh rudarjev in plemičev

Kolesarji pridejo na svoj račun na kolesarski stezi „Po sledeh rudarjev in kamnitih skulptur“. Pot med drugim vodi mimo Parka skulptur Dubrova, v katerem so na prostem zbrani kipi iz istrskega kamna, nastali na Mediteranskem kiparskem simpoziju od 70. let preteklega stoletja pa vse do danes. Poseben umetniški projekt v občini je tudi Bela cesta, sestavljena iz 16 mozaikov. Pot je nekoč vodila do letnega dvorca labinske plemiške družine Franković – Vlačić. V okolici pa je še več pohodniških in kolesarskih poti do majhnih zaselkov, na katerih lahko odkrivate, zakaj so premožni Labinčani nekoč gradili svoje „vikendice“ v notranjosti Istre. Eden takih je baročni letni dvorec družine Lazzarini Battiala v središču naselja Sveti Martin. Danes je v njem turistična kmetija Pineta, ves kompleks pa je zavarovan kot kulturni spomenik. Gostom ponujajo številne jedi, pripravljene po tradicionalnih receptih in iz doma pridelanih sestavin. Ob kozarcu malvazije ali merlota se boste zagotovo želeli vrniti, če želite prenočiti, pa je na voljo dovolj nastanitvenih kapacitet srednje in visoke kakovosti.

Noel Miletić

Ob nedeljah kolesarijo

Tura sodi v sklop projekta Nedelja outdoor, s katerim so organizatorji želeli poudariti, da so vikendi v občini namenjeni športu, rekreaciji in druženju za vse generacije. Projekt Nedelja outdoor zajema čiščenje in urejanje pohodniških in kolesarskih poti ter organizacijo brezplačnih športnih prireditev, na katerih bodo lahko obiskovalci odkrivali naravno, kulturno in kulinarično bogastvo vzhodne Istre. Poleg že urejenih poti in prog pripravljajo tudi tako imenovano Boksitno pot, po kateri so do 60. let preteklega stoletja transportirali boksit iz dnevnih odkopov v okolici Svete Nedelje.

Za več informacij lahko pišete na e-naslov TZO Sveta Nedelja ali obiščete njihovo Facebook ali Instagram stran. 
"Svetonedeljska biciklijada"
Noel Miletić
Noel Miletić
Mrguda
Noel Miletić
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.