Prvomajske počitnice: Vas zanima oddih za dan, dva ali cel teden?

Saša Britovšek Saša Britovšek
29.04.2024 14:07

Še je čas za nekaj ugodnih rezervacij majskih počitnic. Ponudb v zadnjem trenutku je vse manj, saj se trendi načrtovanja spreminjajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaške plaže čakajo na prvomajske dopustnike foto: Profimedia
Profimedia

Prvomajske počitnice so že tradicionalno slovenska uvertura v poletje. Glede na njihovo popularnost, jih večina običajno načrtuje že v začetku leta. A zamisel, da bi bilo fino kam pobegniti za dan, dva ali cel teden, lahko vznikne tudi v zadnjem hipu. Sploh ob tako spremenljivem pomladnem vremenu, kot je letošnje. Da je to čas, ko so najpopularnejši krajši izleti, se strinjajo tudi v nekaterih slovenskih turističnih agencijah, seveda pa si marsikdo privošči tudi daljše in bolj oddaljeno potovanje.

Ker je letošnje vreme precej muhasto, pri Turistični agenciji Sonček opažajo, da se veliko potnikov za krajši prvomajski oddih odloča v zadnjem trenutku. Tisti, ki pa so želeli daljše počitnice, so seveda rezervirali te že pred mesecem ali dvema. Za tiste, ki bi želeli praznike preživeti v Sloveniji, a si vseeno privoščiti oddih oziroma zamenjati okolje, svetujejo: "Še vedno se lahko izbira med mnogimi termami - Moravske toplice, Lendava, Thermana Laško, Olimje. Na Obali so manjši kraji večinoma zasedeni, a nekaj mest se še najde v Portorožu." Tako v Sončku, kjer opažajo, da se za prvomajske počitnice ponovno prebudijo tisti, ki radi raziskujejo na organiziranih potovanjih.

Na pot z avtobusom ali vlakom

Velika uspešnica zadnji let so italijanski hitri vlaki. Tudi pri Sončku pravijo, da je največ potovanj z vlakom usmerjenih v sosednjo Italijo, medtem ko se z organiziranimi avtobusnimi potovanji lahko odpravimo v večino popularnih evropskih destinacij, kjer se kombinirajo počitnice in ogledi znamenitosti. Nekaj prostih mest še imajo za izlet v Rim ali na Češko. "Tudi Dunaj je mesto, ki si zasluži dva ali tri dni raziskovanja, prav tako Budimpešta, ki jo je mogoče raziskovati s kolesi. Največ pa je zanimanja za našo južno sosedo, bodisi za terme v naši bližini ali pa za obalo, kjer je še mogoče dobiti mnoge hotele, apartmaje ali mobilne hiške. V Biogradu na moru pripravljajmo Slovenske dneve, kjer je vsak dan poskrbljeno za brezplačne nastope klap in mnogih slovenskih in hrvaških glasbenih skupin, tudi Modrijani so tam."

Na gusarsko fešto in obiranje jagod vabi Relax turizem s tridnevnim avtobusnim izletom do Neuma, s postanki v Mostarju in v dolini reke Neretve. Za obiske evropskih prestolnic pa tudi oni svetujejo potovanje z vlakom.

Kamorkoli z letalom

Na agenciji Palma pravijo, da so se tokrat njihovi gostje na veliko odločali za potovanja s čarterskimi letali v Madrid, v Pariz, v Dublin, v Amsterdam, na Malto in v Egipt. In čeprav so razpoložljiva mesta večinoma že zapolnili, se nekaj teh še vedno najde na ponujenih počitnicah z letalom, avtobusom ali na destinacijah na Hrvaškem ali v Sloveniji, zanimive so terme in hoteli z wellness ponudbo. "V tem času se gostje radi odpravijo na raziskovanje prestolnic in priljubljenih mest, ena izmed najbolj priljubljenih je Amsterdam s cvetočimi nasadi tulipanov, ki prav v tem času dosegajo vrhunec cvetenja. Popularen je London, Pariz, Rim, Barcelona, Madrid, Atene, Lizbona, Istanbul, Palermo, Budimpešta, Dunaj. Radi se odločajo za daljša krožna potovanja: veliki španski, turški, grški in albanski krog, kjer na enem potovanju 'prečešemo' deželo po dolgem in počez. Tudi letos se veliko 'jugonostalgikov' odpravlja odkrivati Sarajevo ali Beograd." Kot luksuzno in cenovno dostopno pa pri Palmi izpostavijo še potovanje s hitrim vlakom v Rim in Firence.

Z avtobusom v Cinque terre foto: Profimedia
Profimedia

S posebnima čarterjema se Relax odpravlja na Malto ter na raziskovanje Madrida. Tedenski čarter pa leti v Egipt na all inclusive počitnice v Hurgadi. "Poleg tega pa tudi letos več skupin odhaja na potepanje po Združenih arabskih emiratih ter prvič v naši organizaciji tudi na vedno bolj priljubljeni Mavricij," še povedo v Relaxu.

Trendi načrtovanja in zabavni program

"Trend odločanja v zadnjem trenutku se je predvsem po pandemiji močno spremenil. Turizem je v razcvetu, nastanitvene kapacitete, letalske linije in druge storitve pa po pandemiji povpraševanju enostavno ne uspejo slediti," opažajo na turistični agenciji Kompas. Zato so zgodnje rezervacije postale običajna praksa in v porastu so tako imenovane "first minute" rezervacije, ki poleg ugodne cene privabijo tudi z dodatnimi ugodnostmi, kot je brezplačno bivanje otrok ali brezplačno parkiranje na letališču Ljubljana.

Otok Lošinj je priljubljena destinacija Slovencev.
Andrej Petelinšek

V času prvomajskih počitnic je pri slovenskih gostih še vedno Hrvaška ena bolj priljubljenih destinacij, kjer se lahko doživi uverturo v poletje. Zato pri Kompasu takrat navadno poskrbijo še za dodaten razlog za obisk s tradicionalnimi prvomajskimi družinskimi klubi z bogato animacijo za celotno družino v Malem Lošinju in v Rovinju. Zelo podobno ponudbo družinskih klubov pa imajo tudi pri Relaxu, le da v Rabcu in v Velem Lošinju. Gre za programe z dodatno animacijo in zabavnim programom za otroke. Na otokih Pagu in Braču pa načrtujejo program, namenjen parom.

Hribi, smučišča in treme

Da se veliko ljudi odloča za krajše počitnice, opažajo tudi v agenciji MountVacation, kjer so sicer spacializirani za alpske destinacije in smučišča, a poskrbijo tudi za goste, ki si želijo oddih na morju ali nekaj pomladanskega pohodništva oziroma kolesarjenja. "Letos za prvomajske počitnice potuje 53 odstotkov naših potnikov na Hrvaško, medtem ko 47 odstotkov ostane v Sloveniji. Na popularnih zimskih destinacijah, kot so francoska smučišča Val Thorens in Tignes, je sicer še veliko snega, a je manj povpraševanja, kot pretekla leta. Glede na ugodno vremensko napoved pričakujemo rezervacije v zadnjem trenutku na hribovskih destinacijah, kot so Kranjska Gora, Bohinj, Bled in Rogla, saj so tam spomladanski zeleni odtenki res nekaj posebnega," pravijo in hkrati vabijo tudi v Istro, na Cres in Krk. Za ljubitelje vodnih avantur pa priporočajo terme, kot so Moravske Toplice ali Terme Čatež.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta