Ptujski Kino brez stropa: Najbolje je v družbi, pod zvezdami

Hojka Berlič Hojka Berlič
02.07.2018 20:54

Ptujski letni kino znova brezplačno ponuja vrhunce kinematografske sezone. Za številne je čar kina vseeno močnejši od udobja domačega kavča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujski grad je te dni slikovito prizorišče letnega kina.
Saša Krajnc

Ravno se je še eden izmed dolgih poletnih dni prevešal v temo, ko je po strmem pobočju na Ptujski grad v hitrem tempu sopihala peščica obiskovalcev, ki niso želeli zamuditi projekcije filma ob pol desetih zvečer. "Drugače sicer ne obiskujem kina, tudi televizijo gledam bolj malo. Sem pa sem prihajala že lani in mi je bilo všeč tu zunaj, na prostem," med premagovanjem še zadnjih metrov do zgornjega dvorišča gradu pove ena od njih, Jasna Rijavec, ki zagotavlja, da si bo v prihodnjih dneh ogledala še katerega od izbranih filmov letošnjega Kina brez stropa.
Na obokanem grajskem dvorišču je pred velikim platnom že sedelo morda kakšnih dvesto obiskovalcev, v precej hladnem večeru večinoma zavitih v rdeče odeje, in čakalo na začetek finske netipične športne drame Najsrečnejši dan Olija Makija, kakor je pred začetkom projekcije nedeljski film po ozvočenju predstavila vodja projekta in vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič. "Sicer smo letos v program uvrstili nekaj več ameriških filmov. Slučajno je pač takšna filmska letina, da je zelo dosti dobrih neodvisnih ameriških filmov. Po drugi strani pa so tisti filmi, ki smo jih tradicionalno izbirali, recimo dobitnike zlate palme v Cannesu, letos res zelo težki, mogoče malo pretežki za poletni večer in za široko občinstvo," Milošičeva pojasnjuje letošnji filmski izbor za ptujski letni kino, ki bo že deveto leto zapored v sedmih dneh brezplačno postregel s skupno dvanajstimi filmi, vrhunci pretekle kinematografske sezone.

Nekaj za vsakogar

Nekateri, kot zakonca Ivan in Marjana Drevenšek iz Maribora, bodo priložnost dodobra izkoristili: "Vsako leto obiskujeva ptujski letni kino in tudi letos bova prišla prav vsak večer. Sva ljubitelja kina. Vedno se o filmu vnaprej pozanimava in se potem odločiva za ogled ne glede na žanr." Jožef in Marjeta Kosajnč sta za ogled filma na Ptujskem gradu izkoristila redek dela prost konec tedna: "Niti ni pomembno toliko, kateri film je. Bolj je pomembno, da je tema in da je kino pod zvezdami. To je tisto pravo doživetje, ne pa televizija." Za Ajdo Lašič pa je kino pod zvezdami odlična priložnost, da preživi nekaj časa s prijateljicami, pa tudi filmi so dobri, pravi: "Danes smo tukaj že drugič. Res je, da je ura nekoliko pozna, a še gre. Naslednjega filma, ki je na sporedu ob pol dvanajstih, pa si zagotovo ne bomo ogledale. Tudi sicer v kino večkrat zaidemo, saj je vendarle drugače gledati film v družbi ljudi, pa tudi filmi so v kinu dosegljivi prej kot doma." Mladenke so ob tem enoglasno zatrdile, da je letošnji vrhunec film Pokliči me po svojem imenu, ki bo na sporedu jutri. Milošičeva pa se za favorita ni mogla odločiti, saj je po njenih besedah že tako dovolj težko narediti precej ozek izbor ducata filmov, za katere si želijo, da so tudi čim bolj raznoliki po žanrih in avtorskih estetikah ter v nečem resnično posebni.

Po ogledu animiranega filma Dvigni sidro je bil čas za izdelavo ladjic.
Hojka Berlič

Bogatejši program od multipleksov

Kino brez stropa je projekt Mestnega kina Ptuj, ki ga od leta 2008 upravlja Center interesnih dejavnosti Ptuj. In obisk ptujskega kina že ves ta čas raste. "Pravzaprav je to, da obisk v mestnih kinih znova narašča, trend tako v svetu kot tudi v Sloveniji, z vzpostavitvijo Art kino mreže. Vedno več imamo tudi šolskih kino predstav, kar je za nas precej pomembno tudi s finančnega vidika," pravi Milošičeva. Odkar imajo digitalno tehnologijo, še pojasnjuje, imajo praktično lahko, če to želijo, tudi svetovne premiere filmov. "Ker prikazujemo po eni strani art kino program, po drugi strani pa, ker smo edini kino na tem območju, tudi čiste hollywoodske uspešnice, je naš program pravzaprav še bolj raznolik in bogat kot v multipleksih," dodaja Milošičeva. Članstvo v mednarodni mreži Europa Cinemas pa je poleg prijavljanja na različne razpise in prihodkov od vstopnin in šolskih predstav tudi pomemben vir financiranja.
Za privlačnost ponudbe se trudijo tudi z različnimi programskimi sklopi. Mladim staršem pod imenom Z dojenčkom v kino na primer ponujajo njihovim potrebam prilagojen ogled najodmevnejših filmov. Del Kina brez stropa in celoletne ponudbe je že skoraj od začetka tudi Kino vrtiček, izbor filmov za najmlajše s spremljajočimi delavnicami, ki je vedno dobro obiskan. Milošičeva: "Predlani smo, ker so naši 'kinovrtičkarji' že zrasli, dodali še Kinoskop, pri katerem še vedno malo preizkušamo prave načine, da bi pritegnili nekoliko večje otroke. Naša daleč najhvaležnejša publika pa so vse leto zagotovo upokojenci, obiskovalci Filmske čajanke."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta