Razrešena "vojaška skrivnost": Pri Visu našli potopljeno ladjo vojske nekdanje Jugoslavije

STA, Va
14.11.2022 12:28

Nosilec tankov se je potopil decembra 1976 zaradi slabega vremena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otok Vis je uporabljala JLA.
Marko Vanovšek

Potapljači so v hrvaških vodah v bližini otoka Vis našli izgubljeno ladjo jugoslovanske vojne mornarice, je poročala srbska javna radiotelevizija RTS. Poleg ladje, ki se je ponesrečila leta 1976, je potapljaška ekipa iz Beograda odkrila več bombnikov iz obdobja druge svetovne vojne, ko je na otoku Vis delovalo letališče zavezniških sil.

Potapljači so ladjo našli na 125 metrih globine. Gre za nosilca tankov, ki se je potopil decembra 1976 zaradi slabega vremena. Potop je preživelo vseh 25 članov posadke. Ladja je prevažala strelivo, primer pa so takrat označili za vojaško skrivnost.

"Zaradi tehničnih težav sem moral precej hiteti. Skočil sem v vodo. Vidljivost na dnu je bila sedem do deset metrov. Prišel sem do objekta, ki ni bil to, kar sem pričakoval. To sem videl takoj," je o odkritju  povedal potapljač Mirko Bevenja.

Jugoslovanska vojna mornarica je bila del Jugoslovanske ljudske armade (JLA), njene naloge pa so bile obramba obal, morja, rek in jezer. Mornarica je imela okoli 30 nosilcev tankov, ki so lahko prevažali po tri tanke ali 200 vojakov. Uporabljali so jih za prevoz vojaštva in postavljanje min.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta