Romski svetniki najbolj poznajo potrebe Romov

Timotej Milanov Timotej Milanov
15.12.2017 16:24

Za svetnike so izvoljeni vedno bolj izobraženi in sposobni posamezniki, ki s svojim delom pripomorejo tudi k boljši komunikaciji med županom in romsko skupnostjo v posamezni občini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Romska krajevna skupnost Pušča v občini Murska Sobota.

Institut romskega svetnika je bil uveden z zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o lokalni samoupravi leta 2002 v 20 slovenskih občinah. Enajst od teh občin je v Prekmurju. "S tem je Slovenija naredila zgodovinski korak v smeri politične participacije pripadnikov romske skupnosti. Seveda se je institut od svojih začetkov do danes nekako še politično adaptiral, vendar se je pokazalo, da so romski svetniki pozitivno opravili svoje delo," meni predsednik Foruma romskih svetnikov in romski svetnik v Murski Soboti Darko Rudaš.

Bolj se obračajo na romske svetnike kot na organizacije

Rudaš na vprašanje, kako lahko romski svetnik prispeva k izboljšanju položaja romske skupnosti, odgovarja, da lahko samo izvoljeni predstavniki izboljšajo življenje Romov. "Res je, da so po uvedbi romskih svetnikov ponekod v občinskih svetih potekale razprave na meji ksenofobije, če bi občine imele pri tem proste roke, romskih svetnikov ne bi vključile v svoje delo," pove Rudaš, ki se mu zdi pomembno, da institut romskega svetnika iz mandata v mandat krepi svojo vlogo. Pri tem kot pomembno navaja še dejstvo, da so svetniki vedno bolj izobraženi, z vsakimi volitvami pa se po njegovih besedah udeležba Romov, ki izbirajo svoje predstavnike v občinskih svetih, povečuje. S tem namenom je Forum romskih svetnikov Slovenije postal tudi izredni član Skupnosti občin Slovenije. V okviru tega sodelovanja bodo usposabljali tako aktualne romske svetnike kakor tiste, ki se želijo politično angažirati v prihodnosti.

Darko Rudaš meni, da lahko samo legitimno izvoljeni predstavniki romske skupnosti pripomorejo k blagostanju Romov.
Timotej Milanov

Večinoma pozitivne ocene

Tudi romska svetnica v Lendavi Nataša Horvat meni, da je uvedba instituta romskega svetnika prinesla spremembe v vse občine, v katerih živijo Romi, v prvi vrsti na področju politične participacije Romov. "Romski svetnik se giblje v romskih naseljih tudi v vsakodnevnem življenju in najbolj pozna potrebe Romov, ki jih lahko nato predstavi tudi na občinski ravni."
Tudi župani v občinah, v katerih delujejo romski svetniki, danes večinoma pozitivno ocenjujejo njihovo vlogo. "Pri nas gledamo na to pozitivno, saj romski svetnik na občinske seje prinaša zahteve romske skupnosti, tako da smo s tem zadovoljni," pravi župan občine Rogašovci Edvard Mihalič. Zaradi dela romskega svetnika je olajšana tudi komunikacija med občinsko upravo in romsko skupnostjo v občini, konkretno v rogašovski občini pa se poleg romskega svetnika Romi s svojimi težavami največ obračajo kar neposredno na župana, pravi Mihalič. "Mobitel je glavni kanal komunikacije."
Z delom romskega svetnika je zadovoljen tudi župan občine Beltinci Milan Kerman: "Je kooperativen in informacije ustrezno prenese v romsko skupnost." Komunikacija med občino in romsko skupnostjo je trenutno po njegovih besedah na zgledni ravni. "Včasih je slabša, včasih boljša," pravi Kerman, ki meni, da bi bilo v vsakem primeru slabše, če romskega svetnika ne bi bilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta