Školjka skriva dragocenost, ki vam lahko reši življenje

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
18.11.2022 19:31

Rak na debelem črevesu in danki se lahko v telesu razvija kar nekaj let, preden opazimo prve simptome.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Na srečo pa lahko to vrsto raka odkrijemo zelo zgodaj, odkrijemo in odstranimo pa lahko že predrakave spremembe in nastanek bolezni celo preprečimo.

Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki deluje na način, da pri navidezno zdravih odraslih s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa ali danke razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

NIJZ

Koraki sodelovanja v Programu Svit

Ciljno populacijo programa predstavlja dobrih 600.000 oseb, ki so vabljene na presejanje po vnaprej določenem načrtu vsaki dve leti.  Posamezniki med 50. in 74. letom starosti na dom prejmejo vabilo. Oseba, ki se odloči za sodelovanje in nima izključitvenih kriterijev, prejme komplet testerjev za odvzem vzorcev blata.

Osebe z negativnim izvidom presejalnega testa so v Program Svit ponovno vabljene čez dve leti. Osebe s pozitivnim presejalnim testom pa so v okviru Programa Svit napotene na kolonoskopijo, kjer zdravnik specialist ugotovi, kaj je vzrok krvavitve.

V javnosti kolonoskopija še vedno velja za neprijeten pregled. Udeleženci kolonoskopije v Programu Svit pa preiskavo v veliki meri ocenjujejo kot pozitivno izkušnjo. K temu je pripomogel napredek na področju kolonoskopskih tehnik, izobraževanja izvajalcev preiskav ter možnost opravljanja kolonoskopije v sedaciji.

Eden izmed najuspešnejših tovrstnih programov

Od leta 2011 v Registru raka Republike Slovenije beležijo padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Med vsemi novo odkritimi raki v Sloveniji se je med letom 2007 in 2018 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto, k čemur pomembno prispeva odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb v Programu Svit.

NIJZ

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki ima presejanje za raka na debelim črevesu in danki urejeno na ravni cele države kar pomeni, da so v program vabljeni vsi prebivalci v ciljni starosti. Mnogo evropskih držav ima presejanje organizirano le v določenih delih države, ali pa presejalni program šele uvajajo. Poleg tega je Slovenija na področju zagotavljanja kakovosti storitve in podpore udeležencem primer dobre prakse na evropski ravni.

Školjka skriva dragocenost, ki vam lahko reši življenje - poskrbimo, da bodo predrakave in rakave spremembe pravočasno odkrite

Kljub izjemnim uspehom Programa Svit se vabilu v program še vedno vsaka tretja oseba v ciljni starosti ne odzove. Izjemno pomembno je, da se posamezniki, ki prejmejo vabilo v Program Svit, nanj odzovejo. Rak na debelem črevesu in danki se namreč v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, je lahko  bolezen že napredovala, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Če se na vabilo ne odzovemo, lahko ob kasnejši bolezni pričakujemo slabše izide zdravljenja, slabšo kakovost življenja in slabše preživetje. Če se v program odzovemo redno vsaki dve leti, zelo povečamo možnost, da morebitno bolezen pravočasno zaznamo in jo uspešno odstranimo.

NIJZ

Školjka skriva dragocenost, ki vam lahko reši življenje. Z udeležbo v Programu Svit lahko naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja.

 

NIJZ
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.