Slovenska smučišča: Katere novosti so uvedli in kolikšne so cene dnevnih in sezonskih vozovnic?

Aleš Mišič Aleš Mišič
25.11.2023 06:00

Najbolj so lahko zadovoljni na Pohorju, Krvavcu, Voglu in Veliki planini. Na Treh kraljih prva sedežnica, nad Bohinjskim jezerom druga žičnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborsko Pohorje: nova sedežnica na Arehu ​
Igor Napast

Redna vzdrževalna dela na napravah na slovenskih smučiščih so končana, 10. novembra pa je potekel rok, do katerega so morali žičničarji pridobiti uporabna dovoljenja za vse projekte, ki so jih prijavili na razpis države in bili z njimi uspešni. Skupno gre za nekaj več kot 80 milijonov evrov, ki so bili namenjeni preoblikovanju slovenskih smučišč v sodobne gorske centre, kjer bo turistična sezona trajala vse leto. Največ denarja je šlo seveda za nove žičniške naprave, ker pa gre za kohezijska sredstva iz programa React, ki se v perspektivi zaključuje v tem letu, je bil postavljen rok, do katerega je bilo treba zaključiti investicije. Upravljavci smučišč zdaj čakajo samo še sneg oziroma vsaj temperature pod lediščem, da bodo lahko začeli zasneževati.

Na Krvavcu in v Mariboru že napovedali začetek

Prvi so začetek smučarije napovedali na Krvavcu in Mariborskem Pohorju. Gorenjci naj bi naprave pognali 1. decembra, Štajerci pa v prvem tednu decembra, odvisno od vremena. Na Krvavcu letos k obstoječim napravam dodajajo novo šestsedežnico Zvoh z ogrevanimi sedeži, s katero bodo nadomestili staro dvosedežnico, ki je vozila čisto na vrh smučišča. Nepovratna sredstva države bodo porabili še za digitalizacijo krožno kabinske žičnice in za poletne aktivnosti. Mariborsko Pohorje dobi pred novo sezono novo štirisedežnico Ruška na Arehu namesto dveh vlečnic, od katerih ena ni bila v uporabi že zelo dolgo časa. Končana je tudi vmesna postaja krožno kabinske žičnice, ki je bila načrtovana že ob gradnji nove žičnice, izvedba pa prestavljena, ker se je Športni center Pohorje v tistem času zaradi velikopoteznih projektov in vlaganj zunaj matičnega smučišča, v Kranjski Gori in na Kopah, finančno že dokaj izčrpal.

Novosti pa ne bodo le nad Mariborom in Rušami, ampak na širšem območju Pohorja. Smučarsko manj zahtevni obiskovalci Rogle se bodo razveselili nove šestsedežnice Mašinžaga, ki bo nadomestila dve vlečnici iz leta 1980. Denar gre tudi na Koroško, ne samo za sanacijo po poplavah, ampak tudi za boljšo in udobnejšo smučarijo. Kope, največje koroško smučišče, so končno dočakale boljšo povezavo med Pungartom in Kaštivnikom. Vlečnici Pahernik in Kopnik so zamenjali s sedežnicama. "Novi" pa ne bodo le veliki, ampak tudi nekateri majhni. Družinsko smučišče Trije kralji bo bogatejše za prvo sedežnico, štirisedežnico Veliki vrh.

Na Veliki planini končno s časom naprej

Velika planina s planšarskimi bajtami nad Kamniško Bistrico je poleti raj za pohodnike in ljubitelje neokrnjene narave, pozimi pa smučišče z ne preveč strmimi progami in napravami, ki se jim izteka življenjska doba. Toda tudi na Veliki planini, kjer se zdi, da se je čas ustavil, grejo naprej. V novo sezono z veliko pridobitvijo, staro dvosedežnico Šimnovec bo zamenjala sodobna šestsedežnica.

Za naložbe na Voglu so letos namenili 10 milijonov evrov, največja pridobitev za ambientalno najlepše smučišče daleč naokoli pa bo nova panoramska žičnica Zadnji Vogel, ki bo obratovala tudi zunaj zimske sezone. Žagarjev graben, ki je tudi pozimi pogosto zaprt in je v Sloveniji sicer edini resni konkurent obema progama v dolino na Mariborskem Pohorju, je bil zaprt tudi poleti. Prehod je bil strogo prepovedan, ker je služil kot transportna pot za potrebe gradbišča.

Celjska koča - vse, kar imajo veliki

Celjani lahko izbirajo med tremi smučišči, do katerih se ni treba peljati daleč. Najbližje je majhno smučišče pri Celjski koči, kjer se radi pohvalijo, da imajo vse, kar imajo veliki. Ob dveh vlečnicah na smučišču z možnostjo nočne smuke imajo tudi zasneževalni sistem. Edina nerodnost je zaprti hotel, saj sta bila dva razpisa, s katerima je celjska občina iskala najemnika, neuspešna. Ne le Rogla, tudi Golte niso predaleč za kakšen skok iz knežjega mesta na bele strmine. Tudi na Golteh so bili na razpisu uspešni s projektom. Dve štirisedežnici bosta namesto ene dvosedežnice in vlečnice poskrbeli, da smučarji ne bodo več čakali v dolgih vrstah.

Nad Idrijo so v sodobne naprave in v gostinsko ponudbo vlagali že v preteklosti, kar se jim je povrnilo z dobrim obiskom, Cerkno pa je bilo večkrat proglašeno za najboljše smučišče v Sloveniji in tudi za družinam najbolj prijazno. Okoli dva milijona so vložili v posodobitev treh sedežnic, novih naprav pa za zdaj ne bo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta