So raziskovalci razrešili eno največjih skrivnosti 20. stoletja?

M.R.
30.01.2024 12:43

Raziskovalna ekipa iz Južne Karoline trdi, da je morda našla letalo, s katerim je leta 1937 izginila Amelia Earhart.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 2012 so raziskovalci takole s podmornico iskali izginulo letalo Amelie Earhart.
Reuters

Robotsko podjetje Deep Sea Vision (DSV) je v sporočilu za javnost zapisalo, da bi lahko radarska slika, ki so jo posneli v delu Tihega ocena, kjer do zdaj niso bile opažene razbitine, končno lahko razrešila eno najdaljših skrivnosti.

Amelia Earhart leta 1928
Reuters

Razbitine, ki so jih posneli, naj bi sovpadale z letalom Lockheed 10-E Electra, s kakršnim je letela Earhart. Pri DSV so sporočili, da so lokacijo določili na podlagi "teorije datumske meje" iz leta 2010. Ta namreč predvideva, da je Earhartin izmučeni navigator po prečkanju mednarodne datumske meje pozabil vrniti koledar en dan nazaj. To bi lahko bil povod za napačno oceno v navigaciji po zvezdah, posledično pa prezgodnji pristanek, 60 milj zahodneje od načrtovanega mesta. 

Nihče do zdaj še ni pregledoval tega območja, dodaja DSV. Izvršni direktor podjetja Tony Romeo, nekdanji obveščevalec in pilot ameriških zračnih sil, je povedal, da se zdi, da so opažene razbitine praktično nedotaknjene. "Ves čas smo menili, da bi Earhart storila vse, kar je v njeni moči, da nežno spusti letalo na vodo. Obris letala, ki ga vidimo na radarskem posnetku, pa namiguje, da je res lahko bilo tako," je poudaril. 

S pomočjo podvodnih arheologov so strokovnjaki za robotiko v 90 dneh pregledovali območje dna Tihega oceana, veliko kar 8370 kvadratnih kilometrov. Pri tem so uporabili podmornico HUGIN 6000. Uporabljali so radar, ki ima skoraj štirikrat večji domet od tistih, ki so jih uporabljali pred tem. Za zdaj pa podjetje še ne želi izdati koordinat odkritih razbitin. 

Earhart je skupaj z navigatorjem Fredom Noonanom izginila med poletom od Nove Gvineje proti otoku Howland. Preleteti bi morala dobrih 4100 kilometrov, sicer pa je šlo za skoraj zadnji del poti na njuni misiji, da bi z letalom obkrožita ekvator. Na dva kilometra dolgem in 500 metrov širokem otočku naj bi pristala in se oskrbela z gorivom, vendar tja nista nikoli prispela. Med zadnjim poletom je ameriška obalna straža zaznala njuno lokacijo okoli 1300 kilometrov stran od Nove Gvineje

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta