Sodba: Ni bil umor najemnice lokala, temveč uboj

Damijana Žišt Damijana Žišt
18.04.2018 20:35

Sodišče je za smrt Petre Kramberger obtoženemu Bojanu Kajfežu izreklo dvanajst let in šest mesecev zapora, sodba še ni pravnomočna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Bojan Kajfež ni obžaloval, da je vzel življenje Petri Kramberger, je ocenilo sodišče.
Robert Balen

Pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča je bila danes izrečena sodba 59-letnemu Bojanu Kajfežu, ki mu je tožilec Marko Godec v obtožnici očital, da je storil kaznivo dejanje umora, ko je pred enim letom, natančneje 17. aprila lani, vzel življenje 38-letni Ptujčanki, živeči v Ljubljani, Petri Kramberger, mami dveh majhnih otrok.
Kot je v izreku sodbe poudaril predsednik senata Marko Češnovar, pa sodišče ni sledilo pravni kvalifikaciji tožilstva in je obtoženega obsodilo za milejše kaznivo dejanje, in sicer za uboj, za kar je predpisana zaporna kazen od pet do petnajst let zapora. Sodišče je Kajfežu za uboj izreklo dvanajst let in šest mesecev zapora.
Obtoženi je bil še obtožen kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, za kar mu je sodišče izreklo dve leti in šest mesecev zapora (zakon predpisuje do pet let zapora) in mu za obe kaznivi dejanji izreklo enotno kazen štirinajst let in šest mesecev zapora. Sodba še ni pravnomočna, tožilec, ki je za obtoženega za obe kaznivi dejanji predlagal izrek enotne kazni 24 let zapora, pa je že napovedal pritožbo na višje sodišče. Sodni senat je Kajfežu tudi podaljšal pripor, v katerem je od dneva zločina naprej, in sicer do pravnomočnosti sodbe.

Sodišče ni verjelo obtoženemu

Kot je v obrazložitvi sodbe dejal Češnovar, je sodni senat ocenil, da ni dokazov, da je Krambergerjevi Kajfež vzel življenje iz brezobzirnega maščevanja, ki je eden od znakov za kaznivo dejanje umora, za kar je predpisana kazen trideset let zapora.
Senat je menil, da je šlo le za "običajno" maščevanje, ki je milejša oblika kaznivega dejanja, zato se takšno dejanje po eni izmed odločb vrhovnega sodišča ne more šteti kot znak kaznivega dejanja umora, je dejal sodnik Češnovar.
Krambergerjeva je bila umorjena aprila lani v industrijski coni na obrobju ljubljanske Šiške, v lokalu Pržanček. Obtoženi je v najemnico lokala Krambergerjevo na terasi lokala v prisotnosti več ljudi s pištolo izstrelil osem nabojev, in to v trebuh in prsni koš. Usodnega popoldneva je bilo tam še sedem ljudi, v neposredni bližini pa štirje otroci (dva stara komaj pet let), zato je bil Kajfež poleg umora obtožen tudi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Po mnenju tožilstva se je Krambergerjevi maščeval, ker ji je posodil 25.000 evrov, a mu jih ni vrnila. Obtoženi se streljanja v glavnem ne spominja, je povedal na sodišču, kjer je večkrat dopolnil svoj zagovor. Spominja se le zadnjih strelov in tega, da je Krambergerjeva padla na tla. Tega sodišče ni verjelo, saj se je po mnenju izvedenke psihiatrične stroke obtoženi zavedal svojega ravnanja v celoti.
Po oceni senata pa Kajfež kaznivega dejanja uboja ni storil zgolj iz maščevanja, ker mu Krambergerjeva, s katero sta bila dolgoletna prijatelja in poslovna partnerja, ni vrnila denarja. Bilo je še več drugih razlogov, ki so privedli do tragedije. Usodni sprožilec, da se je obtoženi odločil streljati v Krambergerjevo, je bil po mnenju senata ta, da je dokončno spoznal, da je njunega odnosa konec, čeprav sicer nikoli ni prerasel v intimnega in je več pomenil Kajfežu.

Dejanja ni obžaloval

Pri odmeri kazni pa je sodišče upoštevalo, da obtoženi ni le vzel življenja prijateljici, ki je bila na vrhuncu življenjskih moči, temveč da je vzel tudi mamo otrokom. Kot oteževalno okoliščino je sodišče štelo še, da dejanja ni obžaloval, pa tudi to, da so dejanje videli številni ljudje, med njimi več otrok, kar jim je povzročilo travme. Med olajševalnimi okoliščinami pa je sodišče upoštevalo le obtoženčevo predhodno nekaznovanost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta