Sončna elektrarna – investicija, ki jo je dobro zavarovati

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
14.05.2024 09:27

Kaj je priporočljivo vedeti ob postavitvi sončne elektrarne in kako jo zavarovati?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Sončna elektrarna na domači strehi

Za postavitev mikro sončne elektrarne za celotno ali delno samooskrbo z električno energijo, gradbeno dovoljenje ni potrebno. Fotovoltaične module je mogoče namestiti na vse vrste ostrešij in kritij, vendar je potrebno predhodno preveriti ali bo streha prenesla dodatne obremenitve zaradi njihove teže. Ker gre za dolgoročno investicijo, je pred namestitvijo sončne elektrarne priporočljivo zamenjati ostrešje in kritino.

Ob montaži oz. priklopu se pogovorite in pridobite vse informacije o delovanju in vzdrževanju sončne elektrarne, predvsem kako ravnati v določenih izrednih situacijah. Nekatere sončne elektrarne so  projektirane tako, da se denimo v primeru nevihte ali požara samodejno izklopijo. Pridobite tudi požarni načrt ter ga posredujte lokalni gasilski enoti, da bo imela podatke o vaši sončni elektrarni že vnaprej in ne bo izgubljala dragocenega časa ob morebitni intervenciji.

Kaj krije zavarovanje samooskrbne sončne elektrarne?

Investicijo, kot je samooskrbna sončna elektrarna, je priporočljivo zavarovati. Pri nekaterih ponudnikih sončnih elektrarn je lahko zavarovanje vključeno v sklopu projekta »na ključ«. Optimalna rešitev je, če jo zavarujete v okviru razširitve zavarovanja doma. Pri Zavarovalnici Triglav je na voljo namensko zavarovanje za sončne elektrarne.

Shutterstock

Bo imelo sončno elektrarno vaše podjetje?  

Kot podjetje lahko zavarujete vse vrste fotovoltaičnih elektrarn. Zavarovani so vsi sestavni deli elektrarne in vse inštalacije, ki so potrebne za povezanost in delovanje elektrarne ter povezavo z javnim električnim omrežjem, zavarovalna kritja in zavarovalne vsote pa lahko poljubno prilagajate.

Shutterstock

Sklene se lahko zavarovanje za naslednja kritja:

  • požarno zavarovanje in zavarovanje obratovalnega zastoja zaradi požara,
  • strojelomno zavarovanje in zavarovanje obratovalnega zastoja zaradi strojeloma,
  • vlomsko zavarovanje,
  • zavarovanje odgovornosti iz posesti in uporabe.

Glede zavarovanja sončne elektrarne je najbolje, da se o tem posvetujete s svojim zavarovalnim zastopnikom, za začetek pa lahko izpolnite vprašalnik, ki je dostopen na spletni strani triglav.si in ga posredujete na info@triglav.si.    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.