Streha ptujskega mestnega stolpa nevarna mimoidočim

Hojka Berlič Hojka Berlič
12.10.2017 16:29

Veter odkril del strehe na zgodovinskem stolpu sredi mesta. Župnija brez pomoči nujne celovite obnove strehe ne bo zmogla

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na strehi ptujskega mestnega stolpa iz barvane pločevine so popustili spoji.
Nadškofija Ptuj

Močnejši veter je pred nekaj dnevi na kar dveh koncih odkril dotrajano streho ptujskega mestnega stolpa. Popustili naj bi zarjaveli spoji na pločevini, kosi strehe pa so v središču starega mestnega jedra obviseli 40 metrov nad tlemi. Kot pojasnjuje pater Andrej Feguš iz Nadžupnije Ptuj - sveti Jurij, ki je lastnik stolpa, so ukrepali nemudoma, ko so opazili luknje v kritini, na dogajanje pa so jih opozorili tudi meščani. Območje okrog stolpa so zaprli za pešce. Uspelo pa jim je tudi že pridobiti dvigalo, zato danes začenjajo najnujnejša popravila, da kosi pločevine ne bodo več ogrožali ljudi.

Neuspešni na razpisu

A to je le začasna rešitev. Na župniji se nujnosti obnove strehe, stare okoli 100 let, zavedajo že dlje. Pa tudi tega, poudarja Feguš, da so lastniki stolpa in so zato zanj dolžni skrbeti. A sami bi lahko zagotovili le približno polovico od četrt milijona evrov, kolikor bi po predračunih stala obnova. Ker gre vendarle za pomembno stavbo ptujskega starega mestnega jedra, ki je spomeniško zaščitena, so se v upanju, da bodo dobili vsaj del potrebnega denarja, v začetku leta prijavili na razpis ministrstva za kulturo. Na razpisu niso bili uspešni, med drugim tudi zaradi njim nerazumljive strokovne ocene komisije, ki je stolpu pri kriteriju ogroženosti spomenika namenila le tri točke od petih mogočih.

Na strehi ptujskega mestnega stolpa iz barvane pločevine so popustili spoji.
Nadškofija Ptuj
Na strehi ptujskega mestnega stolpa iz barvane pločevine so popustili spoji.
Nadškofija Ptuj

​Morda cenejša rešitev

Pri prenovi strehe ptujskega stolpa gre večji del visokih stroškov obnove pravzaprav na račun gradbenega odra, ki ga je treba postaviti do vrha stolpa. Na občini pa naj bi nedavno našli podjetnika, ki bi morda lahko ponudil cenejšo možnost za obnovo strehe. Streho naj bi namreč odrezal, na tleh obnovil in jo nato z dvigalom ponovno namestil. To možnost naj bi župniji v kratkem na skupnem sestanku predstavili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta