Študija: Ne zgolj kronična utrujenost. Med posledicami dolgega covida tudi še malo znano stanje z izvorom v možganih

Va
17.03.2023 14:11

Tako imenovana slepota za obraze osebam, ki jih prizadene, onemogoča prepoznati celo svoj obraz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po treh letih, kolikor vemo za covid-19, so znanstveniki odkrili še eno hudo posledico te bolezni. Ne samo kronična utrujenost, kardiovaskularne težave in drugo. Študija, ki so jo objavili v Medical Xpress, navaja, da je ena od posledic koronavirusa lahko tudi prozopagnozija, to je izguba sposobnosti prepoznavanja, razločevanja obrazov. Gre za kognitivno motnjo, ki se ji reče tudi slepota za obraze, osebam, ki jih prizadene, pa onemogoča prepoznati celo lastni obraz.

Študija navaja primer bolnice, ki je za covidom obolela prav na začetku pandemije, marca 2020. Opomogla si je, a čez nekaj mesecev se je bolezen vrnila. Ko ji je bilo bolje, pa je ugotovila, da ne razloči več obrazov. 

"Glas mojega očeta kakor da prihaja iz ust neznanca. Obrazi so v moji glavi kot voda," je razložila.  

Nevropsihologi so z več testi potrdili, da je njena težava posledica specifičnih spominskih lukenj, je objavil Dnevnik.hr. A ni šlo samo za to. Bolnica, dali so ji ime Annie, je zaradi dolgega covida imela težave tudi z orientacijo v prostoru, ki bi ga morala poznati. Pa z ravnotežjem, mučile so jo migrene, čutila je hudo utrujenost, težko se je skoncentrirala. 

To je pogosta težava ljudi s podškodbami na možganih, so sklenili znanstveniki in opozorili, da bi lečeči zdravniki te simptome morali imeti pred očmi, kadar k njim pridejo ljudje, ki so preboleli covid. Ocenili so, da je Annie verjetno doživela možgansko kap in da so njene težave posledica tega. Že prej so vedeli, da covid-19 poveča tveganje za možgansko kap, primer bolnice, ki so jo vključili v študijo, je to potrdil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta