Svež denar v medijskem sistemu SDS: Kdo je Agnes Adamik?

V podjetja, povezana s SDS, ki delujejo na ljubljanski Linhartovi cesti 13, se je še pred uradnim začetkom volilne kampanje zlila finančna injekcija z Madžarske v višini slabih 800.000 evrov. Spletne aktivnosti glasil SDS, Nove24TV in Demokracije, nakazujejo, da ta podjetja pomagajo financirati kampanjo SDS. Spomnimo: Ta je po našem razkritju pozimi vrnila posojilo Dijani Đuđić, ki je bilo namenjeno za predvolilno tekmo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oba madžarska financerja SDS-ovega medijskega imperija, Peter Schatz in Agnes Adamik, sta povezana s tesnim zaveznikom Janeza Janše - Viktorjem Orbanom, ki je obiskal predvolilno konvencijo Janševe stranke v Celju. 
Szilard Koszticsak

Prejšnji mesec, natančneje 10. aprila, je ob 13. uri v notarsko pisarno Nade Kumar v Ljubljani vstopil 52-letni madžarski državljan Peter Schatz, lastnik podjetja Ripost založništvo. Podpisal je listine (hranimo jih v uredništvu), na podlagi katerih je povečal osnovni kapital v podjetju za 380.000 evrov. Družba Ripost, ki na Madžarskem izdaja istoimenski provladni politični tabloid, je lastniško prisotna v Novih obzorjih, ki izdajajo tednika Demokracija in Škandal24, Schatz pa je hkrati tudi član upravnega odbora televizije Nova24TV, ki so jo ustanovili člani in simpatizerji SDS. 380 tisočakov, s katerimi je Schatz dokapitaliziral svoje slovensko podjetje, je za slovenske razmere seveda visok znesek.
Istega dne kot Schatz, a le 20 minut za njim, je v isto notarsko pisarno vstopila še ena madžarska državljanka, 52-letna Agnes Adamik. Tudi ona je v Ljubljano prišla zato, da notarju predloži listine o povečanju kapitala v svojem medijskem podjetju Crecol Media, ki je bilo ustanovljeno novembra lani. Adamikova je svojo družbo dokapitalizirala s še višjim zneskom – 403.000 evrov. Od kod ji denar, ni jasno, saj ima po nam dostopnih podatkih na Madžarskem le podjetje, ki je v letu 2016 ustvarilo za okrog 47.000 evrov prihodkov.

Igor Napast
Večer

Od Budimpešte do Skopja

Podajanje kljuk v ljubljanski notarski pisarni med dvema madžarskima državljanoma, ki sta v Slovenijo prinesla skupno 783.000 evrov, bržkone ni naključje. Oba sta povezana s tesnim zaveznikom Janeza Janše - Viktorjem Orbanom in njuna vloga je bržkone strogo politična. V Sloveniji ima namreč Schatz že leto dni pomembno (finančno) vlogo v medijih, ki so v solasti vidnih članov SDS ali stranke same. Je namreč član upravnega odbora družbe NoveTV24, v katero je že vložil 266.600 evrov, njegovo slovensko na sveže dokapitalizirano podjetje Ripost pa je od lani tudi 52-odstotni lastnik založbe Nova obzorja, ki izdaja tednika Demokracija in Škandal24. Za večinski delež v podjetju, ki je lani ustvarilo vsega dobre štiri tisočake dobička, je lani odštel 630.000 evrov.

Skupno vsaj 2,2 milijona evrov na Linhartovo 13

Na vprašanja, ali si SDS tokratno kampanjo preko svojih medijskih satelitov financira s kapitalom iz tujine, nismo dobili odgovorov od SDS, Schatz in Adamikova pa na naše klice nista odgovarjala. Dejstvo pa je, da se je skupaj z zadnjima dvema dokapitalizacijama, ki ju omenjamo zgoraj, v dobrem letu dni v Slovenijo oziroma natančneje na Linhartovo cesto 13, kjer imajo vsa podjetja iz kroga SDS svoj sedež, iz Madžarske nateklo že več kot 2,2 milijona evrov: 800 tisoč evrov, ki so ga lani v osnovni kapital družbe Nova24TV vplačala madžarska podjetja Modern Media Group, Ridikul Magazin in Ripost Media, in 630 tisoč evrov, ki jih je slovenski Ripost porabil za odkup deleža v podjetju Nova obzorja. Ob tem velja omeniti, da gre za podjetja, ki ne igrajo pomembnejše vloge na slovenskem medijske trgu. Zato je posebej pomenljivo, da podjetja, ki delujejo za Bežigradom na Linhartovi 13, povečujejo svoj kapital ravno v času volilne kampanje, v kateri s svojo aktivnostjo na vseh platformah močno prevladuje stranka SDS, ki si očitno še četrtega zaporednega volilnega poraza ne more privoščiti. Ob tem ne gre niti pozabiti, da je do dokapitalizacije obeh podjetij v rokah madžarskih državljanov prišlo po tem, ko je stranki SDS padla v vodo posojilna pogodba z Dijano Đuđić, s katero je največja opozicijska stranka po Janševih besedah v kontakt stopila na predlog Novih obzorij. Janša je med drugim tudi priznal, da so posojilo pri Đuđićevi, ki naj bi bila v zadnjem času vse več poslovala tudi prek računa na Madžarskem, vzeli za namen kampanje.

Dijana Đuđić
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta