Teden restavracij ni le akcija, temveč je postal dobrojedsko gibanje

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
29.03.2023 06:00

V akciji Teden restavracij si lahko potešite lakoto in tudi radovednost, kaj pride na krožnik v restavracijah, nagrajenih z Michelinovo zvezdico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lokal Tri lučke, pozdrav iz kuhinje 
Arhiv Tedna restavracij

Do nedelje, 2. aprila, še lahko rezervirate mizo v eni od restavracij ali gostiln, ki sodelujejo v tokratnem Tednu restavracij. Prireditev, ki se je v Sloveniji začela leta 2012 po vzoru podobnih akcij po vsem svetu, je namenjena promociji vrhunske slovenske kulinarike. V njo so vključene najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje.

Pobudnika in vsakoletna organizatorja akcije sta Violeta in Uroš Mencinger, ki kot kulinarični kritik vse restavracije obišče in oceni, ali so za sodelovanje sploh primerne. Mencingerjevo vabilo restavraciji je za gosta zagotovilo, da bo dobil na mizo odlično pripravljeno jed. Cena menija v Tednu restavracij je za vse restavracije enaka, letos je to 23 evrov, in po mnenju organizatorjev pomeni najboljše razmerje med kakovostjo jedi in prijaznostjo do denarnice. V nekaterih najbolje ocenjenih restavracijah so k tej ceni prišteli še doplačilo za kakovost in lahko doseže 28 evrov. Meni obsega tri hode, mednje pa ni vštet obvezen pozdrav iz kuhinje. Meniji so objavljeni med podatki o posameznih restavracijah na spletni strani Tedna restavracij.

Letos sodeluje več kot sto lokalov

Tokrat v akciji sodeluje 108 restavracij po vsej Sloveniji, skupno pa običajno pritegnejo nekaj deset tisoč gostov, pove Uroš Mencinger. V nekaterih restavracijah je treba sedež rezervirati veliko vnaprej, rezervacije za tokratni Teden restavracij so se začele 13. marca in nekatere imajo kapacitete že razprodane. Kaj goste prepriča k obisku? "Pomembno je, da gost v tej akciji lahko pričakuje resnično dobro hrano po nižji ceni, kot je običajna," razloži Mencinger. "Stalni gostje so s tem nagrajeni za svojo zvestobo, novi pa dobijo priložnost za spoznavanje vrhunske kulinarike, za katero ni nujno, da je vedno draga in elitistična." Po Mencingerjevem mnenju je strošek menija v Tednu restavracij za gostinca celo višji, kot znaša cena menija, vendar ni vse v ceni. Akcija je namenjena tudi izobraževanju gostov, kajti le zahtevni, razgledani gostje znajo ceniti jedi, ki jih dobijo na krožnik. Obenem pa taki gostje tudi gostince spodbujajo, da se bolj potrudijo, pokažejo vse svoje znanje in inovativnost in s tem strokovno napredujejo. "Teden restavracij je v enajstih letih postal referenca. Spremlja ga dokaj obsežna publika dobrojedcev, za sodelujoče restavracije pa ljudje vedo, da bodo v njih dobili kakovost, ki si jo lahko privoščijo. Teden restavracij tako ni le akcija, temveč dobrojedsko gibanje," še pojasnjuje Uroš Mencinger.

Uroš in Violeta Mencinger: "Nekoč smo bili le lačni, danes smo pa tudi radovedni."
Uroš Mencinger

Med novimi gosti je veliko mladih

Gostinci, ki sodelujejo v Tednu restavracij, so z akcijo zadovoljni, prinaša jim prepoznavnost in nove goste. Turistična kmetija Valdhuber iz Svečine se po lanski pomladni in jesenski izvedbi akcije udeležuje tretjič. "Sodelovanje nam je pomenilo velik izziv, ker nismo klasična restavracija. Zato smo imeli na začetku nekaj pomislekov, ali bomo vsemu kos, čeprav smo se z veseljem pridružili," pravi Dijana Valdhuber. Z dosedanjim rezultatom so zadovoljni, predvsem ker je prišlo ogromno novih gostov, med njimi tudi veliko mladih, zato so se ponovno odločili za sodelovanje. "Zadnja leta je kulinarika priljubljena tematika tudi zaradi televizijskih oddaj, ki promovirajo kuhanje, zato se nivo zvišuje tako na strani ponudbe kot pri pričakovanjih gostov," še meni sogovornica. Kako pa ocenjuje akcijo? "Vsekakor je dobrodošel projekt, ker sodelujejo tudi restavracije, ki so v višjem cenovnem razredu, take z Michelinovo zvezdico ali Michelinovim krožnikom, in niso za vsak žep. Zdaj pa ima tudi širša publika možnost dobiti občutek, kaj se tam v kuhinji dogaja in kaj pride na krožnik," pravi Dijana Valdhuber. In poudari, da pri njih cena menija v Tednu restavracij ne odstopa bistveno od siceršnje.

Namenjena tudi izobraževanju gostov

Andrej Smogavc, chef v restavraciji Spargus v Špitaliču pri Slovenskih Konjicah, se Tedna restavracij na tej lokaciji udeležuje prvič, medtem ko je prej že petkrat sodeloval z Gostilno Grič iz Slovenskih Konjic. Na prejšnji lokaciji so v Tednu restavracij gostje prihajali k njim iz vse Slovenije, tako iz Koroške in Prekmurja kot iz Primorske in Gorenjske. "Ob vikendih so bile to predvsem družine, čez teden so pari in starejši gostje prihajali na kosilo ali večerjo," pravi Smogavc. "Akcija je koristna, da se prebudimo iz zimskega spanja, ker pozimi ni toliko obiskovalcev, sploh po novem letu. V njej lahko gostu za samo malo manj denarja ponudiš enake jedi kot sicer, ko pride na daljšo večerjo. Tako se lahko gostje po dostopni ceni izobražujejo o kulinaričnih in vinskih novostih," meni Andrej Smogavc.

Quiche v restavraciji Altroke
Peter Irman

Dobra priložnost za promocijo

Prvič na Tednu restavracij sodeluje Bistro Bianca iz Velenja, toda tudi njegov lastnik Igor Stanković je v akciji že star maček, saj se je je udeležil z ekipo prejšnjega delodajalca. "Naš lokal je odprt šele dve leti, odločili smo se za nekoliko posebno ponudbo, ki je v Velenju edinstvena, in Teden restavracij se mi zdi dobra priložnost za promocijo," meni Stanković. "Velenje je industrijsko mesto, v katerem kulinarika ni med prioritetami, zato imamo malo več manevrskega prostora, da lahko kaj dobrega skuhamo." Pravi, da gostje to dobro sprejemajo, ampak je treba biti konstanten, ne sme biti prevelikega nihanja v pripravi hrane. Za to pa so pomembni tudi sodelavci. "Že dve leti imamo isti kolektiv. Pomembno je, da je kolektiv zadovoljen, v njem ne sme biti 'gnilih jabolk'," je prepričan Igor Stanković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta