(TEST) Nissan qashqai 1.3 X-tronic 4WD: Japonec za evropski okus

Vinko Kernc Vinko Kernc
18.06.2022 04:00

Leto 2006 ni bilo pomembno le za Nissan – cela Evropa je z navdušenjem sprejela takrat novi qashqai. Takšnega navdušenja ni več, ker so se tekmeci namnožili kot zajci, čeprav je ''tretji'' qashqai dober kot še nikoli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nissan qashqai: črno-bela kombinacija mu pristoji, a je lahko notranjost zaradi črne strehe (pre)hitro moteče vroča.
Vinko Kernc

Evolucija zunanjosti tretje generacije je šla v smeri zmernega povečanja vseh mer in ''očiščenja'' karoserijskih površin – še posebno slednje je za marsikoga dobra novica. Še bolj bi to lahko rekli za notranjost, s katero je tudi Nissan več kot uspešno ujel evropski okus: videz, barve, materiali in tehnika.

Notranjost je v primerjavi z drugo generacijo napredovala vsaj za dva koraka od videza in zasnove do materialov in tehnike.
Vinko Kernc

Novi qq ponuja odličen položaj za volanom, v njem je mogoče tudi nizko sedeti in hkrati videti na merilnike – kar v splošnem sploh ni običajno. V usnje odeta sedeža z vzorcem karo dopolnjujeta splošen vtis prijetnega notranjega videza in zdi se, da pri Nissanu manj varčujejo pri zasnovi notranjosti kot evropski proizvajalci.

Vinko Kernc

Merilniki, čeprav digitalni, ostajajo veliki, potovalni računalnik pa je zdaj bolj pregleden in logičen za upravljanje. Tudi meniji info-zabavnega sistema so še vedno intuitivni, le pri nastavitvi sedežev je nenavadno, da se del upravlja preko osrednjega zaslona (masaža), del (komfortni odmik sedeža) pa v merilnikih.

Slika s kamere na osrednjem zaslonu je odlična, a nekoliko majhna, ker je pač zaslon znatno manjši, kot se zdi – ima pač širok črn okvir. Sicer pa je pregled okolice (4 kamere) tudi odličen, v običajnih razmerah je mogoče parkirati na centimeter natančno. Nekaj zamere gre na račun samodejnosti klimatske naprave, za opremo v splošnem pa velja, da je je spredaj veliko, zadnja klop pa je pri tem nesorazmerno zapostavljena. Je pa zato prtljažnik velik in z uporabno delitvijo pokrova dvojnega dna.

Vinko Kernc

Takole motoriziran qashqai je dober dokaz, da blago hibridiziran majhen turbobencinski motor ne more biti dobra zamenjava za dizelskega: s kombinacijo voženj v mestu in zunaj mesta ter na avtocesti je poraba tudi z zmerno desno nogo hitro 9 litrov na 100 kilometrov, dosega pa je komajda za 500 kilometrov. Motorju na vzponih tudi hitro zmanjka moči, je pa treba pohvaliti odzivnost in živahnost motorja v športnem načinu, delovanje neskončnostopenjskega menjalnika, pa tudi podvozje, ki je posrečena kombinacija udobja na grbinah in čvrstosti pri živahni vožnji.

Vinko Kernc

Evropski avtomobilski okus je menda med najbolj izbirčnimi, a mu takšen qq zlahka ustreže: z videzom, z udobjem, z lahkotnostjo vožnje, z notranjostjo v splošnem, z ergonomijo in še s čim. Pod črto se zdi, da je tokratna izdaja tega modela znatno boljša, kot sta bili prva (2006) in druga (2013) v svojem času. Je pa jasno: boj je v tem razredu izjemno močan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta