Trajnostni premazi prihodnosti

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
30.11.2023 00:00

V podjetju Helios TBLUS se predanost okolju tesno prepleta s temeljnimi načeli ravnanja skozi celotno vrednostno verigo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srebrno regionalno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijo Vodni akrilni premazi HIDROHEL za trajnostno zaščito lesenega pohištva; na fotografiji od leve proti desni: Mateja Šlibar, vodja razvoja industrijskih premazov za les, Ana Zafran Žerjav, razvojna inženirka segmenta umetnih smol, Nejc, Kolman, razvojni inženir segmenta industrijskih premazov za les, Marta Turk, podpredsednica Upravnega odbora ZOR
Helios TBLUS

Ena od vodilnih gospodarskih panog v Sloveniji je kemična industrija, ki ima vitalni pomen za celotno gospodarstvo, saj zagotavlja številne izdelke in materiale, potrebne za izvajanje drugih dejavnosti. Prav tako pa si podjetja v panogi prizadevajo najti rešitve, ki bodo pripomogle k zmanjševanju okoljskih izzivov 21. stoletja. Zagotavljanje procesne varnosti in varnosti okolja pred negativnimi učinki je naloga panoge, od uspešnosti pa je odvisna tako varnost podjetja kot neposredne okolice. Zato se denimo podjetja, delujoča v kemični industriji, usmerjajo v proizvodnjo premazov iz obnovljivih virov ter vlagajo v nenehne izboljšave obstoječih tehnoloških procesov in izdelkov oziroma razvoj novih. Zaradi vseh teh razlogov kemična industrija potrebuje sposobne, vedoželjne, dobro izobražene, inovativne in za delo motivirane kadre z najnovejšimi znanji, ki v prakso prenašajo rešitve za številne izzive sodobnega časa.

Zeleni ukrepi na štirih področjih

V podjetju Helios TBLUS se predanost okolju tesno prepleta s temeljnimi načeli ravnanja skozi celotno vrednostno verigo. Vpeljali so poslovni model, s katerim zmanjšujejo svoj vpliv na okolje z izboljšanjem okoljske učinkovitosti. Zelene ukrepe uvajajo na štirih prednostnih področjih:

  • spodbujanje ljudi, bodisi svojih zaposlenih bodisi poslovnih partnerjev in kupcev, k okoljski ozaveščenosti;
  • pri uporabi obnovljivih surovin in virov energije ter rešitev, ki jih je mogoče reciklirati;
  • z izdelki in rešitvami, ki zmanjšujejo porabo vseh vrst virov in ogljični odtis produktov;
  • v proizvodnji z ukrepi za učinkovitejše obratovanje in manjšo količino odpadkov.
Helios TBLUS

Poglejmo, s katerimi konkretnimi ukrepi uresničujejo zastavljene cilje trajnostne preobrazbe podjetja.

Pozornost dajejo zaposlenim in uporabnikom

V podjetju Helios TBLUS se zavedajo, da so za modernizacijo ključni zaposleni na vseh ravneh podjetja, od proizvodnje do vodstvenih struktur. "Helios TBLUS je tim, ki deluje kot celota, saj drug brez drugega ne moremo uspešno proizvajati trajnostnih produktov," poudarjajo v podjetju. Njihovi zaposleni lahko kadarkoli prispevajo predloge za modernizacijo procesov in izboljšavo proizvodnje, za vodje organizacijskih enot pripravljajo izobraževanja o trajnostnem razvoju, stalno pa nadgrajujejo tudi razvojni oddelek – opremo, znanje in način dela –, ker brez kakovostne znanosti v ozadju ni kakovostnega produkta.

Toda za uspešno delovanje podjetja ni pomembna le razvojna naravnanost zaposlenih in vodstva podjetja, temveč je treba s trendi seznanjati tudi uporabnike, poslovne partnerje in širšo javnost. V podjetju Helios TBLUS poudarjajo, da je za inovativen in trajnosten preboj na trgu treba uporabnike tudi izobraževati.

"Pomembno je, da uporabniki izdelke razumejo in uporabljajo na najbolj učinkovit način, zato smo za poslovne uporabnike, naše partnerje, vzpostavili testne centre v različnih segmentih (avtoreparature, industrijski premazi, dekorativni premazi). Najbolj inovativen testni center avtoreparaturnih premazov na sedežu podjetja v Količevem je s stališča proizvodnih podjetij edini te vrste v Sloveniji, kjer lahko poslovni partnerji sami preverijo lastnosti izdelkov – na primer čas sušenja premaza, tehnike nanašanja in podobno. Prenos znanja je za nas in naše partnerje izrednega pomena, saj z najboljšimi in najsodobnejšimi tehnologijami prispevamo k razvoju ter napredku panoge. Največ poudarka dajemo uporabniški izkušnji, zato za svoje kupce redno organiziramo tudi šolanja," je povedal Marko Podjed, izvršni direktor podjetja Helios TBLUS.

Prva nagrada izbora Okolju prijazno podjetje; na fotografiji od leve proti desni:Cirila Colnar Mikeln, vodja razvoja dekorativnih premazov, Aleš Golja, razvojni inženir segmenta dekorativnih premazov, Radmila Wollrab, direktorica področja trajnostnega razvoja
Helios TBLUS

Razvijajo materiale na biološki osnovi

V industriji barv, premazov in smol so v podjetju Helios TBLUS v zadnjem času veliko truda posvetili razvoju materialov na biološki osnovi.

"Izdelki na biološki osnovi izhajajo iz rastlin in drugih obnovljivih kmetijskih, morskih in gozdarskih materialov in pomenijo alternativo običajnim izdelkom, pridobljenih iz fosilov. Pretvorba biomase in sestavin na biološki osnovi v uporabne izdelke za barve in premaze zagotavlja znaten in trajnosten potencial rasti," pojasnjuje Marko Podjed.

Z vgradnjo od 70- do 90-odstotno naravno obnovljivih komponent v polimerne disperzije so v razvojnem oddelku umetnih smol razvili novo generacijo veziv za premaze kot odgovor na zastavljene Evropske cilje o razogljičenju družbe. Zaradi teh trajnostnih smol ima končni premaz bistveno nižji ogljični odtis. Poleg tega so optimizirali proizvodni proces, saj so enega od odpadnih stranskih produktov predelali in se naprej uporablja kot sekundarna surovina. Inovacija jim je omogočila uspešno prodajo izdelkov z visoko dodano vrednostjo na najzahtevnejših skandinavskih trgih in državah Zahodne Evrope. Trajnostni vidik pa seže dlje od same inovacije oziroma izdelka, saj premazi kupcem omogočajo nižjo porabo oziroma nižji strošek porabljene energije, ker se hitreje sušijo, imajo nižjo težo ali pa večjo pokrivnost z manjšimi nanosi. Povečevanje deleža tovrstnih izdelkov je za podjetje eden najpomembnejših trajnostnih ciljev.

V podjetju Helios TBLUS so prejeli številne nagrade in certifikate s področja inovativnosti in trajnosti, med drugim srebrno regionalno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijo Vodni akrilni premazi HIDROHEL za trajnostno zaščito lesenega pohištva in prvo nagrado izbora Okolju prijazno podjetje, ki jo podeljujeta Eko sklad in časnik Finance.

Zakonodaja zahteva okolju prijazne tehnologije

Pri razvoju izdelkov v podjetju sledijo evropski in globalni zakonodaji, ki zahteva uvedbo čistejših in okolju prijaznih tehnologij.

"Predani smo načelom trajnostnega razvoja, denimo zmanjševanju porabe energije in vpliva na okolje. Trend razvoja barv in premazov narekuje izdelke s čim manjšo vsebnostjo človeku in okolju škodljivih snovi. Največji izziv trenutno pomeni razvoj okolju prijaznih izdelkov, ki bodo hkrati kakovostnejši od obstoječih in za kupca tudi cenovno sprejemljivi," razlaga sogovornik.

Dodatno vrednost imajo po njegovih besedah izdelki, ki zadostijo okoljskim zahtevam, zahtevam kupca in so konkurenčni.

"Na primer: utrjevanje premaza pri nižjih temperaturah pomeni za kupca dodano vrednost, saj za končni izdelek porabi manj energije. Boljša pokrivnost premaza pomeni tanjši sloj nanosa ter prihranek pri količini barve oziroma materiala," še razlaga Marko Podjed.

Prednosti hitrega strjevanja premazov z UV-tehnologijo, tudi pri poslovnih partnerjih, so hitrost, majhna emisija topil v ozračje, možna takojšnja nadaljnja obdelava ter razmeroma majhna poraba energije v primerjavi z drugimi načini utrjevanja.

Helios TBLUS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.