Trgovino z drogo je vodil izza rešetk

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
02.09.2018 05:27

Na že dvajset let obsojeni Velarian Carter bo za rešetkami prebil še dve desetletji več, saj niti v zaporu ni prenehal kriminalnih dejavnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kokain so ob hišnih preiskavah 2017 policisti našli shranjen kar v predalniku.
FBI

Dvajsetletno zaporno kazen je Američan, danes 38-letni Velarian Carter, prestajal za rešetkami državnega zapora v okrožju Raleigh v ameriški zvezni državi Zahodna Virginija. A pred dnevi je sodišče odločilo, da si bo bivanje za rešetkami podaljšal še za 20 let zaradi trgovine z drogo, ki naj bi jo vodil kar iz zapora.

Zapor v Barboursvillu, od koder je Carter vodil svojo združbo

Dogovor s policistom pod krinko

Obtožnica, ki je bila vložena zoper Carterja leta 2016, mu je sicer očitala preprodajo 50 gramov amfetamina. Hujši od očitkov o količini prepovedanih substanc pa je bil očitek o sodelovanju v kriminalni združbi. A Carter, priveden na sodišče po aretaciji pred dvema letoma, ni veliko premišljeval, hitro je priznal, da se je od januarja 2015 do marca 2016 povezal z več posamezniki z namenom razpečevati droge, še posebej metamfetamine. Priznal je tudi, da je januarja 2015 poskrbel za to, da so bila mamila iz Kalifornije prepeljana v Zahodno Virginijo. Za nakup droge naj bi bil poskrbel Daniel Ortiz-Riviera, ki je imel svoje vire v enem od mehiških kartelov, ki so mu drogo tudi dobavljali.

Ne le mamila, preiskovalci so zasegli tudi pripomočke za izdelavo in predelavo drog.
FBI

Verjel je, da je varen

Po obsodbi so Velariana Carterja namestili v celico zapora Brboursville v okrožju Raleigh. A le nekaj tednov zatem, ko je pristal v zaporu, se je Carter znova lotil trgovine z drogo. FBI-agentka Jeniffer iz Pittsburgha je bila del ekipe, ki je že leta 2016 sodelovala pri preiskavi in aretacijah združbe preprodajalcev metamfetaminov. In ni bilo dolgo, ko se je znova srečala z združbo, ki jo je tokrat vodil in organiziral prav Carter, četudi za rešetkami. Združba je delovala preko kodiranih telefonskih pogovorov in osebnih obiskov v zaporu. "Carter je vedel, da se pogovori po telefonu iz zapora snemajo, a kot je povedal enemu od članov združbe, je verjel, da je varen, saj je bil že obsojen," je pred kratkim pojasnjevala agentka Kingova. Več mesecev je FBI nadzoroval Carterjeve telefonske pogovore in ugotovil je, kaj pomenijo kode v pogovorih.
Sčasoma je preiskovalcem uspelo dobiti sodno odredbo za nadzor nad več napravami za komunikacijo in člani Carterjeve združbe. "Težko je bilo prodreti v skupino, kajti večinoma so jo sestavljali družinski člani," je pojasnila Kingova. V kriminalni združbi je bilo tako mogoče najti Carterjevo sestro, strica, nekaj bratrancev, pa tudi njegove tesne prijatelje, s katerimi je odraščal, je razlagala agentka.
Nadzor nad člani združbe in njihovimi pogovori je pripeljal do kopice dokazov in junija lani je bila vložena obtožnica. Izdanih je bilo 23 nalogov za aretacijo in ducat nalogov za hišno preiskavo. V eni od njih so preiskovalci našli več kot 70 tisoč dolarjev gotovine, nakit, zasegli pa tudi avtomobil in celo hišo. Našli so tudi več kot 700 gramov mešanice, ki je vsebovala tako heroin kot fentanil, večjo količino kokaina in prav tako orožja.

Priznal še v drugo

Carter se tudi v drugo ni prav veliko obiral - priznal je vodenje združbe, ki ji je tožilstvo očitalo preprodajo več kot pet kilogramov kokaina, okoli 280 gramov kokainske osnove in več kot kilogram heroina. Agentka Kingova je javnosti pojasnila, da je Carter članom združbe zunaj zapora dajal navodila, kako pretvoriti kokain v krek ter ga razpečevati v zaporu in njegovi okolici. Carter je priznal, da je celo dajal navodila, kakšna naj bo cena prodajanih mamil in kako naj se denar, zaslužen s preprodajo drog, nato razdeli.
Podobno kot večina preiskav, ki so pod okriljem FBI, je bilo tudi v tem primeru potrebno sodelovanje več pravosodnih organov. Vsak od teh, je poudarila Kingova, je prispeval svoj del in svoje znanje. "Še posebej," je poudarila Kingova, "pa je bilo potrebno sodelovanje lokalnimi oblastmi." Morebiti ne gre za eno največjih akcij ameriških organov pregona, je pa to daleč največja preiskava v tem okrožju, je dejal šerif okrožja Raleigh Scot Van Meter. "V moji 25-letni karieri je bila to največja preiskava trgovine z drogo in akcija, pri kateri sem sodeloval," je povedal.
Po aretaciji skoraj dveh ducatov kriminalcev na ulicah skupnosti v Zahodni Virginiji je agentka Kingova dejala: "Osumljenci so bili dalj časa problem na tem območju, toda imeli so občutek, da so nedotakljivi. A s skupnimi napori nam je uspelo nevarnost spraviti z ulic."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta