Trgovski center City: Minili so časi Esmeralde

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.12.2017 20:06

Dvajset let od odprtja trgovsko-poslovnega centra v središču Maribora se je City skoraj spremenil v hišo duhov, a upravitelj napoveduje spremembe na bolje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V prvi in drugi etaži Cityja je veliko praznega trgovinskega prostora.
Igor Napast

Pred 20 leti, natanko 10. decembra 1997, je vrata odprl trgovsko-poslovni center City v središču Maribora. Tedaj je bil to prvi tovrstni nakupovalni center v mestu. Obiskovalcev je bilo dovolj, trgovine so bile polne, praznih lokalov ni bilo. A zlati časi, ko je leto dni kasneje mehiška igralka Leticia Calderon, glavna junakinja priljubljene nadaljevanke Esmeralda, tako napolnila center, da so bili nekateri v dvomih, ali bodo tekoče stopnice vzdržale težo, so že zdavnaj mimo.

Leticio je v Mariboru pričakalo pet tisoč oboževalcev. 
Boris Vugrinec

Milan Lukić dokupuje prostore

City danes ni hiša duhov, ampak je predvsem v pritličju in kletni etaži kar nekaj obiskovalcev. Popolnoma drugačna slika je v prvi etaži, kjer je veliko praznega trgovinskega prostora. Po hrupu in delu v drugi etaži in nekaterih napovedih pa se predvsem spreminja najvišje nadstropje, kjer delavci preoblikujejo prostore, da bodo primerni za pisarne.

Igor Napast

Veliko babic, kilavo dete

Prav razpršeno lastništvo je glavna problematika, da City nima enotne usmeritve, nima enotne marketinške vizije in še delovni čas centra marsikateri lastnik prireja po svoje. Zato se zgodi, da je City resda odprt, a imajo nekateri lokali zaprta vrata. Trgovci, s katerimi smo se pogovarjali, brez izjeme povedo, da je bistven razlog za slab obisk Cityja predvsem bližina Europarka, ki je v rokah enega lastnika, ta narekuje tudi najemna razmerja in enotno nastopanje najemnikov v središču.

Igor Napast

Boljše deluje poslovni del

Trgovski del TPC City ima 53 enot in 71 lastnikov, poslovni del pa 105 enot in 28 lastnikov. "Poslovni del je večinoma poln, skorajda ni praznih pisarn in dobro funkcionira, tudi zato, ker je v središču mesta veliko povpraševanja po pisarnah," pojasnjuje Lukačič in doda, da poslovni del precej boljše deluje, ker ima tudi manj lastnikov. Lukačič je še povedal, da je bilo v preteklosti veliko lokalov praznih (danes jih je okrog deset) zaradi upada kupne moči in posledičnega stečaja podjetij, zdaj pa so te lokale banke in stečajni upravitelji začeli prodajati.

Najboljša lokacija v mestu

City predvsem v dopoldanskem času obišče precej ljudi, saj ima dobro lokacijo, popoldne pa dejansko zamre in le tu in tam še najdeš kakšnega obiskovalca. Dobro obiskan je gostinski lokal v pritličju, ki je po zaprtju Pande edini lokal v centru, kjer Mariborčani lahko spijejo kavico. Prav zaradi dobre lokacije je Vesna Kraner v začetku tega meseca v Cityju odprla trgovino s pripomočki za peko sladic. "Še vedno verjamem v oživitev mestnega jedra. Najem je bil tudi cenovno ugoden. Glede na mojo dejavnost ni računati na mimoidoče, in če rečem, da sem v Cityju, vsi vedo, kje je to," je pojasnila Kranerjeva, ki je prijetno presenečena nad odzivom in obiskom strank.

Vsako leto je slabše

V City prihajajo ljudje, ki gredo načrtno nekaj kupovat. Recimo v Sanolabor ali Alpino, kar potrdi Brigita Novak, vodja poslovalnice Alpina: "V našo trgovino pridejo ljudje z namenom. Vsekakor pa ni dobrodošlo, da so lokali prazni, predvsem v tem, našem nadstropju. Vsako leto je slabše in vedno manj je obiska. Potem pa so se začeli zbirati tukaj tudi drogeraši." Izpostavi, da je problem tudi, da ni reda glede odpiralnega časa. Po njenem bo zelo dobrodošlo, da bo višje nadstropje zasedeno, ampak da bi potrebovali še kak gostinski lokal, kjer bi lahko zaposleni tudi kaj pojedli.
​Pereč problem ob razpršenem lastništvu in bližini Europarka je tudi plačljivo parkiranje v garažni hiši. Veliko trgovin zato strankam ob nakupu omogoča eno uro parkiranja brezplačno. Prireditve na Trgu Leona Štuklja jim ne prinesejo dodatnih kupcev, saj se dogajajo že po zaprtju centra. Obiskovalci, ki smo jih ustavili, so povedali, da v Cityju pogrešajo predvsem cvetličarno, športno trgovino, trgovino z otroškimi igračami ali trgovino z opremo za dom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta