Ugledni inštitut opozarja kopalce na Krku: "Kaže nenavadno vedenje, nikakor se mu ne približujte!"

M.R.
05.08.2024 12:56

Na hrvaškem otoku Krk so opazili kratkokljunega navadnega delfina, ki se nenavadno vede. Zadržuje se v zalivih in ljudem dovoli, da se mu približajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"To samičko spremljamo že dve leti in na splošno je v dobrem stanju. Ne kaže zunanjih znakov bolezni, se normalno potaplja in ne strada," so sporočili z lošinjskega inštituta Plavi svijet​. 

"A ta samica je samotna delfinka in je iz neznanega razloga ločena od ostalih pripadnikov njene vrste. Moramo se zavedati, da intenzivna interakcija z ljudmi nedvomno predstavlja tveganje, tako za delfina kot za človeka. Delfini lahko prenašajo številne resne in težko ozdravljive bolezni, kot so tuberkuloza, leptospiroza in druge," so opozorili na omenjenem inštitutu. 

Dodajajo, da lahko tudi človek na delfina prenese bolezni, ki lahko povzročijo pogin velikega števila živali. Zato se je treba izogibati plavanju z njimi, še posebej pa dotikanja. Delfini so namreč zaščitene živali in jih je zato prepovedano vznemirjati. 

"Zato vas pozivamo, da ne skušate stopiti v neposredni stik z delfini, jih ne skušate hraniti, jih opazujete z varne razdalje in spremljate njihovo vedenje in jih ne preganjate (se jim ne približujete s čolni ali do njih plavate)," so opozorili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta