Ukrotite svoj mehur

Urška Kereži
15.10.2018 06:03

Za neprijetno težavo, ki prizadene tako moške kot ženske, je na voljo več načinov zdravljenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Čezmerno aktiven sečni mehur sicer neposredno ne ogroža vitalnih funkcij, a vsekakor precej znižuje kakovost življenja. Zato je o težavi treba javno govoriti, saj urinska inkontinenca oziroma nehoteno odtekanje urina vpliva na samopodobo bolnikov, na njihovo uveljavljanje v družbi in je hkrati družbenoekonomski problem. V Sloveniji letno namreč porabimo kar 15 milijonov evrov za medicinsko-tehnične pripomočke kljub učinkoviti preventivi. Mimogrede: še konec devetdesetih let so zdravniki številnim bolnikom v domovih za starostnike predpisali uporabo plenic, namesto da bi se posvetili vzrokom za mokrenje.

Trpi vsak šesti Slovenec

Kar 40 odstotkov bolnikov zdravniku nikoli ne potoži o motečih simptomih, zato epidemiologija čezmerno aktivnega sečnega mehurja pri nas ni znana. Ker gre za težavo, ki jo večina povezuje z znaki staranja, se za obisk pri zdravniku ne odločijo. Le po podatkih iz tuje literature je zato mogoče oceniti, da prizadene skoraj vsakega šestega Slovenca, najpogosteje stare okoli 70 let, velike razlike med spoloma ni. Čezmerno aktivnega sečnega mehurja ne gre zamenjevati z urinsko inkontinenco, ki je precej pogostejša pri ženskah kot moških.
Nujnostno uhajanje urina ali urgentna inkontinenca je posledica čezmerne aktivnosti sečnega mehurja. Gre za gladkomišični organ in deluje kot srce - krči se in širi, ti dve akciji pa morata biti sinhronizirani. Če je krčenje prepogosto in polnitev do fiziološke kapacitete ni mogoča, govorimo o njegovi čezmerni aktivnosti. Simptomi se pojavljajo pri ženskah in moških, vendar se je o njih pri slednjih začelo govoriti v zadnjih letih. Pravzaprav je še pred desetletjem prevladovalo mnenje, da je to bolezen žensk, saj so večino simptomov, ki jih urologi imenujejo simptomi spodnjih sečil, pri moških pripisovali težavam s prostato. Ker se mokrenje običajno sproži ob naporu, pogosto domnevamo, da je posledica slabosti mišice zapiralke. A sečni mehur ni tako preprosto zgrajen, da bi težave lahko takoj opredelili. Skoraj tretjina bolnic ima namreč tako imenovano mešano urinsko inkontinenco, torej simptome in znake tako ene kot druge, kar je treba upoštevati pri odločitvi za zdravljenje. Ključna je urodinamska meritev oziroma njen del, cistometrija, s katero zdravniki postavijo diagnozo.

Shutterstock

Obstaja vrsta preiskav

In kje lahko iščemo vzroke za urinsko inkontinenco? Sproži se zaradi oslabljenega zapornega mehanizma kot sestavnega dela vezivnomišičnih struktur medeničnega dna, ki je pri ženskah bolj prizadet zaradi nosečnosti in poroda. Drugi pomembni dejavniki, ki vplivajo na oslabljeno mišično zapiralko, so kronično zaprtje, težko fizično in stoječe delo. Breme, ki ga to povzroča, pa se kaže v zmanjšani motivaciji za športne in prostočasne dejavnosti, pa tudi v partnerskem življenju. Manj znan je podatek, da kar vsaki četrti ženski med spolnim odnosom uhaja urin. Vendar zdravniki družinske medicine o tem svojih bolnic ne sprašujejo, saj o spolnosti ne govorimo veliko. Na voljo je več načinov zdravljenja. Od manj invazivnih, tako imenovanih konservativnih metod, kot je trening sečnega mehurja, srednje invazivnega medikamentoznega zdravljenja do invazivnega kirurškega zdravljenja. A "čudežne tabletke", ki bi brez treninga in truda ozdravila težavo, še ni. Prav nesodelovanje prizadetih je ena večjih težav, s katero se spopadajo zdravniki. Bolniki namreč pričakujejo takojšnje izboljšanje in (pre)hitro prenehajo jemati zdravila, še posebno zaradi stranskih učinkov, kot so suha usta in zaprtje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta