Uporništvo med študenti: Starši plesali na Plavi orkestar, mladi na Rozgo

Anže Simončič Anže Simončič
11.10.2017 10:40

Prejšnji teden je bruce v študij ponesla hrvaška pevka Jelena Rozga. Ali to pomeni, da balkanska glasba predstavlja novo uporništvo mladih, ali je to zgolj prevladujoča zvrst na glasbeni sceni?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Balkanska glasba je popularna med Slovenci, ne le med mladimi," pravi Gregor Pompe, profesor na oddelku za muzikologijo na ljubljanski filozofski fakulteti. "Po mojem mnenju Slovenci hrepenimo po odprtosti, neposrednosti, telesnosti, ki jo izžareva balkanska kultura v veliko večji meri kot naša, ki je bila ukrojena v dolgih letih avstrijsko-nemškega, torej severnjaškega kulturnega jarma," meni o popularnosti balkanske glasbe na Slovenskem, prav tako pa dodaja, da je tudi multikulturnost zdaj že nekaj vsakdanjega.

Če ima lahko beograjski rock trio Repetitor maja v Ljubljani tri dni kar tri špile zapored, lahko tudi Jelena Rozga v Maribor pride na vsakih par mesecev.
Profimedia
Peter Stanković
Robert Balen
Jelena Rozga
Profimedia
"Tako kot so naši starši poslušali in plesali na Plavi orkestar, sedaj mi plešemo na Jeleno Rozgo."
Andrej Predin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta