(VEČER V ŽIVO) Pravijo mu strokovnjak za ljubezen, on pa pravi: Ne omar, uredite srce!

Maja Furman Maja Furman
05.10.2020 11:50

Je sociolog, novinar, pisec, kolumnist, voditelj, soprog in oče. Bruno Šimleša bo z nami na Večeru v živo v Slovenskih Konjicah v petek, 9. oktobra. Ste prepričani, da lahko zamudite družbo toplega, iskrivega, iskrenega in srčnega sogovornika?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina Đurđević

Ne pade z neba

Ljubezen ne pade z neba, pravi Bruno Šimleša. In tudi splet naključij ni. Ljubezen moramo pritegniti in ji narediti prostor v življenju. Kako? Tako, da se naučimo cenjenja, da pozdravimo svoje rane in se znebimo občutka manjvrednosti in pomanjkanja ljubezni. Da se nam le-ta zgodi, ni treba, da smo popolni, znati se moramo ceniti, poslušati in si postaviti realna pričakovanja. Zdrav odnos, ki ga imamo do sebe, je pogoj, da pritegnemo tudi zdravo ljubezen. O tem, kako vzpostavimo tak odnos, bomo  s Šimlešo govorili na Večeru v živo.

Ljubezen do sebe ni narcisoidnost

Razjasnili bomo tudi dileme, ki se pojavijo, ko govorimo o ljubezni do sebe. Nemalokrat jo namreč napačno povezujemo z egoizmom, narcisoidnostjo ali celo prepotentnostjo. Šimleša je tovrstni ljubezni posvetil svojo zadnjo knjigo Kako vzljubimo sebe. Pravi, da ljudje, ki se imajo radi, ne mislijo, da so večvredni od drugih, vedo pa, da so vredni. To med drugim pomeni, da ne bodo nikoli pristali na odnose, v katerih ne dobijo, kar zaslužijo. Ljudje, ki se imajo radi, svojega življenja ne jemljejo samoumevno. Zavedajo se, da jim svojega časa ni treba zapravljati z ljudmi, ki jim ne morejo dati tega, kar zaslužijo in česar so vredni. Pravi, da si v partnerskem odnosu zaslužimo samo tisto, kar lahko tudi damo. Svetuje, da pravo ljubezen poiščemo na pravem naslovu, morda najprej v ogledalu.

Brez omejitev in pogojev

Ko govorimo o ljubezni, bi morali govoriti o stanju zavesti. Šimleša ljubezen opiše kot arijo zavesti, saj le, ko ljubimo, poznamo in čutimo smisel življenja z vsem svojim bitjem. Pravi, da so vsi ljubezenski odnosi enakovredni, saj ni pomembno koga ali kaj ljubimo, pomembno je le, da ljubimo. Hkrati opozarja na napačna razumevanja oziroma opredeljevanja ljubezni. Le-ta zagotovo ni zaljubljenost, ljubezen ne boli in ni dramatična, tudi razni patološki odnosi nimajo nič skupnega z njo. »Če niste prepričani, ali čutite ljubezen, je odgovor nikalen. Ljubezen namreč ne dopušča dvoma. Če bi čutili ljubezen, pravo ljubezen, bi to zagotovo vedeli,« piše v svoji knjigi Resnice in zmote o ljubezni. Ljubezen tudi ne omejuje, ne čustveno, ne razumsko, ne duhovno. »V resnici je oaza svobode,« je prepričan Šimleša.

Ljubezen in zakon privlačnosti

Tudi o tem se bomo pogovarjali na Večeru v živo. »Drži, da ni vseeno, kaj mislimo ali čutimo ali počnemo. Naše misli, pa tudi tisto, kar čutimo o sebi in svetu, še kako vplivajo na zaznavanje sveta okrog nas in na pritegovanje in odbijanje določenih izkušenj. Naše misli so izredno močne. Tako kot naša čustva. Vsakdo je magnet. Kakor izžarevate, tako privlačite,« piše. Hkrati dodaja, da določeni načini, ki svetujejo, kako privabiti partnerja v svoje življenje, žalijo človekovo inteligenco. To so taki, ki spodbujajo, da se pretvarjajmo, da smo v zvezi, v ta namen pustimo v omari prostor za partnerjeva oblačila, na mizo postavimo dva pogrinjka, prilagodimo profil na socialnih omrežjih itd. »Pomemben je signal, ki ga pošiljata vaše srce in um, in ne omara!«, na take predloge odgovarja Šimleša. »Z izmišljenim statusom na Facebooku ali laganjem na ulici, ne boste pritegnili tipa, temveč obup!« še doda in svetuje, da v vesolje raje pošljimo signale iz uma in srca, ki so veliko močnejši od omare. »Zato ne urejajte omar! Uredite srce!« pravi.

Ste pripravljeni na šolo ljubezni?

Na petkovem dogodku v Slovenskih Konjicah bomo z gostom nanizali konkretne odgovore na vprašanja o ljubezni; kaj je in kaj ni ljubezen, kako se znebiti občutka, da si ljubezni ne zaslužimo in kako se naučiti imeti se rad/a, koliko se v dojemanju ljubezni v resnici razlikujejo moški in ženske, kako deluje zakon privlačnosti, ali obstaja popoln partnerski odnos, kdaj oditi iz zveze, ali je prav vztrajati v odnosu zaradi otrok in zakaj vztrajamo v t. i. »mrtvem« odnosu, kakšen je kakovosten partnerski odnos in ali se morata partnerja o vsem strinjati, kako partnerko izbirajo moški in kako partnerje izbirajo ženske itd. Dobrodošli v šoli ljubezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta