(VIDEO) 13 naj mariborskih EMA momentov

Korijeve leče. Čudežni klavir. Od Sebastiana mimo Predina do Keučeve. In Darja Švajger. In Domen Kumer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

En je, to je nesporno, vodilni emolog. Drugi je pa dejansko bil v strokovni komisiji. Ko ta seveda ni odločala o ničemer. Bog ne daj, da bi. Tako da recimo, da pa o EMI (Evrovizijska MelodijA, če ste pozabili, kaj je okrajšano) nekaj veva, popndekla. Zato sva zložila (ne)srečnih trinajst najbolj (ne)izstopajočih momentov Maribora z okolico na Emi. Jaša je prispeval eno, Denis pa ducat ostalih. Ker je to skrajno subjektivni izbor, vabljeni, da še kakšnega dopišete.
13. Open Fire • Tim Kores Kori
Leta 2017 je priljubljen moderator Hitradia Center nazorno pokazal, zakaj je bolje, da ga nihče ne spusti za roštilj. Osmo mesto v finalu najdražje EME v zgodovini. Pripis Jaše: je pa zato imel najbolj viharno ozadje, v tiste njegove vražje leče pa še danes ne upamo pogledati.
{embed_youtube}https://youtu.be/TKzqrzRZiUA{/embed_youtube}
12. NLP • Tanja Kocman
Še celo v Mariboru se je kdo našel, ki ni vedel, kdo je Tanja Kocman, ko je vodila najdražjo EMO, ko je tekmoval njen radijski sovoditelj Kori. Danes najbrž precej bolje poznamo Tanjo Kocman. Sama sicer te dni, ko se pripravlja na alternativno spremljanje EME, piše, da jo zdaj vsaj kar direkt žalijo. Tanja Kocman je kot voditeljica izstopala kot NLP: naenkrat lepo prisotna. Pokončni lasje, pokončna drža v feminizirani #metoo EMI, kjer jih je Mario od treh voditeljic kar nekaj pokasiral. Pa Kori. Od Kocmanove, kakopak.
{embed_youtube}https://youtu.be/Wbtofx8PmyU{/embed_youtube}

11. Nekdo igra klavir • Čudežna polja
Novi sosedje so v blok prišli. Mamica očka in z njimi ti. Bilo je leto 1993, Ema je takrat nosila še zveneče ime Eurosong 93 – izbor slovenske popevke, tranzicijski Maribor pa je v Ljubljano poslal svoj najmočnejši glasbeni mercedes – Čudežna polja. Neuničljiva naveza Hrušovar-Velkaverh-Sepe je ustvarila popevko z nalezljivim refrenom "Nekdo igra klavir, v nadstropju nad menoj“, ki je v interpretaciji Spidija šla v zgodovino, ne le kot ena najlepših ljubezenskih pesmi te zasedbe, temveč tudi kot prvi uglasbeni krik po boljši stropni izolaciji.
{embed_youtube}https://youtu.be/SQYEL_F1k44{/embed_youtube}
10. Noro se ujameva • Domen Kumer in Rebeka Dremelj
Bila je kemija na prvi pogled. No, niti ne. Vrla Brežičanka, misica in vsestranski multipraktik, se je povezala s pojočim in glasbo ustvarjajočim ljubiteljem plažnih natikačev, Mariborčanom Domnom Kumrom, ki je takrat haral po festivalih. Pod njuno Noro se ujameva se je podpisala powerka Natka Geržina. Zdelo se je, da je zmaga usojena, a je zadostovalo za (še vedno visoko) četrto mesto. Morda bi šlo višje, če bi pela še Natka.
{embed_youtube}https://youtu.be/diDqUoEnLcA{/embed_youtube}
9. Naj svet zakriči • Sebastian
Svet je leta 2007 kričal. Niti ne iz ogorčenja, bolj navdušenja, ko se je v bitko za Evrovizijo podal idol nebroja slovenskih najstnic. Opazno navdihnjen s takratnimi evrovizijskimi uspehi grških in romunskih predstavnikov je Mariborčan, čigar fotografije so kakšno desetletje krasile stene montažnih otroških sob in garderobnih omaric, pripravil dinamičen, atraktiven nastop, ki se je naprej prebil skozi polfinalni izbor, vse do finale Eme, kjer je v prvem krogu glasovanja osvojil deveto mesto. V superfinalu sta se nato udarili Eva Černe in Alenka Gotar. Slednja je nagarbala prvo.
{embed_youtube}https://youtu.be/DiCqlhgF5Zs{/embed_youtube}
8. Konichiwa • Dvojčici Prusnik
Ne da bi Eva in Nika Prusnik imeli prav veliko opraviti z Mariborom, sta jima pa skladbo Konichiwa, ki smo jo slišali v filmu Misije Evrovizija leta 2012, napisala Mariborčana Gregor Stermecki in Bilbi. Slednja je komad leta kasneje predelala v Kot sva bila in jo odpela sama. Takrat smo prvič slišali, kako ta skladba zveni, če je odpeta s posluhom.
{embed_youtube}https://youtu.be/_8l8N7j-bzs{/embed_youtube}
7. Brez Maribora se princ ne bi zbudil
Se spomnite, ko je Zoran Predin slavil na Emi? Najbrž ne. Skladbo pa poznate. Leto 1997 je bilo posebno. Veliki Kajetan Kovič je napisal besedilu nekemu duetu z imenom Melita in Klarisa. Kot del zasedbe GROM je na odru stal razgaljeni Lado Bizovičar, Rok'n'band so lansirali zimzeleno Jagode in čokolada, zmagala pa je ženska, za katero do takrat sploh nismo vedeli, da zna peti – Tanja Ribič s skladbo Zbudi se, za katero je glasbo napisal Saša Lošič, besedilo pa Mariborčan Zoran Predin. V Dublinu so bili deseti.
{embed_youtube}https://youtu.be/Q62JQRWk40o{/embed_youtube}
6. Vsakdanji čudeži • Darja Švajger
Leto 1997 je bilo Mariboru usojeno. Ne le, da je zmagala skladba Zbudi se, kateri je besedilo napisal Zoran Predin, natanko 787 točk manj je zbrala skladba Vsakdanji čudeži Mariborčanke Darje Švajger, ki je zasedla drugo mesto. Bilo je tudi prvo leto, ko so na Emu preizkusili televoting. In preživeli.
5. Vse življenje • Simona Weiss
Ema 2001, čas, ko so slovenske dvorane mokro jokale ob srcelomečih, sredozemsko navdihnjenih popevkah takratne kraljice slovenskih src, Simone Weiss. Vsi rekordi so bili njeni, kljub temu pa so mnogi nakremženega obraza obstali, ko se je ena najbolj priljubljenih slovenskih pevk vseh časov prijavila na Emo, češ, njena glasba pa na tako imeniten popfestival že ne sodi. A prav po načrtih divi, ki je odraščala v Kamnici pri Mariboru, ni šlo. Telefonsko glasovanje je zadostovalo le za 7. mesto v polfinalu (le za nekaj glasov jo je v bitki za najboljšo polfinalno šesterico prehitel Andraž Hribar), v finale pa je niso uvrstili niti žiranti. Zmagala je Nuša Derenda z Ne, ni res. Pa je.
{embed_youtube}https://youtu.be/xJFUB9fjjn8{/embed_youtube}

4. Stay Forever • Duo Platin
Veliki pok leta 2004. Pred tem sta Diana in Simon iz Maribora veljala za nekakšna vilina slovenske glasbene scene. Oba visoka, vitka in dolgolasa. Nato je on svoje mitološke lase odrezal, svojo drago popeljal na oder Eme, pred njo pokleknil, jo zasnubil, ona pa je solznih oči pela in se vrtela okoli njega. Gledalci bi morali res biti sadisti, da prve snubitve na odru Gospodarskega razstavišča ne bi nagradili z zmago. In so jo. Platin sta se kasneje na Evroviziji v Carigradu poročila še čisto zares, nekaj ur kasneje pa obtičala globoko v prvem evrovizijskem polfinalu v zgodovini. Spremljevalni vokal jima je tam pel zmagovalec oddaje Bodi idol Peter Januš. Zbrala sta pet točk.
{embed_youtube}https://youtu.be/Bb2D1Eu0jCM{/embed_youtube}

3. Še tisoč let • Darja Švajger
Uspelo ji je še v drugo. S skladbo Še tisoč let je Darja Švajger leta 1999 še drugič zmagala na Emi in vse do Omarjevega drugega Kijeva ostala edina slovenska glasbenica, ki se je Evrovizije udeležila dvakrat. Na tisti Emi je opravila s samimi težkokategorniki, med njimi Janom Plestenjakom, ki je tisto leto stavil na lipicance, Giannijem Rijavcem in Nušo Derendo s provokativno poimenovano skladbo Nekaj lepega je v meni. Darja je v Jeruzalemu osvojila 11. mesto.
{embed_youtube}https://youtu.be/j3rroZVkDBU{/embed_youtube}
2. Vanilija • Maja Keuc
Slovenska Christina Aguilera. Odkritje desetletja. Peti element. Stegno nacije. Nešteto je bilo evforičnih besednih zvez, s katerimi so evrovizijski oboževalci po svetu leta 2011 opisovali boleče čedno dekle, ki ga je Slovenija poslala v Düsseldorf. Maja Keuc, v Svečini in Stockholmu živeča Teznčanarka, je na Evroviziji bila takšna atrakcija, da so ji nekateri napovedovali kar zmago. Kot druga Slovenka je lahko tam izkusila sladka tla evrovizijskega finala in osvojila 13. mesto.
{embed_youtube}https://youtu.be/7NVHRev00Nc{/embed_youtube}
1. Prisluhni mi • Darja Švajger
Maribor je na Emi to, kar je v svetu Evrovizije Ukrajina. Zmagovalec že v drugo. Po letu prisilne pavze zaradi slabe uvrstitve 1XBanda, je na drugi Emi slavila najglasnejša Mariborčanka v zgodovini,Darja Švajger z nepozabno Prisluhni mi Primoža Peterce in Saša Fajona. Skladba je v Dublinu bila uspešnica, Darja, v črni čipkasti obleki in uhani Mariborčanke Klare Kačinari, pa tako oblegana, da so ji napovedovali zmago, kar je bojda na Kolodvorski povzročilo pravo malo paniko. K sreči se je razpletlo „le“ s sedmim mestom, ki je še danes najboljša slovenska uvrstitev.
{embed_youtube}https://youtu.be/EDCdYocMKNg{/embed_youtube}

Preizkusite svoje znanje o Emi in rešite kviz!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta