(VIDEO) Jezus Kristus! Kako smo šli na Evrovizijo in nekako pristali v kapelici

Denis Živčec Denis Živčec
23.02.2020 08:10

Izbor slovenskega evrovizijskega predstavnika znova odmeva, tudi zaradi zelo osebne zahvale zmagovalke Ane Soklič. Najbolj obrekovana tema večera? Nova Wolfova pričeska. Glavni frajer večera? Klemen Slakonja. Žirantka, ki še nikoli ni bila tako dolgo samska? Maja Keuc

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Soklič gre na Evrovizijo vsa božja.
Adrian Pregelj/RTV SLO

Šli smo na Evrovizijo in nekako pristali v kapelici. Tako bi lahko opisali Emo 2020, ki se je sklenila z veliko mero neslutene mnenjske mlačnosti. Če so televizijski gledalci in tisti, ki slovenski predizbor spremljajo v živo, v minulih letih rohneli od razklanosti, zdaj vsi nekako spravljivo kimajo, da se je Ema razpletla "v redu", "lahko bi bilo slabše", "pa saj v bistvu je ok" in "morda pa bodo še kaj naredili". Nihče ne more oporekati temu, da bo Slovenijo v evrovizijskem Rotterdamu zastopala ena najboljših pevk, kar jih imamo. Res pa je tudi, da Voda ni komad, ki bi te sezul in sesul takoj. Polašča se te počasi in te na koncu povsem preplavi. Morda recept drugačnosti deluje tudi letos. Je na Evroviziji že kdaj. Močne balade, odpete s karizmatičnimi vokali in nenavadnimi refreni so na Evroviziji že vžgale. "En tak albanski komad je," je bilo slišati med poznavalci, ki so Emo 2020 spremljali v živo na RTV Slovenija. Bo kar držalo. Albanci so iz balad, polnih dramatičnega mraka doktorirali.
{embed_youtube}https://youtu.be/yvLrGzLBEjg{/embed_youtube}
Bombo večera je vrgla kar zmagovalka sama. V superfinalu je Ana Soklič  prejela 5035 glasov, Lina Kuduzović pa 4369. A če se je lanska Ema končala s preklinjanjem Lee Sirk, potem smo si usta letos temeljito izprali z milnico. "Samo Jezus Kristus je ta, ki nas vodi skozi življenjske poti. Nikoli se ne sme nihče bati, da ni luči na koncu predora, ker je. To upam reči za vse glasbene kolege, da težko prebrodimo vse trenutke, ki so nam dani na tej poti. Ampak ne moremo odnehati, ker ni vrnitve nazaj," je ob svoji zmagi spontano dejala Sokličeva in sprožila plaz odzivov na družbenih omrežjih. Evrovizijski svet je videl in slišal že marsikaj, od gumijastih pošasti, pojočih puranov in bradatih travestitov, na Jezusa ni bil pripravljen nihče. Razprava, ali je prav, da je zmagovalska svoja verska čustva delila tako javno (berite: v terminu dekoltejev in novinarskih vprašanj tipa: kako se počutite ob zmagi?) še teče. Po zmagi je Ana, polna svetlobe, miline in spravljenosti s seboj, v snežno beli obleki, obsijana z belo svetlobo, sedela na kavču in v mehkem tonu odgovarjala na novinarska vprašanja. Da bi bilo idealno, če bi to počela v betlehemskem hlevčku, je kdo malce v šali pripomnil. Roko na srce, dolga in težka pot je za njo. Toliko festivalov, osebnih vzponov in padcev jo je pripeljalo do točke, na kateri je danes. Resna glasbenica, ki smo jo prvič pobližje spoznali v X Factorju in nato videli na kupu festivalov. Sicer pa Gorenjka iz vasice Savica blizu Bohinjske Bistrice. 
{embed_youtube}https://youtu.be/goQRSWa2DMY{/embed_youtube}
Pravijo, da najmočnejša luč pogosto izvira iz najgloblje teme. Od kod je izvirala luč, ki je ta večer žarela iz Ane Soklič?  "Vsi nosimo v sebi temo in svetlobo. Včasih iz sebe spustimo več teme, včasih več svetlobe," je odvrnila nova slovenska evrovizijska predstavnica. Zakaj Jezus? Zakaj tako osebna zahvala po zmagi? "Ker je On edina pot, ki kaže luč, ki ji slediš. Težko je to povedati z besedami. Vztrajaš, delaš, so vzponi, so padci, a ta luč ne neha goreti," je dodala. Dolga pot je za njo, polna ovinkov. Na katerem je našla tako močno vero? "Kar nekaj ovinkov je bilo. Ni mi težko priznati, da sem preživela veliko zdravstvenih, fizičnih težav, ki sem jih prebrodila ob pomoči Njega. Ko si ponoči sam s seboj, si s seboj in z Njim," razmišlja Ana. Konkretnejših načrtov za Rotterdam še nima. "Šokirana sem, da se je zgodilo, kar se je. Skupaj z ekipo bomo predebatirali, kaj bodo naslednji koraki. Tudi glede beline. Moja obleka nocoj je delo čudovite Vesne Mirtelj, a so mi všeč tudi zemeljske, tople barve. Bomo videli," pravi. Kako pa tako goreča vernica pričakuje mavrične zastave, ki jih na Evroviziji vselej kar mrgoli? Kakšen je njen odnos do istospolno usmerjenih? "Absolutno jih sprejemam. To je stvar posameznika in ne razumem, kakršne koli nestrpnosti. Vsak je vesolje zase, večnost zase, in tako kot se človek počuti v svojem srcu, v svoji duši, je najbolj pravilno. Lahko bi trčila ob konflikte, a to mojega prepričanja ne omaja," je povedala Ana.
{embed_youtube}https://youtu.be/I8nKy1AgVfg{/embed_youtube}
Drugouvrščena Lina se je po Emi držala korajžno. "Nisem razočarana, kjer pa, Ana si je zmago zelo zaslužila, ima izjemen vokal, dobro bo Slovenijo zastopala na Evroviziji. Super ženska je," je dejala 17-letnica in razkrila, da si bo zdaj od glasbe vzela nekaj premora ter začela delati v eni od švicarskih bank. Objela jo je še ena slovenska pevka, ki si kariero gradi v tujini. Maja Keuc, ki je skupaj z Darjo Švajger in Nušo Derenda odločila o tem, kateri dve pesmi gresta v superfinale, v katerem so nato o zmagovalki odločili gledalci. "Ta naloga nikoli ni pretirano prijetna. Izjemno težko je bilo. Morale smo na koncu zapreti oči, tuhtale smo, kako skladbe delujejo kot celota, katera ima potencial, da se iz nje do Evrovizije še kaj naredi. Pri Ani je pretehtalo to, da sem ob njeni skladbi takoj dobila kurjo polt. Občutek. Stala je na odru in res pela. Interpretirala. Iskreno. Ana bo Rotterdam odlično oddelala. Zelo suverena je," pravi Maja. Kaj pa njena vrnitev na Emo ali Evrovizijo? "Oprostite, tega vprašanja nisem dobro slišala," je najprej v šali zakašljala. Nato pa dodala: "Nikoli ne reci nikoli, živim v Stockholmu, kjer trenutno gradim nekaj drugega. Če bom kdaj začutila, da se ta zgodba sklada z Evrovizijo, zakaj pa ne. Trenutno gradim kariero bolj kot družino, glede na to, da sem samska. Še nikoli nisem bila tako dolgo samska, zato gre za zelo posebno obdobje," je ženitni oglas oddala Keučeva.
{embed_youtube}https://youtu.be/fynVqN5g2Po{/embed_youtube}
Glavna tema obrekovanja večera? Nova podoba Božidarja Wolfanda Wolfa. 58-letni glasbenik se je po skoraj treh desetletjih na slovensko sceno vrnil v škotskem kiltu in z novo, zares nenavadno, asimetrično in peroksidno blond pričesko. Da je s podobo sesul sicer dober komad, so komentirali nekateri, drugim pa je bil njegov drzen preboj skozi modo všeč.

Božidar Wolfand Wolf se je na sceno vrnil z imidžem, ki je postal najbolj obrekovana tema večera.
Adrian Pregelj/RTV SLO
Klemen Slakonja je marsikateremu gledalcu skozi leta predstavljal "največjo zamujeno slovensko evrovizijsko priložnost". Zdaj ga izbor očitno čisto zares mika ... 
Adrian Pregelj
Lina Kuduzovič bo odslej delala na švicarski banki.
Adrian Pregelj/ RTV SLO
Spletna vplivnica Gaja Prestor je pred Emo bila ena od favoritk.
Adrian Pregelj/ RTV SLO
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta