(VIDEO) Na današnji dan: 30 let od prepovedanega koncerta v Zagrebu pred 300.000 ljudmi

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.10.2019 15:59

17. oktobra 1989 je glasbena skupina Prljavo kazalište izvedla enega najodmevnejših koncertov svojega obstoja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zagrebčani se danes množično spominjajo "zabranjenog koncerta" (prepovedanega koncerta, op.p.), ki ga je hrvaška pop-rock skupina Prljavo kazalište posvetila "voljenom gradu" (ljubljenemu mestu, op.p.). Zagrebu.
Člani glasbene zasedbe Prljavo kazalište so igrali 300 tisoč glavi množici na takratnem Trgu republike, današnjem Trgu Bana Jelačiča v središču Zagreba. Hrvaški mediji se koncerta spominjajo po izjemnem vzdušju: "Publika je pela vse od prve do zadnje pesmi, največja evforijo pa je povzročila izvedba pesmi Mojoj majci."
{embed_youtube}https://youtu.be/x0upZDT9rvg{/embed_youtube}
Številni omenjeni koncert povezujejo tudi z obuditvijo hrvaške nacionalne zavesti in, kot vemo, so tovrstni miselni premiki po celotni takratni Jugoslaviji kasneje eskalirali v jugoslovansko vojno.
Že omenjena pesem Mojoj majci je zaradi emotivnega posvetila mami kitarista in pevca skupine Jasenka Houre postala legendarna prav zaradi izvedbe na tem koncertu, ob tem pa je dobila tudi naziv hrvaška budnica, saj v besedilu Prljavci uporabijo pridevnik "hrvatska". 
Milica (policija, op. p.) je takrat želela koncert odpovedati, 20 minut pred koncertom so se odločili izključiti elektriko, a jim ni uspelo prebiti množice. Člani zasedbe so vztrajali, da bodo koncert izvedli, na dogodku pa je bilo opaziti številne hrvaške zastave.
Na koncertu ni prišlo do incidentov, se spominjajo hrvaški mediji. Houra je pred leti za Večernji list dejal, da so imeli takrat veliko hitov, a da so vsi čakali skladbo "Ružu hrvatsku", ki so jo zaigrali na koncu.
{embed_youtube}https://youtu.be/TRRW_rT1v3I{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta