(VIDEO) Pri Pulju so posneli drugo največjo ribo na svetu

M.R.
23.02.2023 14:32

To so sporočili iz Aquariuma Pula: "Danes zjutraj ob 7.25 je v puljskem akvatoriju na Volovinah pri Galebovih stenah naša kolegica Danijela Mioković opazila vrsto nenevarnega morskega psa orjaka."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Morski pes orjak (Cetorhinus maximus)
Profimedia

Morski pes orjak (Cetorhinus maximus) je redka vrsta rib v Jadranskem morju, a je na vzhodnem delu vedno prisotna, še najbolj v severnem Jadranu, ki ima splošno ciklonalno cirkulacijo in periodičen dotok oligotrofnih vod iz južnega in srednjega Jadrana. 

Pozimi so redko opaženi

Hranijo se izključno s planktonom. Raziskave so pokazale, da na njihovo pogostejše pojavljanje v našem delu Jadrana neposredno ne vplivajo spremenjene temperature in slanost morja. Živi ob obali, pa tudi na odprtem morju hladnejših do toplih ter umirjenih voda vseh morij in oceanov. Gre za sezonsko vrsto rib, ki jeseni izginejo, pozimi pa jih opazijo zelo redko. Znanstveniki menijo, da se selijo v globine, kjer verjetno hibernirajo ali pa se hranijo z globokomorskim živalskim planktonom. 

Gre za zaščiteno vrsto, zato omenjeni akvarij poziva ribiče in lastnike bark, naj jih ne vznemirjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta