Za začetek tedna pet mrtvih v prometnih nesrečah

Zora Štok Zora Štok
16.10.2017 18:53

Samo v ponedeljek so v prometnih nesrečah umrli trije motoristi in številka mrtvih motoristov se je povzpela na 25, kar tri več kot v vsem lanskem letu. Na pomurski avtocesti je tovornjakar vozil vzvratno in je vanj trčil opiti voznik osebnega avta, posledica - dva mrtva sopotnika v osebnem avtu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Dragotincih je smrtno prometno nesrečo povzročil voznik tovornega vozila, ki je v megli zapeljal vzvratno.
Nataša Juhnov

Začetek današnjega dne in zadnji dan minulega tedna je na slovenskih cestah minil v znamenju hudih prometnih nesreč, v katerih je umrlo šest udeležencev. Dogajale so se večinoma na regionalnih cestah (pet nesreč z najhujšimi posledicami) in na avtocesti (ena nesreča, v kateri sta umrla tuja državljana). Med umrlimi so trije motoristi, en voznik osebnega avta in dva sopotnika v osebnem avtu, med povzročitelji je tudi voznik tovornega vozila, ki je na pomurski avtocesti vozil vzvratno in je vanj trčil voznik osebnega avtomobila.

Motorist trčil v hišo

Ko se je današnji dan že prevesil v pozni popoldan, so s celjske PU sporočili še eno tragično vest. Okoli 16.30 se je v naselju Griče na območju PP Šmarje pri Jelšah smrtno ponesrečil 55-letni motorist. Po ugotovitvah policije je na nepreglednem delu ceste prehiteval tovorno vozilo, pri tem pa izgubil oblast nad motorjem, zapeljal izven vozišča in trčil v stanovanjsko hišo ob cesti. Stika med motorjem in tovornim vozilom ni bilo, so sporočili policisti. Motorist se je v nesreči tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju nesreče. To je letos 16. žrtev prometnih nesreč na Celjskem, enako kot v enakem obdobju lani.
Ni pa nesreče zakrivil 70-letni motorist, ki je za posledicami umrl danes ob 13. uri na regionalni cesti Lenart-Trate pri kraju Spodnji Žerjavci. Na ravnem delu ceste, ki se izteče v blagi ovinek, je po ugotovitvah policije 37-letna voznica osebnega avta z delom vozila zapeljala na nasprotno smerno vozišče v trenutku, ko ji je nasproti pripeljal motorist. Trčenje je bilo tako silovito, da je motorist za posledicami poškodb umrl na kraju nesreče. Na kraju nesreče sta bila tudi dežurni preiskovalni sodnik in državna tožilka.
Vzrokov za današnjo prometno nesrečo na pomurski avtocesti pred cestninsko postajo Dragotinci v smeri Lendave, v kateri sta v trčenju tovornega in osebnega avtomobila umrla Romuna, stara 28 in 39 let, je več. Tovornjakar je na avtocesti v gosti megli namreč vozil vzvratno, ker je zgrešil stezo za cestninjenje tovornih vozil, voznik osebnega avtomobila pa je najverjetneje vozil prehitro in glede na vremenske razmere je imel še prekratko varnostno razdaljo. Voznik osebnega avta, 44-letni Romun, je bil tudi pod vplivom alkohola, saj so mu namerili 0,49 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, prav tako ni bil pripet z varnostnim pasom.

V megli peljal vzvratno

Nesreča se je zgodila ob 4.30. Po besedah Srečka Šteinerja, samostojnega policijskega inšpektorja v Sektorju uniformirane policije PU Murska Sobota, je 41-letni voznik tovornjaka, državljan Madžarske, pred cestninsko postajo očitno zapeljal vzvratno, ko je v tovorno vozilo trčil osebni avtomobil znamke Ford Mondeo z litovskimi registrskimi oznakami, ki ga je vozil 44-letni Romun. Trčenje je bilo tako silovito, da sta sopotnika na sprednjem in zadnjem sedežu v avtomobilu v zveriženi pločevini izgubila življenje, voznik pa je nesrečo preživel in je lažje poškodovan. Kot je ugotovitve po koncu policijskega ogleda predstavil inšpektor Šteiner, bodo murskosoboški policisti kazensko ovadili oba voznika, Madžara zaradi vzvratne vožnje na avtocesti, ki v nesreči ni bil poškodovan, in Romuna zaradi več kršitev cestnoprometnih pravil. Voznik osebnega avtomobila je policistom zatrdil, da avtomobila ni vozil on, vendar je, kot je še pojasnil Šteiner, glede na ugotovitve malo verjetno, da bi vozil kdo drug.
Od leta 2010 je na pomurski avtocesti v prometnih nesrečah umrlo sedem ljudi.
Danes opoldan se je zgodila še ena huda prometna nesreča. V Vrbi je na območju prehoda ceste čez železniško progo umrl mopedist. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so policisti obravnavali smrt moškega, poleg katerega so našli poškodovan moped. Sumljivih okoliščin niso ugotovili, zato dogodek obravnavajo kot prometno nesrečo.
V nedeljo pa so prometno nesrečo s smrtnim izidom obravnavali ljubljanski policisti. Ob 9. uri je po regionalni cesti v Brezovici v smeri proti Logu vozil 71-letni voznik osebnega avta Dacia. Med vožnjo je nenadoma zapeljal na levo, čez nasprotno smerno vozišče na travnato površino - in trčil v drevo. Pri tem se je tako hudo poškodoval, da je nekaj ur po prevozu v UKC Ljubljana umrl, njegova 71-letna sopotnica pa se v nesreči hudo poškodovala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta