Zaradi napake v laboratoriju več otrok razvilo sindrom volkodlaka

M.R.
29.08.2019 11:10

Najmanj 17 otrok je v Španiji razvilo t. i. sindrom volkodlaka, razlog pa je bila zmešnjava z zdravili, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pri otrocih, nekateri med njimi so bili še dojenčki, so po tem, ko so jim dali zdravilo omeprazol, ki pomaga pri gastroezofagealnem refluksu, po vsem telesu namreč pričele rasti dlake, poroča britanski časopis The Guardian. 
Oblasti so v preiskavi ugotovile, da je bil v zdravilu prisoten tudi minoksidil, ki se uporablja ob izpadanju las. Zdravstvena ministrica Maria Luisa Carcedo je včeraj sporočila, da je napačna serija zdravila prišla iz laboratorija FarmaQuimica Sur v Malagi, v katerem so minoksidil shranili v zaboju, na katerem je pisalo, da gre za omeprazol, nato pa ga kot takega dostavili lekarnam. Zdravilo so med tem že umaknili iz prodaje. 
Otroci, ki živijo v Kantabriji, Andaluziji in Valencii, zdaj trpijo za redkim stanjem, imenovanim hipertrihoza, ki povzroča nenormalno rast las. Ministrstvo je v odzivu tudi zapisalo, da bi se moralo stanje po prenehanju jemanja zdravila povrniti v normalo. 
Carcedova je še sporočila, da so laboratorij tudi zaprli. Predstavnica zdravstvenega sektorja v Andaluziji pa je povedala, da štirje otroci v južni španski pokrajini - trije dojenčki, en otrok pa je star sedem let - že okrevajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta