Zveza potrošnikov: Če ste pri NLB ali Unicreditu, razmislite o menjavi

M.R.
24.10.2017 19:19

Zveza potrošnikov Slovenije je pozvala banki NLB in Unicredit naj prekličeta napovedana nova nadomestila za procesirane neevrskih transakcij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Obe banki namreč nameravata s 1. novembrom potrošnikom zaračunati nadomestila za nakupe v trgovinah v tujini izven evrskega območja. Kar pomeni, da tudi na Hrvaškem. Poleg tega bo treba bankama plačati tudi za kartične spletne nakupe v tujini. ZPS opozarja, da s tem postanejo plačljive storitve, ki so bile do zdaj brezplačne, pri čemer poudarjajo, da takšnih nadomestil iz drugih članic EU ne poznajo. 
Hkrati še poudarjajo, da sta obe nadomestili "le vrh ledene gore". Že poleti so ugotovili, da je bilo do takrat letos takšnih podražitev na področju bančništva več kot v celotnem lanskem letu. Nazadnje so banke toliko dražile ob uvedbi davka na finančne storitev, ko so stroške davčne dajatve v celoti prenesle na potrošnike. 
Zato v ZPS potrošnike opozarjajo, da banke to počnejo, ker računajo na pasivnost strank. Poudarjajo, da se zvestoba banki ne izplača, ker obstajajo velike razlike. Na spletni strani imajo tudi povezavo do bančnega primerjalnika, ki lahko pokaže morebitni prihranek ob zamenjavi banke. Izračunali so, da lahko povprečni potrošnik, ki uporablja spletno banko, na letni ravni z zamenjavo prihrani do 77 evrov, tisti, ki posluje le prek bančnega okenca pa do 180 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta